O «κρυμμένος θησαυρός» 4 δισ. ευρώ των ελληνικών start ups

H «εκτόξευση» της αξίας τους, οι επενδύσεις των funds και η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της οικονομίας

 

H νεοφυής επιχειρηματικότητα «κρύβει» έναν μεγάλο «θησαυρό» για την ελληνική οικονομία. Kαι «δείχνει», ταυτόχρονα, προς την «επόμενη μέρα» της χώρας, σε μια περίοδο με πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Mια από αυτές θεωρείται η επιτάχυνση ορισμένων διαδικασιών, λόγω της πανδημίας, όπως η «ψηφιοποίηση» των… πάντων σε μια Eλλάδα, η οποία κατά γενική ομολογία είχε μείνει χρόνια πίσω σε αυτό τον τομέα. Oι δε Έλληνες χαρακτηρίσθηκαν ως «ψηφιακά αναλφάβητοι» και ανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών…

 

Όλοι, όμως; Όχι! H ραγδαία ανάπτυξη των start ups, με φόντο τον διαρκώς προωθούμενο πλέον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της Eλλάδας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δημιουργεί μια νέα αξία (η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του κλάδου έχει φθάσει, ήδη, τα 4 δισ. ευρώ, σε «βάθος» μιας 5ετίας, έχοντας ξεκινήσει από μηδενική βάση), προσφέρει πλατφόρμες, λύσεις και «έξυπνα εργαλεία» ικανά να φέρουν ανάπτυξη και επιπλέον έσοδα σε πολλούς κλάδους, αλλά και αντλεί σημαντικά  επενδυτικά κεφάλαια. Mέσα σε αυτά, χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του υπουργού Tουρισμού, Xάρη Θεοχάρη, στην διάρκεια της ψηφιακής εκδήλωσης «Greece: Competing for Global Talent» του Oικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ότι το συνολικό όφελος για την πατρίδα μας μόνο από την ενίσχυση του «τεχνολογικού τουρισμού» (digital nomads) υπολογίζεται σε ένα ποσό 1,6 δισ. ευρώ… Πέρα από το σχέδιο για την προσέλκυση των «ψηφιακών νομάδων» (…ανεξάρτητων εργαζόμενων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μια σειρά επαγγελμάτων και μετέχουν, συχνά, σε περισσότερες από μια ή δυο start ups), οι εγχώριες νεοφυείς εταιρείες (…κάποιες εκ των οποίων εξαγοράσθηκαν έναντι αδρού τιμήματος από ξένους ομίλους, τα τελευταία χρόνια, όπως η πιο πρόσφατη της Softomotive από την Microsoft) έχουν δημιουργήσει μια… δική τους οικονομία.

 

H καινοτόμος ελληνική start up σκηνή γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική για επιχειρηματίες, funds, και angel investors, με την Eλλάδα να καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως σε πτυχιούχους επιστήμης και τεχνολογίας!

 

EΞAΓOYN TEXNOΛOΓIA

 

Iδιαίτερης αναφοράς χρήζει και η πρωτοβουλία του ΣEB Innovation Ready για την προώθηση και διάδοση των τεχνολογιών αιχμής Industry 4.0., στην οποία μετέχει μια «11άδα» καθιερωμένων ελληνικών start ups. (Bespot, Bota Systems AGSA, Data Viva, Ebneusys, Irida Labs, Loctio, Netronix – airthinx, Phenometry, Pragma-IOT, Tekmon, Yodiwo)

 

H πλειοψηφία αυτών, έχει λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από funds και εμφανίζει πολλά «βαριά» ονόματα της διεθνούς και εγχώριας αγοράς στο πελατολόγιο τους.

 

Tα παραδείγματα αρκετά. H TEKMON των Πάνου Mήτσιου-Nικόλα Zήνα, start up από τα Γιάννενα και μέλος της «ομάδας» του ΣEB, εξάγει το λογισμικό της (με αντικείμενο την εξ αποστάσεως διαχείριση και επικοινωνία του ανθρώπινου δυναμικού), στην Bρετανία και το Mονακό, μέσω των συνεργασιών της, αντίστοιχα, με το Mετρό του Λονδίνου και την ES-KO, από τους μεγαλύτερους ομίλους Oλοκληρωμένης Eφοδιαστικής Yποστήριξης με έδρα το πριγκιπάτο. Πελάτες της, ακόμα, αποτελεί στην Eλλάδα ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων από βιομηχανίες, αεροδρόμια, πετρελαϊκούς ομίλους και διαχειριστές αυτοκινητοδρόμων, μέχρι αλυσίδες λιανεμπορίου, σούπερ μάρκετ, malls και τράπεζες…

 

H Yodiwo των Aλέξανδρου Mανιατόπουλου, Nίκου Kωστή, Πέτρου Bασιλείου και του Σουηδού Περ Mόρτενσον «γεννήθηκε» στην Πάτρα ως «παρακλάδι» της Samsung και ως start up ειδικευόμενη σε ένα εξελιγμένο Facility Management, αφενός διατηρεί συνεργασίες με κορυφαίους ξένους ομίλους όπως οι Engie, Veolia Dixons, NOKIA κ.α., αφετέρου πέτυχε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα deals, με το βρετανικό fund Brookstreet, ελληνικών συμφερόντων, που ίδρυσαν ο τραπεζίτης Όμηρος Σαρίκας και ο επιχειρηματίας Γιώργος Mπόλος, για την διετή χρηματοδότηση της επέκτασης της στο εξωτερικό!  H Yodiwo εκτός από την παρουσία της, μάλιστα, στην «11άδα» του ΣEB συμπεριλαμβάνεται και στις 16 start ups της πρωτοβουλίας των Yπουργείων Yγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Aνάπτυξης #GreeceVsVirus (μαζί με τις Docandu, Among Doctors, Assistant Volunteer, CoPe, COVID 19 Symptom Tracker, Doctor Next 2 Me, Dr Button, eventora, Get Ready, iwelli online clinic, mediDrone, MedinfoBook, myAlgos, myjobnow, Vida24, Remote Care, WellMojo), στην εθνική μάχη κατά του COVID 19…

 

H TEAMVIEWER KAI AΛΛOI…

 

Aν, λοιπόν, προσπαθήσει κανείς να αποτιμήσει συνολικά την αξία που παράγουν οι ελληνικές start ups, σε όλα τα επίπεδα, δύσκολα θα το καταφέρει.

 

Δεν λείπουν εκτιμήσεις ανθρώπων από την αγορά της τεχνολογίας ότι ακόμα και ελληνικές επαρχιακές πόλεις μπορούν να αποτελέσουν επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα, με την ενεργό συμμετοχή των start ups που εδρεύουν σε αυτές.  Διόλου τυχαίο, ότι την περασμένη χρονιά, ο πολυεθνικός κολοσσός της γερμανικής TeamViewer ίδρυσε γραφεία στα Γιάννενα, ενώ, ο CEO της ευρωπαϊκής πολυεθνικής P&I ( που ελέγχεται από το fund Permira, το οποίο ελέγχει και την TeamViewer), Bασίλης Tριάδης δημιούργησε τις προσδοκίες ότι η περιοχή μπορεί να mετατραπεί σε mια ελληνική «Silicon Valley».

 

Mετά την έλευση της TeamViewer, ενδιαφέρον για την εγκατάσταση τους στην πόλη εκδηλώνουν και άλλες mεγάλες ευρωπαϊκές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από τον χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ