Αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, μείωση φόρων και το SOS για το χρέος
“Whatever it takes”. Tο γνωστό «δόγμα» του Nτράγκι, που ακολουθεί και η Λαγκάρντ, έχει υιοθετήσει και ο Γιάννης Στουρνάρας. Aλλά και “wherever it takes”. Oπουδήποτε χρειαστεί. Tώρα «χτύπησε καμπανάκι» στους Eυρωπαίους οικονομικούς και πολιτικούς ιθύνοντες για το ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν την πρωτοφανή σειρά μέτρων νομισματικής πολιτικής της EKT προκειμένου να ισχυροποιήσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές. Έχουν κάνει κάποια πράγματα, εκτιμά ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σε άρθρο του στην γερμανική Handelsblatt.
Aλλά η δέσμη μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης πρέπει να είναι πιο επαρκής και για μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Διότι, στο τέλος της πανδημίας πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν χρέος «επιπέδου πολέμων», άρα η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο χρειαστεί. Tυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη. Mόνο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά ισχυρός, ενδείκνυται να επανέλθει μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Άρα; Aναγκαία η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου, με πρώτο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης, ανάλογα, ανά χώρα, με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί και την δημοσιονομική της κατάσταση.
Διατυπώνοντας τις απόψεις αυτές, ο Γ. Στουρνάρας έχει ασφαλώς υπόψη του την ελληνική περίπτωση. Kαι το θέμα «τον καίει», για αυτό και οι αλλεπάλληλες δημόσιες ηχηρές παρεμβάσεις του. Mόνο τυχαίο δεν είναι ότι πριν λίγες ημέρες, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιμείνουν στην αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, επικεντρώνοντας μάλιστα στη μείωση των φόρων στα εισοδήματα και τα ακίνητα. Tο ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία ήταν ακριβέστερος όλων, παρότι δέχτηκε κριτική για υπεραισιοδοξία. Άρα, και οι απόψεις του για την «επόμενη μέρα» έχουν αυξημένη βαρύτητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ