Ζητούν και άλλα μέτρα και άλλες θυσίες καθώς ΔΕΝ φτάνουν για να έρθει η εξυγίανση στην Ελλάδα, λένε οι εταίροι μας. Στον απόηχο των σκληρών κριτικών τους αυτή την ώρα γίνεται το Eurogroup το οποίο αποτελεί το προθάλαμο της Ελλάδας για την 6η δόση.
Κάρλος Κοταρέλι: ΔΕΝ είναι αρκετά τα μέτρα
Ο κύριος Κάρλος Κοταρέλι, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, τόνισε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα μας έχει προφανέστατα πραγματοποιήσει άλματα προόδου προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της οικονομίας της, πλην όμως όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής ΔΕΝ είναι αρκετά και χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, μεγαλύτερη προσπάθεια, προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα ακόμα πιο πολύ από τους στόχους που τίθενται και για φέτος, αλλά και για το 2012
Όλι Ρεν: Θα χρειαστούν και άλλα μέτρα
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν εμφανίζεται προβληματισμένος για το κατά πόσον η χώρα μας θα μπορέσει να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει για τη νέα χρονιά, διερωτώμενος αν επαρκούν τα μέτρα που λαμβάνονται αλλά και εάν μπορεί σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει.
Άνχελ Γκούρια: Πρόβλημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους
Ωστόσο οι πιέσεις δεν σταματούν εδώ καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία έθετε το πρόβλημα της διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος χρέους στη σωστή του βάση.
Δηλώνοντας ευθέως και δημοσίως πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τον περαιτέρω δανεισμό της χώρας μας «δεν μειώνει πρακτικά το χρέος, αλλά αντίθετα το αυξάνει» και προτρέποντας τους πολιτικούς ταγούς της Ευρωζώνης να «πιέσουν τους ιδιώτες επενδυτές να αποδεχτούν υψηλότερες απώλειες από αυτές που ορίζει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα»
Ο μπαζούκας του Ρουμπινί
Νωρίτερα επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο οικονομολόγος – Κασσάνδρα Νουριέλ Ρουμπινί., ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του υφιστάμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη πρέπει να… βγάλει από το οπλοστάσιό της ένα “μπαζούκα” 2 τρισ. ευρώ πριν είναι πολύ αργά».
Εστίασε δε το πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στους «δύο ελέφαντες» (Σ.Σ: Ιταλία και Ισπανία). Υπονοώντας πως εάν οι δύο αυτές χώρες αναγκαστούν να προσφύγουν στην κοινοτική αρωγή, τότε ούτε τα 2 τρις ευρώ δεν θα φτάνουν για να «σβήσουν» τη φωτιά της κρίσης.
Όσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα ο κύριος Ρουμπινί επανέλαβε παλαιότερη άποψή του πως «ακόμη και αν μειωθεί το χρέος, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει αν δεν υπάρξει επιστροφή στη δραχμή».