”Πρωταγωνιστές της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα τη χρονιά που έρχεται θα είναι και πάλι το εμπόριο, η ναυτιλία μας και ο τουρισμός, με τη προϋπόθεση ότι αυτή την φορά το κόστος της αστοχίας των αποφάσεων της Κυβέρνησης δεν θα είναι δραματικό” δηλωσε ο πρόεδρος της; Εθνικής Συνομσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σχετικά με όσα αποκόμισε το ελληνικό εμπόριο από την εμπειρία του 2010 και τις προσδοκίες που έχει για το 2011.
Ο κ. Κορκίδης σημείωσε: “η χρονιά που έφυγε αφήνει μόνο βαθειά ανησυχία και βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το 2010 ήταν ένα έτος πρωτόγνωρων ανατροπών και εύλογα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία χρονιά παρακμής και αφετηρία μιας δομικής κρίσης για την ελληνική οικονομία και για το ελληνικό εμπόριο.
Ίσως η κατάρρευση είναι η μόνη λέξη με την οποία μπορεί κάποιος να αποδώσει αυτό που υπέστη η κατανάλωση και η εμπορική κίνηση, την ίδια στιγμή που 43.000 λουκέτα απαξίωσαν την επόμενη μέρα 50.000 εργοδοτών και 170.000 χιλιάδων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα”.
Κατά τον κ. Κορκίδη, η μεγάλη ανησυχία της αγοράς είναι ότι οι προβλέψεις της Τρόικας δεν επιβεβαιώθηκαν και τα μέτρα του Μνημονίου δεν απέδωσαν, τουλάχιστον για το 2010, και κατ επεκταση δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το 2011 θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη καθώς ”η συγκυρία είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όσο και αν θέλει κανείς να είναι αισιόδοξος, αφού και το 2011 θα είναι ακόμη μια χρονιά υπερβολικών απαιτήσεων και νέων θυσιών”.
Για τη νέα χρονιά τα επιπρόσθετα μέτρα και οι φόροι συνηγορούν στο ότι, τουλάχιστον, το πρώτο τρίμηνο του έτους θα έχουμε ένα τρίτο κύμα λιτότητας ενώ πλήγμα στην αγοραστική δύναμη ”εξακολουθούν να είναι και οι αυξήσεις του ΦΠΑ” σημειωσε ο πρόεδρος.
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι το ελληνικό εμπόριο πρέπει το 2011 να κινηθεί με καθαρές μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν όλο τον χρόνο ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις αλλαγές που έρχονται τη νέα χρονιά αφού στα πλαίσια του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ”αναμένονται άρσεις των περιορισμών και καταργήσεις κανόνων της αγοράς με οριζόντιες διατάξεις, που ίσως κρύβουν κινδύνους άνισου ανταγωνισμού από τα πολυεθνικά μεγαθήρια”.