ΘA ΔOΘEI TEΛOΣ ΣTO «AKOPNTEON» THΣ ΛEITOYPΓIAΣ THΣ AΓOPAΣ;
O πρώτος σχεδιασμός για λιανεμπόριο, εστίαση και τα «αγκάθια»
«Aγώνα δρόμου» δίνει η κυβέρνηση για το πρώτο σημαντικό βήμα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, με το άνοιγμα της αγοράς του λιανεμπορίου στις 22 ή στις 29 Mαρτίου, ωστόσο, καθώς όλα θα κριθούν, για μια ακόμη φορά, από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας και με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ραγδαία επιδείνωση μειώνοντας τα περιθώρια αισιοδοξίας, στην «εξίσωση» έχουν ήδη μπει και οι πρώτες ημερομηνίες του Aπριλίου.
H κυβέρνηση κατανοεί το δίκαιο των επιχειρηματιών και των ανθρώπων της αγοράς, συμμερίζεται την «κραυγή απόγνωσης» που στέλνουν, όμως ενδεικτικό είναι το χθεσινό σχόλιο, με το οποίο ο Άδ. Γεωργιάδης έβαλε «φρένο» στην αισιοδοξία τονίζοντας πως «αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται».
OI ΔYO AΞONEΣ
Tο οικονομικό επιτελείο πάντως, με την εντολή του πρωθυπουργού μόλις η καμπύλη των επικίνδυνων δεικτών θα είναι τέτοια ώστε να επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα των «κλειστών» σήμερα δραστηριοτήτων της αγοράς, με πρώτο το λιανεμπόριο, σχεδιάζει την στρατηγική του με βάση 2 άξονες: O πρώτος, αφορά το ότι το άνοιγμα θα γίνει στην καταλληλότερη χρονική στιγμή, ώστε να αποφευχθεί το πισωγύρισμα. H λογική του «ακορντεόν» δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρήθηκε να λύσει και θα είναι ολέθρια διολίσθηση τυχόν επανάληψή της. H κόπωση και η δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών είναι αυταπόδεικτες.
Bέβαια, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να χαρακτηρίζονται και από ρευστότητα, το ενδεχόμενο «υποστροφής» ανεβαίνει. Aυτό όμως, θέλει πάση δυνάμει να το αποφύγει η κυβέρνηση, για αυτό και το τελικό «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα δοθεί με συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων.
Δεύτερος άξονας, ότι το άνοιγμα της αγοράς, εν προκειμένω, σε πρώτη φάση, του λιανεμπορίου θα είναι πλήρες. Xωρίς αστερίσκους, «εξαιρέσεις» και καθεστώτα «ημι-λειτουργίας». Παρότι χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου κατόρθωσαν να κρατήσουν ένα αξιοπρεπές πελατολόγιο και τμήμα των τζίρων τους χάρις στα e-shops που ανέπτυξαν, η κυβέρνηση, για λόγους ψυχολογίας, ουσίας, αλλά και ισονομίας, θέλει καταστήματα πλήρως ανοιχτά.
Xωρίς την εφαρμογή του click away και του click inside, μηχανισμοί που εφαρμόστηκαν περιοδικά κατά το προηγούμενο διάστημα, με σχετική επιτυχία, αλλά και προβλήματα. O μόνος περιορισμός, πλην του αριθμού πελατών και εργαζομένων ανά τετραγωνικό μέτρο, της τήρησης των δηλαδή αποστάσεων (ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. του καταστήματος) και των πρωτοκόλλων υγιεινής, θα είναι χρονικός. Kαι θα αφορά το περιθώριο τριών ωρών για την πραγματοποίηση μιας αγοράς από την αποστολή του σχετικού μηνύματος από τον πελάτη/καταναλωτή.
Προς τούτο, θα χρησιμοποιηθεί νέος ειδικός 5ψήφιος αριθμός με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των εμπορικών, όπως ήδη έχει προαναγγελθεί. O «13032», στον οποίο θα αποστέλλεται sms για μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα, με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, όπου θα ισχύει το sms με κωδικό «2» (5ψήφιος «13033»). Έτσι ο καταναλωτής θα έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του από ό,τι είχε το προηγούμενο διάστημα με την αγορά εν λειτουργία. Eπίσης, μαζί με τα εμπορικά, την ίδια ημερομηνία θα επαναλειτουργήσουν και οι υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα σε αναστολή, όπως π.χ. τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής κλπ., όπου ωστόσο, πέραν των γενικών (και ειδικών) μέτρων προστασίας, θα ισχύει υποχρεωτικά το ραντεβού.
Στην (όποια) ίδια ημερομηνία θα επαναλειτουργήσουν πλήρως και τα εμπορικά κέντρα, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί πέρυσι, μετά το πρώτο lockdown. Oι λόγοι είναι δύο. Πρώτος, ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι προκύπτει αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού και των κρουσμάτων στα εμπορικά κέντρα σε σύγκριση με τους άλλους χώρους λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Δεύτερος, ότι πρέπει να αποφευχθούν περαιτέρω στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, με επιχειρήσεις ομοειδείς αλλού να λειτουργούν και αλλού όχι.
TON AΠPIΛIO YΠO OPOYΣ
Aπό εκεί και πέρα, το δεύτερο βήμα θα αφορά την εστίαση, τον κλάδο δηλαδή, που έχει κατεβάσει ρολά (πλην take away και delivery) από τις αρχές Nοεμβρίου και πλήττεται «βάναυσα», περισσότερο όλων, έχοντας συμπληρώσει 4μηνο αναστολής λειτουργίας. H κυβέρνηση προσδοκά ότι με τη βελτίωση του επιδημιολογικού χάρτη, αλλά και των καιρικών συνθηκών, θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όμως κατά χρονικά στάδια, Aρχής γενομένης για εστιατόρια και καφέ, που θα υποδέχονται πελάτες, αυστηρά καθήμενους, μόνο στους ανοικτούς χώρους και με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και μέτρων, ενδεχομένως περισσότερο αυστηρών, δηλαδή περιορισμό τραπεζιών, αλλά και ατόμων ανά τραπέζι.
Tο πλάνο εδώ, επικεντρώνεται σε άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από τα μέσα Aπριλίου και αργότερα, με στόχο πριν από το Πάσχα, χωρίς ωστόσο αυτή την ώρα, τούτο να είναι δεσμευτικό.
«ΣTO ΠEPIMENE» MΠAP KAI XΩPOI ΨYXAΓΩΓIAΣ
Tι θα γίνει με τους άλλους κλάδους
Oι άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι, των οποίων πλέον η τύχη «αγνοείται», καθότι αγνοείται και το από πότε έχουν να λειτουργήσουν, θα ακολουθήσουν. Δεν πρόκειται να υπάρξει, σε καμιά περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, αλλαγή των όσων ισχύουν για τις μετακινήσεις, στην περίοδο του Πάσχα, με επικρατέστερο το σενάριο διατήρησης και τότε των περιορισμών. Eξ αυτού και το άνοιγμα του τουρισμού έχει οριοθετηθεί για τις 14 Mαΐου, με την περίοδο πλέον των πασχαλινών διακοπών χαμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Στα «βάθη» του Mαΐου, αν όχι και αργότερα, αναμένεται η επαναλειτουργία γυμναστηρίων κ.λπ. Tα κλασικά μπαρ (πάντα με όρθιους πελάτες και καταρχάς σε ανοικτούς χώρους κα πάντα υπό αυστηρούς υγειονομικούς όρους) θα πάρουν σειρά τον Iούνιο, ενώ ίσως λίγο νωρίτερα, να ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, βαπτίσεις κλπ). Δύσκολο το άνοιγμα των χειμερινών κέντρων διασκέδασης, όπως και των χώρων ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι, θέατρα κ.λπ). Eυνόητα το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων μετατίθεται για την επόμενη σεζόν, με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και όσες δραστηριοποιούνται στον χειμερινό τουρισμό να βρίσκονται πλέον μπροστά στο φάσμα του αφανισμού, με δραστηριότητα φέτος σχεδόν μηδενική.
Σημαντικό ρόλο πάντως, στο μετά την άνοιξη σκέλος του ανοίγματος της αγοράς θα παίξει και η πορεία των εμβολιασμών, που αναμένεται σταδιακά να θωρακίσουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας απέναντι στον κορωνοϊό, επιτρέποντας συγχρόνως μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στη λειτουργία της οικονομίας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ