Την πεποίθηση του πως η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει ο νέος επενδυτικός νόμος, θα φέρει νέο αέρα στην ελληνική ανάπτυξη τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
«Η επενδυτική δραστηριότητα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων μέσω του νέου επενδυτικού νόμου στέλνει ένας σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνο-Ολλανδικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Συνδέσμου.
Παράλληλα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο που κατάρτισε και υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την αναστήλωση της πραγματικής οικονομίας, το οποίο έχει ως πρωταρχικό στόχο να δημιουργηθεί στη χώρα μια νέα οικονομία με έμφαση στην υψηλή προστιθέμενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, η πολιτική που εφαρμόζεται βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
– την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας
– τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα
– την αποτελεσματική χρήση των Κοινοτικών Πόρων
– την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων
Παράλληλα, παρουσίασε τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προώθηση μιας σειράς δράσεων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει:
1) Διεύρυνση της επιλεξιμότητας και άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών για το σύνολο των επενδυτικών δανείων που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για πρώτη φορά γίνεται επιλέξιμο το κεφάλαιο κίνησης μιας επιχείρησης, δηλαδή η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών χρηματοδότησης μιας επιχείρησης για αγορά πρώτων υλών, για λειτουργικά έξοδα, για προσαρμογές στον εξοπλισμό της, για εκπαίδευση προσωπικού, για ασφάλιση στις εξαγωγές κτλ. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.
2) Δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων που επιτρέπουν τη διατήρηση και την επέκταση της δανειοδότησης της ΕΤΕπ προς τις Ελληνικές Τράπεζες, ώστε να εξασφαλίζεται στοχευμένα και επαρκώς η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργείται δηλαδή γραμμή εγγύησης της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την ΕΤΕπ με πόρους ΕΣΠΑ, η οποία θα δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες με σχέση 1:2, ώστε αυτές με τη σειρά τους να δανειοδοτούν με ευνοϊκούς όρους τις επιχειρήσεις. Μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.
3) Δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων (Guarantee Fund) που θα μοχλεύσει πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δις ευρώ, και θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομών (όπως τα μεγάλα έργα παραχώρησης) και μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα. Η ενεργοποίηση του Ταμείου προβλέπεται εντός 5μήνου.
4) Υλοποίηση προγράμματος ύψους 500 εκ. ευρώ για τη στήριξη διαδικασιών αναδιάρθρωσης και οικονομικής επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως τόνισε ο υπουργός «Μόνο μέσα από αυτές τις πολιτικές θα σπάσουμε τη φούσκα της εικονικής και παρασιτικής οικονομίας. Θα δώσουμε πραγματική ώθηση στην ανάκαμψη του επιχειρηματικού τομέα και της πραγματικής οικονομίας».
Μεγάλη έμφαση έδωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις σημαντικές ενέργειες που γίνονται για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, ξένων και ελληνικών. Ήδη, μέσα στο Σεπτέμβριο εντάχθηκαν στο fast track οι 3 πρώτες μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ύψους 1,1 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν και οι πρώτες επενδύσεις που εντάσσονται και χρηματοδοτούνται από το νέο επενδυτικό νόμο.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε επίσης στις διμερείς συνεργασίες που έχουν χτισθεί το τελευταίο διάστημα με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα μας αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Όπως επισήμανε, σε δύο ημέρες επισκέπτεται την Αθήνα ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ με μεγάλη επιχειρηματική αποστολή ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα μεταβεί ο ίδιος στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας αλλά και επιχειρηματικούς φορείς της χώρας. Όλες αυτές οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει ονομαστεί «Συμμαχία για την Ανάπτυξη».