Η φετινή ανάπτυξη, στη χώρα εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3,6%, με βασικό μοχλό την εγχώρια ζήτηση που αναμένεται να συμβάλλει θετικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν.
Τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να καλύψει η ιδιωτική κατανάλωση, με στήριξη από την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, τις υποστηρικτικές πολιτικές και την υλοποίηση δαπανών από τις αυξημένες καταθέσεις το προηγούμενο διάστημα.
Επιπλέον, αναμένεται αύξηση των επενδυτικών δαπανών, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, λόγω και της απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το 2022 αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 6,2% καθώς θα υπάρχει περιθώριο κινητοποίησης της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και αύξησης της ζήτησης. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συμβάλλει με 4,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, μέσω αύξησης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Το 2023 και τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, αν και οι ρυθμοί αναμένεται να υποχωρήσουν κάπως σε σχέση με το 2022, υπό την έννοια ότι η οικονομία θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί με ρυθμό άνω του 4% τόσο το 2023 όσο και το 2024.
Το έλλειμμα
Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού και το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθούν στο 9,9% και το 7,2% αντίστοιχα. Το 2022 αναμένεται σημαντική βελτίωση του ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται στο 2,9% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα αναμένει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα γίνει πλεονασματικό το 2023(+2% του ΑΕΠ) ενώ αναμένεται πλεόνασμα προϋπολογισμού της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ το 2024.
Το χρέος εκτιμάται στα 341 δισ. ή 205,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, με την Αθήνα να προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στα 352,5 δισ. ευρώ ή στο 204,8% του ΑΕΠ.