Η πανδημία και το χρέος που αφήνει πίσω της
Προσπάθεια για επανεκκίνηση της αγοράς θα κάνει η κυβέρνηση καθώς η οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές. Παρότι το τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και παρότι η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και η ασφυξία στις ΜΕΘ εξακολουθούν να αποτελούν άλυτο γρίφο, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από το μέτωπο της οικονομίας.
Σε αυτό το σκηνικό της αμφιβολίας, υπάρχει ένα μεγάλο βαρίδι για πολίτες και επιχειρήσεις. Τα χρέη του παρελθόντος αλλά και αυτά που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.
«Ένα μεγάλο μέρος του χρέους που δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο, με κλειστές επιχειρήσεις είναι αδύνατο να γίνει διαχειρίσιμο», σημειώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Το άδειασμα των κρατικών ταμείων θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αφού πλέον το κράτος δε θα μπορεί να παρέχει άλλα οικονομικά βοηθήματα προς τον επιχειρηματικό κόσμο.
«Διέξοδος είναι το άνοιγμα των επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι όταν έρθει η ώρα και κληθούν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τόσο τα παλιά όσο και τα νέα χρέη «θα είναι αδύνατο πάνω από το 60% των επιχειρήσεων να καταφέρει να πληρώσει», με τα ποσοστά για τον κλάδο της εστίασης να είναι ακόμα πιο υψηλά.
«Η λύση για εμάς είναι το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και το υπόλοιπο ποσό να γίνει σε 120 δόσεις».
Από την πλευρά του ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σημείωσε ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει κάποιο κούρεμα χρέους λόγω της πανδημίας.
«Η διαγραφή του χρέους θα ήταν το ποθητό, αλλά δυστυχώς αυτό δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς».
Το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει μόνο ρύθμιση χρέους και διαγραφή του κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις «που εξετάζονται ανά οφειλέτη και όχι οριζόντια».
Ο κ. Κουρμούσης επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις χρεών διέπονται από διαφορετικούς κανόνες ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα το οποίο διαχειρίζεται το χρέος, με την περίπτωση των τραπεζών να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τα Funds.
Ο κορωνοϊός αύξησε το δημόσιο χρέος
Περίπου 15 δισ. ευρώ έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ έχει αυξηθεί το ιδιωτικό.
«Αυτές είναι οι δύο μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν έρθει από τον Covid», τόνισε ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δούμε πιθανές λύσεις ανάκαμψης της οικονομίας.
«Ήδη η Ευρώπη κινείται προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης των ρυθμίσεων μέσα στον χρόνο» ωστόσο διαγραφές των ιδιωτικών χρεών δεν προβλέπονται, τονίζοντας ότι ενδεχόμενες διαγραφές «θα σημαίνουν υπερδιόγκωση του δημόσιου χρέους για το μέλλον».