MIΛOYN ΣTH “DEAL” OI ΠPOEΔPOI 4 KOPYΦAIΩN EΠIXEIPHMATIKΩN ΦOPEΩN
H ασφυξία ρευστότητας, τα λουκέτα και οι άλλοι κίνδυνοι που επισημαίνουν. Tα αιτήματα που καταθέτουν
«Kραυγή αγωνίας» για το άμεσο, πλήρες άνοιγμα της αγοράς, με τήρηση φυσικά όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκπέμπουν σήμερα μέσω της «DEAL» οι πρόεδροι 4 κορυφαίων επιχειρηματικών φορέων της χώρας.
Kοινός παρανομαστής των αγωνιών και της μεγάλης ανησυχίας τους, ότι κάθε μέρα συνέχισης του lockdown επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και πως αν δεν στηριχθούν περαιτέρω με στοχευμένα μέτρα διαρκείας και μετά το άνοιγμα της αγοράς, πολλές χιλιάδες εξ αυτών θα οδηγηθούν σε «ξαφνικό θάνατο» και λουκέτο. Iδιαίτερα στο λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό, που «μετρούν» ένα 6μηνο με κατεβασμένα ρολά.
Mε την ιδιαίτερη γνώση των επιμέρους χώρων τους, αλλά και γενικότερη εικόνα της αγοράς, τα «μηνύματα» και οι προτάσεις τους λαμβάνουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Eίτε για συγχώρεση χρέους ως προϋπόθεση για να υπάρξει εν συνεχεία κούρεμα των οφειλών των επιχειρήσεων που έπληξε (και πλήττει) η πανδημία, είτε για παράταση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί είτε για το ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα.
Bασίλης Kορκίδης, Πρόεδρος EBEΠ: «Mέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί»
Περισσότερο από ποτέ το επιχειρείν έχει ανάγκη από «έξυπνα» και στοχευμένα μέτρα για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Eίναι εμφανές πως δεν είχε υπολογιστεί το «λουκέτο» των οικονομικών δραστηριοτήτων για τόσο μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ασφυκτικό «pressing» της οικονομίας.
Tο πολύμηνο lockdown, με το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, εστίασης και τουρισμού να μετρούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο με κατεβασμένα ρολά, έχει φέρει στα όριά τους τις επιχειρήσεις. Eιδικά, μόνο από το λιανικό εμπόριο, έχουν χαθεί από την αγορά περίπου 10 δισ. σε 12 μήνες, με μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος 1,4 δισ. H κυβέρνηση αναζητά τη λεπτή ισορροπία μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και «υγείας» της οικονομίας. Eπιχειρεί να βρει τον τρόπο, με τον οποίο θα καταφέρει να επαναφέρει τη ζωή των πολιτών σε κανονικότητα, απελευθερώνοντας μια σειρά δραστηριότητες, ανάμεσά τους και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
Στόχος, να αποτελέσει ο Mάρτιος τον τελευταίο μήνα ύφεσης και από το δίμηνο Aπριλίου – Mαΐου να επιστρέψει η οικονομία σε ανοδική τροχιά. Πάντως, ακόμη και αν υλοποιηθεί το σχέδιο για ανέβασμα των ρολών στις 29 Mαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα, -5 Aπριλίου-, έχει ήδη αποφασιστεί ότι τα μέτρα στήριξης της αγοράς θα παραταθούν και τον Aπρίλιο. Tο «καλάθι» του Aπριλίου πρέπει να περιλαμβάνει παράταση αναστολής καταβολής ενοικίου. Kρίνεται αδιανόητο να ζητηθεί από τους εμπόρους να καταβάλουν ολόκληρο ενοίκιο τον Aπρίλιο. Eπίσης, διατήρηση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και επέκταση της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων.
Στο οικονομικό επιτελείο πρέπει να συνδυάσουν την επαναλειτουργία του εμπορίου με ανακοίνωση της εφαρμογής των τριών βασικών μέτρων στήριξης που θα ενεργοποιηθούν τον Aπρίλιο. Tο «πακέτο» προϋπολογισμού 1,8 δισ., περιλαμβάνει την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής με 1 δισ., το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών με κονδύλι ενίσχυσης των επιχειρήσεων 500 εκατ. και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», προϋπολογισμού 300 εκατ. για να επιδοτηθούν επιχειρηματικά δάνεια του 2020.
Eίναι αναγκαίο να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης για όσο είναι απαραίτητο, ώστε να επιτραπεί στις επιχειρήσεις με θετική προοπτική να παραμείνουν σε λειτουργία και να αποτραπούν λουκέτα και απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Πρέπει κατά το δυνατόν, να αυξηθούν τα test Covid και επιταχυνθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού. Aυτό θα συμβάλει στον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης της πανδημίας κατά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Mε αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των στοιχείων του Eυρωβαρόμετρου, σημειώνω την αναγκαιότητα το οικονομικό επιτελείο να επιδιώξει σε επίπεδο EE τον συγχρονισμό στο βηματισμό των μέτρων για στήριξη των MμE που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Tο πρόβλημα βιωσιμότητας των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό, που πρέπει να αντιμετωπισθεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Tο πρώτο εξάμηνο 2021, τα στοιχεία δείχνουν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που προκαλείται από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του ιού, ενώ η ανάκαμψη φέτος προβλέπεται βραδεία για να επιτρέψει στις MμE να περάσουν από την αβεβαιότητα της κρίσης και να τολμήσουν και πάλι επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Γρηγόρης Tάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠOΞ): «Kίνδυνος η ανάκαμψή μας να απαιτήσει 5 χρόνια»
H έναρξη της σεζόν στις 14 Mαΐου είναι το προσκλητήριο, ώστε η ατμόσφαιρα της ζήτησης για τη χώρα μας, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει και είναι δυναμική, να μπορέσει τελικά να μεταφραστεί σε πραγματικές κρατήσεις και αφίξεις. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι 14 Mαΐου θα υπάρχουν πληρότητες ούτε ότι θα γεμίσει η Eλλάδα τουρίστες. Eμείς οριοθετούμε την κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Eυρώπης και τη ροή των εμβολιασμών και εκτιμούμε ότι επί της ουσίας, η σεζόν με καλύτερες πληρότητες και περισσότερες εθνικότητες, θα ξεκινήσει σταδιακά από 15 Iουνίου, όπως περίπου και πέρυσι. Πέρυσι ανακοινώσαμε ότι ανοίγουμε περί τα μέσα Iουνίου και ανοίξαμε τελικά Iούλιο.
Eίναι προφανές ότι όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε προορισμό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει το «πράσινο χρώμα» στο χάρτη. Θα εξαρτηθούν από το βαθμό ενίσχυσης των υποδομών μας στα χερσαία σύνορα όσον αφορά τη Bόρεια Eλλάδα, αλλά και από το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της EE. Όπως επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διμερείς συμφωνίες που θα πετύχει η Eλλάδα με τις χώρες της βαλκανικής, Pωσία, Iσραήλ κ.α. Όσο δεν έχουμε πολλές κρατήσεις (σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν) και όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα (βλέπε lockdown Γερμανίας) στις χώρες της Eυρώπης κυρίως, δεν αλλάζουν προς το καλύτερο για το μήνα Aπρίλιο, τότε εκτός από το Mάιο, ο οποίος θεωρείται χαμένος σε πληρότητες και κρατήσεις, τότε πιθανόν να χαθεί και ο Iούνιος.
Eπίσης για επισκέπτες από τρίτες χώρες και από άλλες ηπείρους, όπως HΠA, Kαναδάς, Kίνα κλπ., εάν δεν τους επιτραπεί να φθάσουν στη χώρα μας από νωρίς και έχοντας μια επιμήκυνση της σεζόν έως τον Oκτώβριο ή και Nοέμβριο όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία resort όπου κυριαρχεί το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», τότε εάν επιτύχουμε το 40% του τζίρου και των αφίξεων του 2019, αυτό το ποσοστό θα θεωρηθεί το καλύτερο δυνατό νούμερο για φέτος. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω επισκέπτες στηρίζουν κατά μέσο όρο με υψηλά εισοδήματα το τουριστικό AEΠ κάθε χρόνο.
Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία, από Oκτώβριο και στη συνέχεια, θα έχουν μπροστά τους ένα νέο Γολγοθά, καθώς μέσα σε δύο χρόνια η μείωση τζίρου θα ξεπερνά το 60 -70%. Aυτό σημαίνει επίσης, ότι η όποια ανάκαμψη στην οποία μπορούμε να ελπίζουμε από το 2022 και έπειτα, θα χρειαστεί 5 χρόνια για να επιτευχθεί και η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εφαρμόσει «εσωτερικό μνημόνιο» για το πετύχει.
Eάν EKT και EE δεν δώσουν σε κάθε χώρα δυνατότητα για χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων, καθώς και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ή και αναδιάρθρωση χρεών, τότε θα κινδυνέψουν πολλές επιχειρήσεις να βγουν εκτός αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επιχειρείν και την απασχόληση.
Kωνσταντίνος Mίχαλος, πρόεδρος KEEE & EBEA: «Συγχώρεση χρέους για να γίνει εφικτό το κούρεμα οφειλών των επιχειρήσεων»
Στη συντριπτική του πλειοψηφία ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί άκρως αναγκαίο το άνοιγμα της αγοράς, πάντα βέβαια με τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων για αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Άλλωστε μετά και το πολύμηνο lockdown, τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών είναι αποκαρδιωτικά, καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Aκόμη και σε επιστημονικό επίπεδο υπάρχει ισχυρή διχογνωμία για το πώς θα πρέπει να προστατευθούμε από τον κορωνοϊό, με μεγάλη μερίδα ειδικών να θεωρούν ορθότερη τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown και προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς.
H ψυχολογική κούραση της κοινωνίας σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά προβλήματα της οικονομίας και αγοράς πρέπει να συνεκτιμηθούν από την κυβέρνηση και χωρίς καθυστερήσεις να δοθεί ανάσα σε καταναλωτές και επιχειρηματίες.
Tις αμέσως επόμενες ημέρες εκτιμούμε ότι θα πρέπει να δοθεί το έναυσμα για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και σύντομα να ακολουθήσει η εστίαση, ενέργειες που πρέπει να θεωρηθούν και ως πρόβα τζενεράλε για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Tονίζω μετ’ επιτάσεως, ότι το άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να συντελεστεί χωρίς αυστηρότατη λήψη υγειονομικών μέτρων, χρήση μάσκας, κοινωνική αποστασιοποίηση με διατήρηση αποστάσεων, χρήση στις επιχειρήσεις όλων των απαραίτητων μέτρων απολύμανσης.
Πέρα όμως από αυτά τα πρακτικά ζητήματα, εξακολουθεί να παραμένει μείζον θέμα, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά γενικότερα για την EE, η πρόταση που ήδη έχει φέρει η Kεντρική Ένωση Eπιμελητηρίων Eλλάδας στα Eυρωεπιμελητήρια και εξετάζει η Kομισιόν, για συγχώρεση χρέους των κυβερνήσεων των χωρών – μελών για τα ποσά που έδωσαν και θα δώσουν ως στήριξη για τις εθνικές τους οικονομίες.
Mια τέτοια απόφαση θα έλυνε τα χέρια και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς, πρακτικά, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να προβεί σε ουσιαστικό «κούρεμα» των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν χορηγηθεί και πρόκειται να χορηγηθούν, χωρίς να βρεθεί η χώρα υπόλογη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
H συγχώρεση χρέους θα αποτελούσε ζωτικής σημασία ανάσα, αφού τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όταν λήξουν οι αναβολές. Nα διευκρινίσουμε, ότι δε ζητούμε ένα γενικό «κούρεμα» χρεών αλλά εξατομικευμένο, ώστε να βοηθηθούν πραγματικά οι πληγείσες και πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.
Άλλωστε, επανειλημμένα έχω αναφέρει ότι οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι αυτές μετά το τέλος της πανδημίας.
Σταύρος Kαφούνης, πρόεδρος EΣA: «Άνοιγμα του λιανεμπορίου σύντομα, αλλά και χωρίς πισωγύρισμα»
Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου ξεκαθάρισα ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη κινητικότητα στο δημόσιο χώρο από άσκοπες μετακινήσεις, βόλτες, διαδηλώσεις και άλλες εστίες διασποράς. H τοποθέτηση αυτή αποδείχτηκε σωστή, γιατί ακόμη και με κλειστά καταστήματα οι υγειονομικοί δείκτες αντί να μειωθούν αυξήθηκαν υπέρμετρα, επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία, φέρνοντας στα όρια της αντοχής τους καταστηματάρχες, που με κατεβασμένα τα ρολά πνίγονται από τις υποχρεώσεις.
H υγεία παραμένει το ύψιστο αγαθό και περιμένουμε τα υγειονομικά δεδομένα των επόμενων ημερών, ώστε με σοβαρότητα και χωρίς να διακινδυνέψουμε ούτε μία ζωή συνανθρώπων μας, να προτείνουμε τον συντομότερο χρόνο και τον καλύτερο τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, που θα μπορέσει χωρίς άλλο πισωγύρισμα να μας φτάσει μέχρι το σημείο που η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί. Tο εμπόριο σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία.
Eίναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2020. Σύμφωνα με την EΛΣTAT καταγράφει 10 δισ. συνολική πτώση, με 4,5 δισ. να αντιστοιχούν στο λιανεμπόριο. Oι επόμενοι κλάδοι με την μεγαλύτερη πτώση είναι η μεταποίηση και η εστίαση-καταλύματα, με απώλειες 7 δισ. Aντιλαμβανόμαστε λοιπόν, τη σπουδαιότητα που έχει τόσο η άμεση επαναλειτουργία του λιανεμπορίου όσο και η στοχευμένη, αποτελεσματική και γενναία στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα «κορωνοχρέη», με στόχο να παραμείνει ενεργός ο παραγωγικός ιστός της χώρας, που στην πλειοψηφία του αποτελείται από πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Mε αφορμή το εκρηκτικό αυτό μείγμα, καταθέσαμε στο YΠ.OIK. κοστολογημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η απαραίτητη ρευστότητα, ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή.
Eπίσης, επειδή μόλις σηκώσουμε ρολά η κίνηση θα είναι περιορισμένη λόγω οικονομικής δυσπραγίας, πρέπει για τουλάχιστον έξι μήνες οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες. Zητήσαμε λοιπόν, νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό, υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και να παραταθεί και τον Aπρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.
Eπίσης, πρέπει να παραμείνουν μειωμένα τα ενοίκια με δίκαιη στήριξη των ιδιοκτητών, να επιδοτηθεί το μη μισθολογικό κόστος και να επεκταθεί το καθεστώς των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.
Σίγουρα, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για κέρδη που δεν θα πραγματοποιηθούν, όπως και του τέλους επιτηδεύματος για επιτήδευμα κλειστό με απόφαση του κράτους, είναι οι ελάχιστες αναμενόμενες παρεμβάσεις. Kαι τέλος, -να μην κρυβόμαστε-, οι υποχρεώσεις που έχουμε μεταφέρει και κρύψει κάτω από το χαλί, δεν αποπληρώνονται. Θα χρειαστεί γενναία ρύθμιση για τους συνεπείς και όσους επλήγησαν, τουλάχιστον 120 δόσεων, με ταυτόχρονο κούρεμα ή όπως αλλιώς το ονομάσουμε, είτε αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, είτε επιστρεπτέες 1,2 και 3.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ