Την ανάγκη να αναπτύξει η Ευρώπη μία «πράσινη» ένωση κεφαλαιαγορών ώστε να υπάρχουν κεφάλαια για την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων και να αποτελέσει αυτή τόπος επιλογής για τους επενδυτές που εκδίδουν «πράσινα» ομόλογα, επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε χθεσινή ομιλία της.
Σύμφωνα με την κα Λαγκαρντ, η Ε.Ε. στοχεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, δρομολογώντας την έκδοση «πράσινων» ομολόγων ύψους 225 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, οι αγορές της Ευρώπης εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες.
«Η “πράσινη” ένωση κεφαλαιαγορών δεν μας παρέχει μόνο μία τρομερή ευκαιρία να κάνουμε κάτι καθαρά ευρωπαϊκό που θα έχει άμεσο αντίκτυπο, αλλά και τη δυνατότητα να μετασχηματίσει συνολικά την Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ. Παράλληλα, τόνισε πως οι «πράσινες» αγορές θα διευκολύνουν την πρόσβαση όλων των χωρών στα κεφάλαια που έχουν ανάγκη προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον οικονομικό τους μετασχηματισμό. Kάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην περαιτέρω σύγκλιση των χωρών της Ευρώπης, δίνοντας τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια περιοχές που αυτή την στιγμή καθυστερούν να μεταβούν σε μία πιο βιώσιμη οικονομία. Για να επιτευχθεί αυτή η ένωση κεφαλαιαγορών, η Ευρώπη θα πρέπει να υποχρεώνει τις εταιρείες να αποκαλύπτουν στοιχεία για τη βιωσιμότητά τους και να υπάρχει η κατάλληλη ευρωπαϊκή εποπτεία «πράσινων» χρηματοπιστωτικών προϊόντων με ευρωπαϊκή σφραγίδα σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
H ίδια προσέθεσε επίσης πως στην Ε.Ε. θα πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση ως προς τη φορολογία των επενδύσεων, καθώς και τους εθνικούς κανόνες που σχετίζονται με θέματα φερεγγυότητας. Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές «πράσινων» ομολόγων, γεγονός που οφείλεται στο άφθονο χαρτοφυλάκιο τίτλων που κατέχει. Μάλιστα, το 60% του συνόλου των «πράσινων» ομολόγων υψηλής εξασφάλισης εκδόθηκε πέρυσι στην Ευρώπη.
Επίσης, τόνισε, πως η συγκεκριμένη αγορά αυξάνεται ταχύτατα, καθώς ο όγκος των «πράσινων» ομολόγων που εκδόθηκαν στην Ευρώπη από το 2015 οκταπλασιάστηκε. Μιλώντας και για τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), η κ. Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις με βάση τα κριτήρια αυτά είναι περισσότερο συγκεντρωμένες στην Ευρώπη. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των funds που επενδύουν βάσει των επιδόσεων των εταιρειών σε αυτούς τους τομείς τριπλασιάστηκαν από το 2015, ενώ πάνω από τα μισά επενδυτικά funds που επενδύουν σε ομόλογα έχουν έδρα τους την Ευρωζώνη. Tέλος, μεταξύ άλλων, είπε πως το ευρώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως παγκόσμιο νόμισμα για την «πράσινη» οικονομία.