ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΙΤΟΥΡ- ENTERPRISE GREECE
Πεδίο ανάπτυξης στον τουρισμό Υγείας, τον ιαματικό και την 3η ηλικία
«Μεγάλες προσδοκίες». Αυτός είναι ο τίτλος ενός από τα γνωστότερα χολιγουντιανά δράματα των τελευταίων ετών. Στην -συνυφασμένη με το (αρχαίο) δράμα- Ελλάδα, ο «τίτλος» αυτός έρχεται να ταιριάξει «γάντι» σε μια από τις σημαντικότερες, πιο ελπιδοφόρες, πιο ριζοσπαστικές συνεργασίες των τελευταίων δεκαετιών. Ο λόγος για τη συνεργασία μεταξύ της Εlitour και της Enterprise Greece, για την μετατροπή του τουρισμού Υγείας σε πρώτο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας στη μετά Covid εποχή.
Δεν πρόκειται για «λόγια» και υποσχέσεις χωρίς στόχευση. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προωθούν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό υγείας- σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την τόνωση των σχετικών επενδύσεων αλλά και της απασχόλησης.
Και την προηγούμενη εβδομάδα, στην πρώτη συνάντηση (διαδικτυακή, φυσικά, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού), ο πρόεδρος του ΔΣ της Elitour και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έθεσε συγκεκριμένους στόχους, λέγοντας ότι η χώρα μας προσβλέπει να προσθέσει στα ΑΕΠ της 13,6 δισεκατ. ευρώ και 173.000 νέες θέσεις εργασίας από τον τουρισμό υγείας και της τρίτης ηλικίας. Διόλου ευκαταυφρόνητο ποσό, εάν σκεφτεί κανείς ότι η «πίτα» του τουρισμού υγείας παγκοσμίως υπολογίζεται σε 100 δισεκατ. δολάρια, και στην ΕΕ, ο τζίρος του κλάδου εκτιμάται σε 47 δισεκατ. ευρώ το χρόνο.
Πλάνο
Στη «συνάντηση», ο Γ. Πατούλης έθεσε τους στόχους και ο ο διευθυντής της υπηρεσίας προσέλκυσης επενδύσεων του Enterprise Greece, Ηλίας Ηλιάδης, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους θα προσελκυστούν επενδυτές, με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ, Γ. Σμυρλή να παρακολουθεί με ενδιαφέρον. «Η Ελλάδα, η γη της αριστείας, είναι μήτρα εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Τώρα, που τα φώτα είναι στραμμένα πάνω μας, πρέπει να κινηθούμε με στρατηγική, να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα οφέλη και τις επενδυτικές ευκαιρίες, να φέρουμε ένα θετικό πρόσημο», είπε ο κ. Πατούλης και συνέχισε: «Ο τουρισμός υγείας πρέπει και θα γίνει ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στη μετά Covid εποχή. Δεσμεύομαι ότι θα κινηθώ προς κάθε κατεύθυνση για να το πετύχουμε. Τα οφέλη είναι τεράστια και έχουμε τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδυτών».
Στόχος της Elitour είναι να προσελκυστούν επενδυτές, αφού θα λυθούν όποια τυχόν γραφειοκρατικά προβλήματα και θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν οχήματα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Μια τέτοια, είναι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, σχέδιο που επεξεργάζεται για να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες η κυβέρνηση. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να δοθούν κίνητρα, όπως για παράδειγμα ενισχύσεις για επενδύσεις στον κλάδο, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται από 10% ως 55%.
Μια σημαντική προσθήκη, ωστόσο, θα είναι η δημιουργία ενός σχήματος που θα λειτουργήσει επικουρικά στο cluster των δύο εταίρων, εντοπίζοντας τους πιθανούς Έλληνες και ξένους επενδυτές στον τομέα και φέρνοντάς τους σε επαφή με τις τοπικές κοινότητες, διερευνώντας παράλληλα συνεργασίες. Η σύμπραξη των δύο φορέων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.
Η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και στον τομέα της απασχόλησης, με την αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού της. Σημειώνεται ότι πάροχοι σε πάνω από 100 χώρες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας, ενώ λειτουργούν επιπλέον και πολλά συνεργατικά οικοσυστήματα (clusters).
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι τουρίστες δείχνουν σαφή προτίμηση στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, με την αυξανόμενη ζήτηση να έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σε παράλληλη αύξηση των εσόδων για τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Παράγοντας ανάσχεσης του brain drain;
Οι καιροί αλλάζουν και η χώρα μας, που στην κρίση αντιμετώπισε το γιγαντιαίο πρόβλημα του brain drain, του επιστημονικού, υψηλά καταρτισμένου προσωπικού που έφευγε στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας, φαίνεται ότι αποκτά όλο και περισσότερα «όπλα» για την αναστροφή του φαινομένου. Με την αξιοποίηση του πεδίου του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι με την ανάπτυξή του θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο και για τους Έλληνες γιατρούς και επιστήμονες ώστε να μην εγκαταλείπουν τη χώρα μας.
Αλλά και για το brain regain, καθώς θα αποτελέσει ομοίως ένα κίνητρο για Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στην Ελλάδα όπου διαφαίνονται νέες ευκαιρίες καριέρας. Με δεδομένο μάλιστα ότι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνονται σημαντικές περικοπές από τα συστήματα δημόσιας κάλυψης της περίθαλψης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των δυνητικών ασθενών/πελατών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό των επιστημόνων που αναζητούν συνέχιση της καριέρας τους εκεί όπου αναπτύσσεται ο ιατρικός τουρισμός. Γιατί όχι στην Ελλάδα;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ