Προειδοποιήσεις για επιδείνωση της κατάστασης αν δεν βρεθεί σύντομα τρόπος να επαναλειτουργήσουν
Βαθιά «πληγωμένος» βγαίνει ο κλάδος της εστίασης από την πανδημία, την ώρα που η «επίθεση» του ιού όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αυξάνεται περαιτέρω.
Ήδη τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης να έχουν βάλει λουκέτο και αν η κατάσταση συνεχιστεί με τις επιχειρήσεις κλειστές, η κατάσταση θα επιδεινωθεί όπως προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς.
Σύμφωνα με το in.gr μόνο τη χρονιά που πέρασε οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπως λένε οι επιχειρηματίες, χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάνονται οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα, η ελπίδα που έμεινε είναι να μη χαθεί και το Πάσχα και να μπορέσουν έστω και με αυστηρότερα μέτρα σύντομα να «στρώσουν» τραπέζια.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος στον Γολγοθά που «ανεβαίνει» η εστίαση και οι άνθρωποί της τονίζει ότι βιώνουν από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 ένα αδιέξοδο. Ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ η ρευστότητα είναι μηδενική για περίπου τα 2/5 των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν μόλις στο 0,5% του συνόλου των δανείων που εκταμίευσαν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν ήταν ικανά να δώσουν διέξοδο, ενώ φοβάται την επόμενη ημέρα εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την πολιτεία.
Στα τελευταία στοιχεία της η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτυπώνει τον αντίκτυπο της πανδημίας σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους και αναδεικνύει ότι ο κλάδος της εστίασης εμφάνισε, μαζί με αυτόν των καταλυμάτων, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τους, κατά 53,4%, μεταξύ των ετών 2020 και 2019. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, καθώς το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020 με το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου να έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με επιχειρηματίες, ακόμα και οι επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν με ντελίβερι είδαν μείωση κατά 30%.
Στοιχεία νέας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες δείχνει ότι περίπου 30.000 επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στα κόκκινα, ενώ το 75,3% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την επανεκκίνηση, καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να ξεκινήσουν.
Περίπου 200.000 εργαζόμενοι σε αναστολή
Σε απόλυτα νούμερα εκτιμάται ότι περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σε αναστολή. Οι θέσεις αυτές είναι σε επισφάλεια από την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς το πότε τελικά θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά. Τη δύσκολη κατάσταση για τους εργαζομένους επισημαίνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου. «Κλείνει ένας χρόνος και ο κλάδος είναι στον γύψο. Δυστυχώς και τα δικά μας στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση κλείνουν. Εμείς προβλέπουμε πως από τους 330.000 εργαζομένους που είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα τουλάχιστον οι 100.000 δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Εγιναν λάθη, αστοχίες και αυτή τη στιγμή χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων για να υπάρξει επόμενη ημέρα. Εχουμε ξεκαθαρίσει πως η οργανωμένη εστίαση θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί αλλιώς» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χοτζόγλου.
Ο ίδιος τονίζει ότι η Ομοσπονδία έχει καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι, η πλειονότητα των οποίων ζει με 534 ευρώ εδώ και έναν χρόνο. «Εχουμε υποβάλει πρόταση να αντιμετωπιστεί ο κλάδος μας όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία και η Κύπρος για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή έχουν θεσμοθετήσει την αναπλήρωση μισθού στο 80%. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει η επόμενη ημέρα» λέει και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα γιατί μέχρι σήμερα αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης και τους εργαζομένους του κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Μέτρα
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, που φαίνεται να παίρνει τη μορφή επιδημίας, οι εκπρόσωποι της εστίασης ζητούν στα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του κλάδου να συμπεριληφθεί και η επιδότηση του ενοικίου έως το τέλος του χρόνου με ταυτόχρονη παράταση των μισθώσεων που λήγουν αλλά και απαγόρευση των εξώσεων. Ειδικά για την παράταση του χρόνου των μισθώσεων και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που είναι τυπικές στις υποχρεώσεις τους ζητούν νομοθετική ρύθμιση, η οποία να προβλέπει ίσως και πενταετή παράταση για να μην καταστραφούν επιχειρήσεις.
Μάλιστα, όπως δηλώνουν, έτσι θα μειωθούν οι εξώσεις εν μέσω της πανδημίας και θα αποφύγουν οι επιχειρήσεις το σοκ της μετακίνησης, στο κόστος της οποίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Παράλληλα ζητούν και τη δεκαετή παράταση στη μίσθωση εμπορικών ακινήτων, όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ. Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με επιστολή στην κυβέρνηση, στην οποία αναφέρει ότι «σε μια εποχή που ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δοκιμάζεται σκληρά λόγω της πανδημίας, με χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το θέμα της διάρκειας της μίσθωσης των εμπορικών ακινήτων είναι εξαιρετικά σοβαρό».