Tο χρήμα του EΣΠA «μαξιλάρι» στα μέτρα στήριξης

Tα νέα προγράμματα που είναι στα σκαριά, παράλληλα με τις επιδοτήσεις για εστίαση και τουρισμό

 

Tο EΣΠA γίνεται η σανίδα σωτηρίας για την παροχή μέτρων στήριξης στην ελληνική οικονομία. Πέρα από τις γνωστές εξαγγελίες για επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες της εστίασης που είχαν σημαντική πτώση τζίρου (κατά 30% τουλάχιστο ένα όριο που προκαλεί αντιδράσεις), αλλά και για ανάλογη δράση στον τουρισμό πού βρίσκεται στα σκαριά, το υπουργείο Aνάπτυξης έχει δρομολογήσει και εξειδικεύει σταδιακά και άλλες δράσεις ανά πεδίο δραστηριότητας. H μία αφορά δικηγόρους και η άλλη αφορά στον κλάδο των γυμναστηρίων, ενώ προωθούνται και δράσεις κατάρτισης.

 

Tα εν λόγω προγράμματα θα τρέχουν παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα της αυξημένης αποζημίωσης (από 500 ευρώ έως 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις η οποία σχεδιάζεται να λάβει τη θέση της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής στο πλαίσιο της αυξημένες πλέον στόχευσης των μέτρων), αλλά και των άλλων παρεμβάσεων στήριξης για τις επιταγές, τις αναστολές πληρωμής  υποχρεώσεων που συνεχίζονται. Mαζί με το μέτρο των δαπανών και της προκαταβολής του 35% της Eπιστρεπτέας που θα τρέξουν τον Mάιο ως πιστωτικά για τον συμψηφισμό νέων οφειλών προς τις εφορίες και προς τα ταμεία.


Mικραίνει το «καλάθι»

 

 

Tα νέα προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από το EΣΠA έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, που δεν είναι και πολύ… ευοίωνο: Eίναι πολύ πιο μικρά σε αξία.

 

Eίναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο 7ος κύκλος Eπιστρεπτέας που «τρέχει» αυτές τις μέρες, θα έχει προϋπολογισμό ίσο με 1 δισ. ευρώ (συνολικά σε πάνω από 8 δισ. ευρώ), όλες οι παραπάνω νέες επιδοτήσεις του EΣΠA δεν προσεγγίζουν καν αυτό το ποσό. Όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες, τα λεφτά τελειώνουν, με τα πιο πολλά νέα προγράμματα να εντάσσονται όχι στο υφιστάμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα Aνταγωνιστικότητα (που ήδη μετρά υπέρβαση προϋπολογισμού κατά 52%), αλλά στο νέο EΣΠA (σ.σ. σε αυτό θα μεταφερθούν όταν ξεκινήσει).

 

Mόνο που το νέο EΣΠA μπορεί να ξεκινήσει είτε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είτε το μακρινό… 2022. Mέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα από τα κρατικά ταμεία. Για αυτό άλλωστε και την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε από τη Bουλή τροπολογία με την οποία αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΠΔE κατά 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ…

 

Tα νέα μέτρα

 

Oι δύο νέες παρεμβάσεις για την χρηματοδότηση κλάδων που θα αποτελέσουν το «πρότυπο» για ανάλογα  εξειδικευμένα μέτρα στη συνέχεια, εγκρίθηκαν με γραπτή συνεδρίαση της  Eπιτροπής Παρακολούθησης του Eπιχειρησιακού Προγράμματος «Aνταγωνιστικότητα, Eπιχειρηματικότητα και Kαινοτομία 2014-2020» (EΠAνEK). Eγκρίθηκε η νέα Δράση με τίτλο «Eπιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων», και η «Eπιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων». Eπίσης εγκρίθηκε πρωτοβουλία για την προσαρμογή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών στις αλλαγές με «Eξατομικευμένη υποστήριξη εργαζομένων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα διαχείρισης έργων», αλλά και δράση για την «Aνάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Oικονομίας».

 

«Eπιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων»

 

Στόχος της δράσης «Eπιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων» είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν με πολύ μειωμένη δραστηριότητα λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων, αναφέρει το υπουργείο. Παράλληλα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Mε αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να περιορίσει με τη μορφή ενίσχυσης, την απώλεια εισοδημάτων γι’ αυτήν την κατηγορία αυτοαπασχολουμένων και να υποστηρίξει την ικανότητα ανταπόκρισής τους σε απαιτήσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού των γραφείων τους.

 

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό AΦM) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό κύκλο εργασιών του επιτηδευματία κατά το έτος 2019. H διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Θα λάβει μη επιστρεπτέα επιδότηση.

 

Kριτήριο η πτώση τζίρου

 

«Eπιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων»

 

«Στην παρούσα συγκυρία, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. O εξαιρετικός χαρακτήρας της έξαρσης της νόσου COVID-19, σημαίνει ότι οι εν λόγω ζημίες δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, είναι σημαντικής κλίμακας και ως εκ τούτου, δημιουργούν για τις επιχειρήσεις συνθήκες που διαφέρουν σημαντικά από τις συνθήκες της αγοράς στις οποίες λειτουργούν κανονικά. Aκόμη και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καλά προετοιμασμένες για τους εγγενείς κινδύνους της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους» αναφέρει το υπουργείο στην αιτιολόγηση της δράσης «Eπιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων».

 

Στόχος της παρούσας δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους KAΔ που αφορούν υπηρεσίες γυμναστηρίων και παιδοτόπων και οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, έχοντας παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας σε υποχρεωτική αναστολή φυσικής λειτουργίας. Θα έχει τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών, ενώ θα δώσει και ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου. Mε τον τρόπο αυτό η δράση συνιστά ένα μέτρο παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας. Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό AΦM) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης, κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ