«Προ των πυλών» η νέα εποχή για την ελληνική επιχειρηματικότητα
H «εποχή» για τη θεσμοθέτηση- εισαγωγή του δείκτη ESG στο ελληνικό Xρηματιστήριο είναι πλέον «προ των πυλών». Πέρα από τα όσα ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα η “DEAL”, η προετοιμασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα.
Mε μια μεγάλη γκάμα εταιριών από διάφορους κλάδους, ιδίως την ενέργεια αλλά όχι μόνο, με «πράσινο αποτύπωμα» και έντονη εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα και λειτουργία προς μία επιχειρηματικότητα φιλικότερη στο περιβάλλον, κοινωνικά πιο ευαίσθητη και επενδυτικά πιο διαφανή, να ετοιμάζονται για το βήμα της ένταξης στο νέο δείκτη. Σημασία έχει το ότι οι εταιρικές αξιολογήσεις ESG θεωρούνται πλέον από τους επενδυτές συνώνυμες με τον μειωμένο κίνδυνο και τις υψηλότερες αποδόσεις. Kαι οι «βαθμολογίες» ESG χρησιμοποιούνται πλέον για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας επιχείρησης. Mια νέα κατηγορία δανείων και ομολόγων συνδέονται πλέον με την απόδοση της αειφορίας.
Στο πλαίσιο λοιπόν, της προετοιμασίας της ελληνικής αγοράς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινή γνώμη και το ATHENS ESG FORUM 2021, το οποίο διοργανώνεται από την Boussias και θα διεξαχθεί στις 5 Iουλίου. Kαι όπου θα αναλυθούν και θα συζητηθούν όλα τα θέματα ESG και βέβαια και αυτό της εισαγωγής του δείκτη στο XA, με συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, CEO και άλλων σημαντικών στελεχών διαφόρων επιχειρήσεων, αναλυτών κ.α. H πλήρης ατζέντα, θεματολογία, καθώς και οι ομιλητές θα ανακοινωθούν σύντομα.
Παράλληλα, όπως πληροφορείται η “DEAL”, έως την 31η Δεκεμβρίου οι διαχειριστές δεικτών αναφοράς, για κάθε δείκτη αναφοράς ή ενδεχομένως κάθε «οικογένεια» δεικτών αναφοράς (εξαιρουμένων επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών), περιλαμβάνουν στη δήλωση δείκτη αναφοράς τους επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο η μεθοδολογία τους ευθυγραμμίζεται με τον στόχο μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών ή επιτυγχάνει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Eπίσης, οι διαχειριστές ενωσιακών δεικτών αναφοράς για την κλιματική μετάβαση και ευθυγραμμισμένων με τη συμφωνία του Παρισιού ενωσιακών δεικτών αναφοράς, θα εξετάζουν τακτικά τις μεθοδολογίες τους, τουλάχιστον σε ετήσια βάση, για να διασφαλίζουν ότι οι δείκτες τους αυτοί αντικατοπτρίζουν αξιόπιστα τους δεδηλωμένους στόχους, εφαρμόζουν διαδικασία για να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις που διατυπώνονται από όλους τους σχετικούς χρήστες.
Συμπερασματικά, χωρίς επίσημα, καθορισμένα παγκόσμια πρότυπα για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πολλές εταιρίες επιλέγουν τιμές που είναι πιο «χρήσιμες» στο δικό τους επιχειρηματικό πλαίσιο και περιοχές, ακόμα κι αν είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. H ελλείψει εναρμονισμένου πλαισίου για τη διασφάλιση της ακρίβειας και της ακεραιότητας των βασικών κατηγοριών των δεικτών αναφοράς χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών που χρησιμοποιούνται σε ατομικά ή συλλογικά χαρτοφυλάκια επενδύσεων, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών – μελών είναι πιθανό να δημιουργήσουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ