Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ως το τέλος της κρίσης
Για «γενναίο» πακέτο οικονομικής ενίσχυσης, έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον «Αντέννα», ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα, αφού αναγνώρισε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά», με «σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επεσήμανε κατά λέξη ότι «το πακέτο οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι γενναίο, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέχρι να βγούμε οριστικά από αυτήν την κρίση».
Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε μάλιστα το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο «θα έλθει να συμπληρώσει με πρόσθετους Κοινοτικούς πόρους και να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και να στηρίξουμε τις υφιστάμενες». Ενώ παρέπεμψε, παραλλήλως, και στα «πολλά προγράμματα τα οποία θα εφαρμοσθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ, το Υπουργείο Εργασίας για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Συνεπώς κανείς δεν θα μείνει ξεκρέμαστος», σημείωσε με έμφαση.
Στα της πανδημίας, «με βάση τις δυνατότητές της, η Ελλάδα τα έχει πάει συγκριτικά καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ειδικότερα «έχουμε συγκριτικά πολύ χαμηλότερο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων στην Ευρώπη των “27”, δεν πρέπει να το ξεχνάμε», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος και ζήτησε από τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης να μην κάνουν «φθηνή αντιπολίτευση πάνω από αριθμούς που είναι αντικειμενικοί».
Στο θέμα του αριθμού των κρουσμάτων, παρατήρησε πως αυτός εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ, «το φθινόπωρο στο 2ο κύμα είχαμε 2-3.000 κρούσματα την ημέρα, άρα κάναμε τα μισά ή το 1/3 των τεστ που πραγματοποιούμε σήμερα (…) Η δυνατότητα για τεστ σε κάθε χώρα αυξάνεται σταδιακά, πέρυσι ξεκινήσαμε από 800 – 1.000 τεστ την ημέρα, σήμερα πραγματοποιούμε πάνω από 60.000 και με τη δυνατότητα για self test θα πάμε σε πολύ μεγάλη κλίμακα. ‘Αρα, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η επιστήμη (…) Ό,τι εργαλείο διαθέσιμο υπάρχει, τίθεται στη μάχη κατά της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τα οικιακά τεστ συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η χρησιμότητά τους έγκειται στην επαναληπτικότητά τους. Ωστόσο, επέμεινε, «και οι αρνητικοί συμπεριφερόμαστε πάντα σαν οιονεί θετικοί, γι’ αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Είναι όμως ένα εργαλείο εντοπισμού της νόσου και αυτοπεριορισμού για τον κάθε πολίτη».
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση επιβάλλει την άποψή της στην επιτροπή των ειδικών, ο Α. Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός: «Όχι δεν υπάρχει κανένα καπέλωμα της επιτροπής, υπάρχει ενημέρωση της επιτροπής από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για τα δεδομένα, από εκεί και πέρα η επιτροπή εξετάζει με επιστημονικό τρόπο και κριτήρια όλα αυτά τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα, τα οποία και εφαρμόζουμε. Το lockdown έτσι όπως έχει εφαρμοσθεί από τον Φεβρουάριο, αποτελεί εισήγηση της επιτροπής, η συνέχισή του, η τροποποίηση των μέτρων αποτελούν εισηγήσεις της επιτροπής, τις οποίες η κυβέρνηση ακούει και εφαρμόζει».
Συμπερασματικά, είπε ο κ. Σκέρτσος, «είμαστε σε κατάσταση υψηλής επαγρύπνησης, έχουμε πολλά κρούσματα, έχουμε καθημερινά νέες εισαγωγές, έχουμε ανθρώπους που νοσούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανθρώπους που χάνονται. Συνεπώς οι μικρές ανάσες ελευθερίας έχουν ως στόχο να οδηγήσουν σε υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσ
ης, να μπορέσει η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργήσει λίγο καλύτερα και να εφαρμόσει καλύτερα τα μέτρα που εισηγείται η επιτροπή».
Και, όπως επιχειρηματολόγησε σε άλλο σημείο, «εφαρμόζουμε ένα πλαίσιο μέτρων τα οποία είναι δυναμικά: ο στόχος είναι να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση και ταυτόχρονα να μπορέσει να λειτουργήσει λίγο η οικονομία, ειδικά το λιανεμπόριο , το οποίο έχει μείνει κλειστό για πολύ καιρό, και φυσικά και η εκπαίδευση. Συνεπώς εδώ απαιτείται πολύ μεγάλη ευθύνη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο». Συγχρόνως, υπογράμμισε την κυβερνητική προτεραιότητα για λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «ειδικά των Λυκείων που έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και υπάρχει το ζήτημα των εξετάσεων».
Για τον εμβολιασμό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση πανευρωπαϊκά ως προς τον πλήρη εμβολιασμό (και με τη δεύτερη δόση), το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί».
Αναγνώρισε πάντως ότι στην Ευρώπη «όντως έχει υπάρξει καθυστέρηση στη διανομή των εμβολίων κεντρικά και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες με πίεση κάθε κράτους – μέλους και ειδικά της ελληνικής κυβέρνησης για να αυξηθούν αυτές οι παραδόσεις. Η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα στη διανομή των εμβολίων», ανέφερε επί λέξει.
Σε ό,τι αφορά τον εθνικό εμβολιασμό, επανέλαβε: «Τον Απρίλιο θα πραγματοποιήσουμε αριθμό εμβολιασμών αντίστοιχο με εκείνον που έγινε το α’ τρίμηνο, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, το α’ τρίμηνο κλείσαμε με 1,7 εκατ. Συνεπώς αλματωδώς θα συνεχίσει από εδώ και πέρα η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού, τον Μάιο θα έχουμε κλείσει τον εμβολιασμό των ανθρώπων που είναι άνω των 60 ετών και ανήκουν σε πολύ ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, με νοσήματα υψηλού κινδύνου. Τον Μάιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των υπόλοιπων ευπαθών ομάδων και προς τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού».
Και για το εμβόλιο της AstraZeneca, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, και ο Ευρωπαϊκός έχει τοποθετηθεί υπέρ της χρήσης του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποια μεμονωμένα, πολύ λίγα σε σχέση με τον αριθμό, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Προφανώς κάθε περιστατικό εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή, εμείς ακολουθούμε τις εισηγήσεις και του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και φυσικά κάθε περιστατικό θα εξετασθεί».
Για τα self tests, τέλος, απάντησε ότι «θα έχουν ευρωπαϊκή σήμανση (CE), είναι όλα ελεγμένα και εγκεκριμένα με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κυκλοφορούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτελούν μέρος της δικής τους στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εφοδιασμός των φαρμακείων με προτεραιότητα στις ομάδες του πληθυσμού, κάτω των 18 ετών, έκανε γνωστό, κλείνοντας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.