«Μπλόκο» στον κωδικό 6 – Όλα τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς εξαιτίας της «εκρηκτικής» αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, που έχουν θέσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και υπό τον φόβο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι ειδικοί και η κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως φαίνεται, στο “τραπέζι” βρίσκεται ακόμη και η πρόταση για ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου. Εάν αποφασιστεί καθολικό lockdown, θα σημάνει αυτόματα το “πάγωμα” κάθε δραστηριότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση αυτή προβλέπει ότι το “γενικό απαγορευτικό” θα ισχύσει για 15 ημέρες.
Πρόκειται για ένα οδυνηρό μέτρο, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό και θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει “φρένο” στην εξάπλωση της πανδημίας. Η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση και οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.
Σημειώνεται πως την Τρίτη συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που εξέτασε τον χάρτη με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αποφασίστηκε ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αντί για την Παρασκευή όπως ήταν προγραμματισμένο.
Υπέρ ενός καθολικού lockdown τάχθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης, σημείωσε πως “η κατάσταση είναι δύσκολη, δυστυχώς προβλέψιμη δύσκολη” και ξεκαθάρισε: “Για εμένα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο, όχι μετά από 15 μέρες… Για παραπάνω από δύο εβδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο εβδομάδες. Να είμαστε ειλικρινείς η κατάσταση είναι δύσκολη”. “Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε ικανοποιητικά το lοckdown” είπε ο καθηγητής και ανέφερε πως υπάρχουν δύο λύσεις: “Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ή θα κάνουμε ένα ολικό lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου-Απριλίου και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά ή θα πρέπει να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερους τρόπους ασφάλειας μπορούμε”.
Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο «μικροσκόπιο» μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά τις μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Ως εκ τούτου, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό, όταν μετακινείται με το αμάξι. Εκτός αυτού, αναζητείται μία “φόρμουλα” ώστε να μπει “κόφτης” στον κωδικό 6, δηλαδή να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των sms με τον συγκεκριμένο κωδικό, που θα μπορεί να στέλνει ένας πολίτης κάθε ημέρα.
Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να μην επαναληφθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μέτρο θεωρείται πως είναι πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.
Στο “μικροσκόπιο” φαίνεται πως μπαίνει και ο κωδικός 4 για την παροχή βοήθειας. Αυτό που εξετάζεται, είναι οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν με κάποιον τρόπο ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν τον σκοπό για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.
Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ. Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολλοί οι επιστήμονες που είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτό τον τρόπο προκαλείται μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
Τι θα γίνει με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον Alpha, πρόθεση της κυβέρνησης, είναι εκτός από το λιανεμπόριο να ανοίξουν άμεσα και τα σχολεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, συζητείται το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς έως τις αρχές Ιουλίου ώστε να καλυφθούν τα όποια κενά που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της τηλεκπαίδευσης.
Στο “μέτωπο” του τουρισμό, που αποτελεί και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει από τον Μάιο να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και των κατοίκων των νησιών, με δεδομένο ότι θα έχει αυξηθεί και η διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, ενόψει του καλοκαιριού, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εντάσσεται και η δημιουργία μίας καμπάνιας για την προβολή της Ελλάδας, ως μία χώρα που είναι ασφαλής από τον κορωνοϊό. Παράλληλα με την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ήδη συζητείται πλέον μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, η κυβέρνηση προωθεί και διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες αυτών των χωρών να επισκεφτούν την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία και άλλες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha.