Έχοντας προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την έγκριση του EFSF από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την εξασφάλιση της έκτης δόσης για την Ελλάδα, η Wall Street Journal, σε σημερινό της δημοσίευμα διερωτάται, «τι θα συμβεί εάν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας των 109 δισ. ευρώ, δεν είναι αρκετό;
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο μέτωπο στην κρίση χρέους, στο επίκεντρο του οποίου δεν θα βρίσκεται άλλος παρά η Ελλάδα.
Προκειμένου να μειωθεί οποιοδήποτε ελληνικό έλλειμμα, θα πρέπει, είτε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, είτε η Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, ώστε να ξεφορτωθεί περισσότερο χρέος, αναφέρει η εφημερίδα.
Το πιθανότερο ωστόσο είναι ούτε η Ελλάδα ούτε η ευρωζώνη να θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν μια συμφωνία μόλις δύο μήνες μετά από την υπογραφή της.
Αλλά, ακόμη και εάν οι ομολογιούχοι δεχθούν μεγαλύτερες ζημιές, αυτό δε σημαίνει πως θα είναι μικρότερη η συνεισφορά της ευρωζώνης, εφόσον η συμφωνία της 21ης Ιουλίου προβλέπει ότι το EFSF θα πρέπει να διοχετεύσει 55 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα και να παράσχει εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα. Κατ επέκτασιν, όσο μεγαλύτερο είναι το haircut, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο λογαριασμός για την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα σίγουρα θα χρειαστεί περαιτέρω ανακούφιση από το χρέος. Προτιμότερο είναι τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα, να προχωρήσει με την ήδη υπογεγραμμένη συνθήκη της 21ης Ιουλίου, και σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο να αυξηθούν τα δάνεια διάσωσης. Και αυτό διότι εάν οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης πρέπει να εγγράψουν ζημιές, είναι προτιμότερο να το κάνουν όταν οι ίδιοι το επιλέξουν, όταν θα υπάρχουν άμυνες από το ρίσκο μετάδοσης και αφού η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.