Ανατροπές στη μισθωτή απασχόληση
Μέτρα για την ανακούφιση των χιλιάδων επιχειρήσεων που λόγω της υγειονομικής κρίσης βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο αναζητά το οικονομικό επιτελείο. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει η μείωση» του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής απασχόλησης. Ένα μέτρο που η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί στις επιχειρήσεις και θα δώσει σημαντική «ανάσα» τόσο στους εργαζομένους όσο και στις επιχειρήσεις.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023. Για να μπορέσει όμως η μείωση να αγγίξει σωρευτικά τις 5 ποσοστιαίες μονάδες το επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να διατηρήσει τη φετινή μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων και μετά το 2021. Φυσικά, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι όχι μόνο να διατηρηθεί η φετινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά να υπάρξει και ένα επιπλέον «ψαλίδισμα» στις εισφορές της τάξης των 1,1 ποσοστιαίων μονάδων. Κι αυτό, γιατί με αυτό το συνδυαστικό μέτρο η ελάφρυνση θα ξεπεράσει το 12%.
Σε περίπτωση που αυτό το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας, οι ασφαλιστικές εισφορές θα πέσουν έως το 2023 από το 36,6% που είναι σήμερα στο 35,53%.
Έτσι, ένας υπάλληλος με μεικτό μισθό 800 ευρώ, σήμερα πληρώνει 293,28 ευρώ σε εργοδοτικές και εργατικές εισφορές. Εφόσον ισχύσει η μείωση των εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες θα καταβάλλει 284,24 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος και εργοδότης θα έχουν όφελος 9 ευρώ τον μήνα.
Παράλληλα, εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ, καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 439,2 ευρώ. Με την εξεταζόμενη μείωση το ποσό που θα πρέπει να πληρώνεται για εργατικές και εργοδοτικές πέφτει στα 426,36. Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος φτάνει τα 12,84 ευρώ.
Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι το όποιο σχέδιο υλοποιηθεί θα πρέπει να ζυγιστεί με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες. Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αιμορραγία στον κρατικό κορβανά επισημαίνουν, υπογραμμίζοντας ότι κάθε απώλεια εσόδων μπορεί να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.