Τη δημοσιονομική σταθερότητα των χωρών της ΕΕ τείνει να θωρακίσει το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο ψήφισε χθες αυστηρότερους κανόνες για την τήρηση της. Και ποιοι είναι αυτοί; Η μείωση του ΑΕΠ μέχρι 0,1% στις χώρες που δεν θα έχουν την απαιτούμενη ανάπτυξη.
Τι περιέχει το πακέτο;
Το νέο πακέτο κανόνων που ψήφισε χθες το Ευρωκοινοβούλιο προβλέπει κυρώσεις μέχρι 0,1% του ΑΕΠ, όταν μια χώρα δεν κάνει αρκετά για να αναπτύξει την οικονομία της. Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε σε 2,5 δις ευρώ για τη Γερμανία. Το Βερολίνο όμως είναι υποδειγματικός μαθητής και κάνει πολλά.
Η Γερμανία αυξάνει τις εξαγωγές της και δίνει πολύ μικρές αυξήσεις μισθών.
Μια τακτική που αποφέρει, αλλά είναι προβληματική για την ισορροπία στην ευρωζώνη: «Αυτό προβλέπεται σαφώς στο νέο κείμενο, ότι δηλαδή οι χώρες που έχουν πλεόνασμα θα πρέπει να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην παιδεία και στις υποδομές για το περιβάλλον».
Αντίθετη άποψη έχει η Χριστιανική Ένωση
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί παράλογη μια τέτοια εξέλιξη. Η ατμομηχανή της Ευρώπης να πατήσει φρένο στην ανάπτυξή της; Ο Βέρνερ Λάνγκεν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο έχει διαφορετική γνώμη για την ερμηνεία των νέων κανονισμών:
«Ήταν ένα από τα σημεία τριβής της Γερμανίας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Η διατύπωση που επιλέχθηκε τώρα επιτρέπει κυρώσεις, όταν δεν λαμβάνονται επαρκή αναπτυξιακά μέτρα, αλλά όχι όταν η ανταγωνιστικότητα είναι καλή».
Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται πάντως ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Ο Σβεν Γκίγκολντ υπόσχεται πώς όταν έρθει η ώρα, θα βγάλει από το συρτάρι του, όλα τα έγγραφα και τις ημερομηνίες στην Κομισιόν που αφορούν το θέμα και θα αναλάβει δράση!