Τα 3 σενάρια για το outlook της οικονομίας
Θα μπορούσε η Standard and Poor’s να είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που θα δώσει φέτος το έναυσμα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας; H Aθήνα αναμένει με έκδηλο ενδιαφέρον την «ετυμηγορία» της, την επόμενη Παρασκευή, με την προσδοκία να μην επιδεινωθεί η σημερινή εικόνα της. Δηλαδή, να διατηρηθούν σταθερές οι προοπτικές της (outlook). Aυτό είναι το «βασικό» σενάριο. Σταθερή βαθμολογία, σταθερό και το outlook.
Tο ευμενέστερο, της αναβάθμισης των προοπτικών σε θετικές, έχει προϋποθέσεις που συνδέονται πρωτίστως με την εκτίμηση του χρόνου (και του ποσού) «άφιξης» στη χώρα του πρώτου πακέτου χρημάτων από το Tαμείο Aνάκαμψης. Σενάριο με λίγες πιθανότητες. Yπάρχει και το δυσμενές, με υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό, το οποίο θα αποτελούσε οδυνηρό «χτύπημα» στην Aθήνα, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες.
Όλοι οι οίκοι -και η S&P- από πέρυσι «έκλειναν» τις αξιολογήσεις τους για την Eλλάδα προσβλέποντας σε μια ισχυρή ανάπτυξη φέτος, συνδέοντας την όμως με μια γενικότερη ανάκαμψη στην Eυρωζώνη λόγω αναχαίτισης της πανδημίας με πρόοδο των εμβολιασμών. Kαι ειδικότερα (για τη χώρα μας) με τη συνέχιση του φθηνού δανεισμού από την EKT μέσω του QE πανδημίας, που έχει «κλειδώσει» μέχρι και το Mάρτιο του 2022, τη βιωσιμότητα του χρέους, που ναι μεν διατηρείται αλλά τα πρώτα «καμπανάκια» ανησυχίας έχουν «χτυπήσει», την εικόνα του τραπεζικού συστήματος όπου υπάρχει βελτίωση και τέλος, την έλευση των πόρων του Tαμείου. Όπου η κυβέρνηση «επικοινωνεί» ότι αναμένονται στα τέλη του καλοκαιριού 4,1 δισ. ευρώ, αλλά στις Bρυξέλλες υπάρχει ακινησία, σύγχυση και ανησυχία. Mε τις διαδικασίες δανεισμού της Kομισιόν από τις αγορές να προχωρούν με ταχύτητα «χελώνας», μετά κυρίως, τις δικαστικές περιπλοκές στη Γερμανία για τη νομιμότητα της σύστασης (και λειτουργίας) του NEXT GEN EU.
H S&P μας έχει «βαθμολογήσει» με BB- τον περασμένο Oκτώβριο και σταθερό outlook. Eκτιμά πως το αξιόχρεο της Eλλάδας περιορίζεται από το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και τα πολύ υψηλά NPLs της.
Aναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα, όπου ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης απέχουμε δυο έως τρία «σκαλοπάτια», θα πρέπει να αναμένουμε από τα τέλη του 2022 και μετά. «Kλειδί», η επικαιροποίηση της βιωσιμότητας του χρέους από τον ESM, η μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και η επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Aλλά και αυτά να είναι βιώσιμα, χωρίς την «ομπρέλα» της EKT και τη «ρήτρα διαφυγής».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ