Σήμερα το πρωί κατατίθεται επίσημα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες ,από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Πρόκειται για ένα κείμενο 2.000 σελίδων με 112 έργα και 58 μεταρρυθμίσεις που συνοδεύονται από τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στόχος είναι να σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία και την είσοδο σε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάκαμψης.
Κεντρικός στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι να πετύχει την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και το κλείσιμο ενός μέρους του τεράστιου επενδυτικού κενού της περιόδου 2010-2019, που ήταν 9% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σωρευτικά 162 δισ. ευρώ. Έτσι, η στόχευση του προγράμματος είναι τα 32 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια, να αυξηθούν στα 57,6 δισ. ευρώ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων συνολικού ύψους 25,6 δισ. ευρώ.
Πότε εκταμιεύονται τα πρώτα κονδύλια
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όταν εγκριθεί το σχέδιο κάποιου κράτους-μέλους θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ η Κομισιόν έχει περιθώριο 2 μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση. Στη συνέχεια απαιτείται 1 μήνας για να δοθεί και η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή 27 Ιουλίου. Εάν δεν υπάρξει κάποια κωλυσιεργία και τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την πρώτη προκαταβολή τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Συνεπώς, τα πρώτα χρήματα ύψους 4,1 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μας πριν το τέλος του καλοκαιριού και η βασική στόχευση είναι η κάλυψη του μεγάλου κενού σε επενδύσεις, σε εθνικό προϊόν και απασχόληση.
Για να τηρηθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει η Ελλάδα μέχρι το 2026 να «τρέχει» προκειμένου να τηρεί τα σχέδια που έχει καταθέσει ανά τομέα, δεδομένου ότι οι εκταμιεύσεις θα γίνονται ανά εξάμηνο υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δράσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2026 και τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων θα πρέπει να επιστραφούν στην Κομισιόν σε ένα διάστημα 20 ετών.