«Ταυρομαχίες» στο Ράιχσταγκ, τη γερμανική Βουλή, με κόκκινο πανί την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF.
«Η σημερινή απόφαση για το EFSF δεν αφορά μόνο την Ελλάδα» επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. «Η σταθερότητα του ευρώ υπηρετεί το εθνικό συμφέρον μας. Γι αυτό και είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας προστατευτικής ομπρέλας πάνω από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση» – κάτι που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη σωστά η αντιπολίτευση.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος εμμένει στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στο ορατό μέλλον στις αγορές. Το κούρεμα του χρέους της είναι αναπόφευκτο. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά το πως θα γίνει» είπε. «Η κυβέρνηση Μέρκελ επιβάλει όμως μια δίαιτα – με τη μορφή μιας άγριας πολιτικής λιτότητας – στον έλληνα ασθενή, η οποία τον στέλνει στο κρεβάτι, αντί να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του».
Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, η λύση, θα ήταν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις από τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Με σκληρά λόγια για το «αμαρτωλό» ελληνικό παρελθόν μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε λέγοντας ότι «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει οριστικά» είπε. «Είναι ανέντιμο να παραβιάζει κανείς τις συνθήκες του Μάαστριχτ εις βάρος των άλλων». Ταυτόχρονα επέρριψε στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους την ευθύνη για την κρίση του ευρώ.
«Εσείς βάλατε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, μολονότι ξέρατε ότι δεν ήταν ακόμη ώριμη γι αυτό» είπε. «Και εσείς είσαστε επίσης εκείνοι, που μαζί με τους Γάλλους παραβιάσατε ως πρώτοι τα κριτήρια του Μάαστριχτ ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε άλλους παραβάτες».
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αριστερά Γκρέγκορ Γκιζι – του μόνου κόμματος που θα ψηφίσει κατά του EFSF. «Ψηφίζουμε εναντίον όχι επειδή δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά επειδή τα χρήματα της βοήθειας θα δοθούν στις τράπεζες, όχι στον πληθυσμό της» είπε.
Ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι η έκτη δόση του πρώτου δανείου θα δοθεί μόνο αν εγκριθεί από τους εκπροσώπους της τρόικα, που επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα. Το πόρισμά τους, πρόσθεσε, θα αποτελέσει και τη βάση για τη διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
Σχετικά με το θέμα της ανάπτυξης στην Ελλάδα παρέπεμψε στην πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την ηγεσία των γερμανών βιομηχάνων στο Βερολίνο. «Υπάρχει ένα σχέδιο για ανάπτυξη στις Βρυξέλλες» είπε. Είναι όμως γνωστό, πρόσθεσε, ότι η Επιτροπή χρειάζεται πολύ χρόνο για την υλοποίηση των αποφάσεών της. Οι γερμανοί βιομήχανοι μπορούν να δράσουν πολύ ταχύτερα.
Η ψηφοφορία για το EFSF θα γίνει το μεσημέρι. Η ψήφισή του με μεγάλη πλειοψηφία θεωρείται σίγουρη, δεδομένου ότι υπέρ αυτού θα ψηφίσουν τα 4 από τα 5 κόμματα της Βουλής. Ανοικτό παραμένει μόνο το ερώτημα αν η Άνγκελα Μέρκελ θα πάρει τη λεγόμενη «πλειοψηφία της καγκελαρίου» (την απόλυτη πλειοψηφία συν μία ψήφο). Τυχόν αποτυχία της θα προκαλούσε κυβερνητική κρίση που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.
Διαβάστε επίσης: «Crash test» για Μέρκελ-ζήτημα ζωής για την Ελλάδα