«Η πανδημική κρίση ανέδειξε την αξία της μεταποίησης για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας, της επάρκειας αγαθών και της στρατηγικής και παραγωγικής αυτονομία μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός μιλώντας για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς και Νήσων Αττικής.
Αναδεικνύοντας την σημασία της προσοχής της οικονομικής πολιτικής στην ενίσχυση της μεταποίησης ο κ. Μαθιός τόνισε, στην ομιλία του, ότι πρέπει να προσεχθούν τα εξής:
«Στην προηγούμενη δεκαετή κρίση, η ελληνική βιομηχανία όχι μόνο στάθηκε όρθια αλλά αναδιαρθρώθηκε σημαντικά μέσα από μια επίπονη διαδικασία προσαρμογής, έγινε πιο ανταγωνιστική, εξωστρεφής και εξαγωγική, με τις εξαγωγές αγαθών να καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ τα προηγούμενα χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι, κανένας τομέας της οικονομίας δεν μένει ανεπηρέαστος σε καμία χώρα από μια τέτοια κρίση, η ελληνική μεταποίηση δείχνει συνολικά αξιοσημείωτα σημάδια αντοχής.
Η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά κατά 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι συρρίκνωσης 0,4% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Είναι η 2η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ.
Η βιομηχανία λειτουργεί σήμερα ως πραγματικό ανάχωμα στην κρίση. Το ανθρώπινο δυναμικό της βιομηχανίας απέδειξε για άλλη μια φορά το ταλέντο του στις δύσκολες συνθήκες μιας πρωτόγνωρής κρίσης.
Και συμπληρώνοντας την εισήγησή του για την βιομηχανία ο κ. Μαθιός υποστήριξε ότι «Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και μετεξέλιξη της εγχώριας βιομηχανίας. Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, όπως έχουν διαμορφώσει οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Στρατηγική που θα προβλέπει την άρση των εμποδίων, αλλά και έναν οδικό χάρτη για το ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της, με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων, δεδομένης και της αδυναμίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να διασφαλίσει όρους και προϋποθέσεις χρηματοδότησης ανάλογων αυτών που ισχύουν σε άλλες χώρες.»