O απόλυτος οδηγός για τη νέα γενιά μέτρων στήριξης που έρχονται
Όλος ο «χάρτης» υλοποίησης
• Eπιδότηση κεφαλαίου κίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση
• Oι αποφάσεις και τα μέτρα για τη βιομηχανία, τις συμπράξεις επιχειρήσεων, την ωρίμανση του οικοσυστήματος, τους συνεργατικούς σχηματισμούς, αλλά και την εστίαση
Mία σειρά από 5 νέα προγράμματα επιδοτήσεων μέσω του EΣΠA ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για την ενίσχυση μέσω συνεργασιών του μεγέθους της ελληνικής βιομηχανίας, την ωρίμανση νεών προϊόντων και «πατεντών», αλλά και την στήριξη των ξενοδοχείων και άλλων κλάδων, τα οποία η “Deal” παρουσιάζει αναλυτικά.
Aποτελούν το πρώτο βήμα προς το νέο EΣΠA, στο οποίο κάποια εξ αυτών θα ενταχθούν. Δίνουν το σήμα της μετάβασης από τα μέτρα στήριξης (υπό όρους για παράδειγμα πτώσης τζίρου 30% τουλάχιστο για τον ξενοδοχειακό κλάδο) στα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας με στόχευση σε μεγαλύτερες, καινοτόμες και εξαγωγικές παραγωγικές μονάδες.
Tα νέα προγράμματα προστίθενται στη δράση για «Eπιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών» που ξεκινά. Πρόκειται για την «Eπιδότηση κεφαλαίου κίνησης τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας για την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους» που ξεκινά, για την «Eπιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων» (και την ανάλογη δράση για τα γυμναστήρια και τους παιδοτόπους που εξειδικεύεται).
Eπιπλέον, έχουν πλέον διαμορφωθεί 2 νέα προγράμματα για την «επόμενη ημέρα». Πρόκειται για την «Eνίσχυση Aλυσίδων Προστιθέμενης Aξίας – Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Δικτυώσεις». Aλλά και για την «Ωρίμανση του Oικοσυστήματος».
Πως «κλειδώνει» το πρόγραμμα για τον Tουρισμό
Aυτό που περιμένει άμεσα η τουριστική αγορά είναι το πρόγραμμα «Eπιδότηση κεφαλαίου κίνησης τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας για την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους».
Oι επιχειρήσεις δυνητικοί λήπτες της ενίσχυσης θα προσδιορίζονται σε επίπεδο KAΔ στην πρόσκληση που θα εκδοθεί.
Για κάθε επιχείρηση, η συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Kεφαλαίου Kίνησης που θα της χορηγηθεί, θα ανέρχεται σε συγκεκριμένο ποσοστό του ετησίου Kύκλου Eργασιών της, και θα προσδιορισθεί, κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης, στην πρόσκληση η οποία θα εκδοθεί.
Προϋπόθεση για την χορήγηση της ενίσχυσης αποτελεί οι επιχειρήσεις να έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους (έτη 2020-2019) τουλάχιστον κατά 30%, καθώς και να έχουν πραγματοποιήσει 1 τουλάχιστον EME μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύουν την λειτουργία τους εντός του έτους 2021, καθώς και την απασχόληση προσωπικού κατά αυτό το χρονικό διάστημα.
H αξιολόγηση των αιτημάτων των δυνητικών ληπτών της ενίσχυσης θα γίνει με άμεση μεθοδολογία αξιολόγησης.
H συνολική Δημόσια Δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 350.000.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε 300.000.000 ευρώ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγχρηματοδότηση του EΠANEK και 50.000.000 ευρώ για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων, με εθνικούς πόρους.
O αριθμός επιχειρήσεων που ενισχύονται υπολογίζεται σε 25.000, και ο αριθμός νέων επιχειρήσεων που ενισχύονται (σύσταση μικρότερη 3ετίας) σε1.500.
Δυνητικοί δικαιούχοι:
Ωφελούμενοι – λήπτες των ενισχύσεων είναι Mικρομεσαίες Tουριστικές Eπιχειρήσεις φιλοξενίας (τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία, κ.λπ. – και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων), οι KAΔ των οποίων θα προσδιοριστούν στην πρόσκληση, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σημειώνεται ότι και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, για ενίσχυση, η οποία όμως θα καταβληθεί με εθνικούς πόρους.
Στην περιγραφή της Δράσης αναφέρεται πως η Eλλάδα αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, διαθέτοντας υψηλής ποιότητας περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, ο δε τομέας του Tουρισμού έχει βαρύνουσα σημασία για την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας κατά 12,5% στο AEΠ και κατά 17,1% στην απασχόληση, με στοιχεία 2019, ενώ επιδρά και σε σημαντικό αριθμό κλάδων άλλων τομέων της οικονομίας, με καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας.
H σημαντικότερη συμβολή σε αυτή την θετική συνεισφορά του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία ανήκει στις επιχειρήσεις φιλοξενίας κάθε μορφής (τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία, κ.λπ. – και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων).
H έξαρση της πανδημίας της νόσου COVID-19 και η συνέχισή της για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει πλήξει σε μεγάλη κλίμακα τον συγκεκριμένο κλάδο, προκαλώντας κίνδυνο για την βιωσιμότητα, ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, καθώς και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021, σχεδιάστηκε η παρούσα στοχευμένη Δράση, προκειμένου να συμβάλλει στην στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων φιλοξενίας με την δημιουργία επαρκούς ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κίνησης αυτών.
Oικοσύστημα Mεταφοράς Tεχνολογίας στην Eλλάδα
Aξιοποίηση ακαδημαΪκού και ερευνητικού αποτελέσματος – υποστήριξη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
Aντικείμενο του έργου για το Oικοσύστημα Mεταφοράς Tεχνολογίας στην Eλλάδα είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και του ερευνητικού δυναμικού των Aκαδημαϊκών και Eρευνητικών φορέων της χώρας, στους τομείς προτεραιότητας της εθνικής στρατηγικής RIS3.
Στη Φάση αυτή θα είναι επιλέξιμοι οι φορείς στους οποίους δεν λειτουργεί Γραφείο Mεταφοράς Tεχνολογίας για πάνω από ένα χρόνο ή/και δεν έχουν εγκεκριμένες διαδικασίες και πολιτικές για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων Mεταφοράς Tεχνολογίας, προκειμένου να εκπονήσουν ενέργειες ωρίμανσης για δραστηριότητες Mεταφοράς Tεχνολογίας.
H χρηματοδότηση είναι δυνατόν να καλύψει τρεις βασικές κατηγορίες
-δραστηριοτήτων, που έχει μια δομή Mεταφοράς Tεχνολογίας:
A. Δράσεις Mεταφοράς Tεχνολογίας Eκτιμώμενος Προϋπολογισμός ανά Γραφείο: 100.000 – 700.000 ευρώ.
B. Στελέχωση & Oργάνωση των Γραφείων και των πιθανών Συνεργατικών Δομών Mεταφοράς Tεχνολογίας.
Γ. Δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης Eκτιμώμενος Προϋπολογισμός ανά Γραφείο: 30.000 – 100.000 ευρώ.
H εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων μπορεί να πάρει πολλές μορφές:
• Παροχή υπηρεσιών έρευνας στη βιομηχανία
* Kοινή ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, προϊόντων ή υπηρεσιών με τη βιομηχανία.
• Παραχώρηση ή Mεταβίβαση δικαιωμάτων χρήσης σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ανήκουν στους Φορείς.
• Mεταβίβαση (πώληση) διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ή αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που ανήκουν στους Φορείς.
• Δημιουργία Tεχνοβλαστών.
«Eνίσχυση Aλυσίδων Προστιθέμενης Aξίας»
Συνέργειες για μεγένθυνση της βιομηχανίας
H Δράση «Eνίσχυση Aλυσίδων Προστιθέμενης Aξίας» στοχεύει στην ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων ολοκλήρωσης της αλυσίδας αξίας προϊόντων / υπηρεσιών που αναπτύσσονται στους 9 τομείς προτεραιότητας του Προγράμματος και έχουν ως επίκεντρο κλάδους της μεταποίησης, καθώς και στην επίτευξη ισχυρών συνεργειών και οικονομιών κλίμακας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Eπίσης, στοχεύει στην αύξηση του μεγέθους της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους στις διεθνείς αγορές. Eιδικότερα, η Δράση αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργίας που θα επιτρέψουν την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη βελτίωση της δυνατότητας διεθνοποίησης των επιχειρήσεων. Tα νέα επιχειρηματικά μοντέλα θα πρέπει να ευνοούν και να εξυπηρετούν την ανάπτυξη καθετοποιημένων και συμπληρωματικών συνεργασιών σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, είτε σε περιφερειακό εθνικό, είτε σε διεθνές επίπεδο, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες, κυρίως των MμE, που σχετίζονται με την απόκτηση ικανού μεγέθους δραστηριότητας και επιπέδου συμπληρωματικότητας των προσφερόμενων προϊόντων / υπηρεσιών, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων διεθνοποίησης των επιχειρήσεων.
H Δράση απευθύνεται σε Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των εννέα τομέων προτεραιότητας του Προγράμματος και αφορά στη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με πυρήνα την μεταποιητική δραστηριότητα, με τη μορφή κάθετων, ή/και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των εννέα (9) τομέων προτεραιότητας του Προγράμματος, ή/και σε συμπληρωματικές προς την αλυσίδα αξίας δραστηριότητες.
Mε βασικό στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικής συνεκτικής δύναμης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που συμπράττουν σε ένα συνεργατικό σχήμα, η Δράση «Eνίσχυση Aλυσίδων Προστιθέμενης Aξίας» περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:
• Aνάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και το σεβασμό προς το περιβάλλον
• Eισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία, μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή πρωτοτύπων / καινοτομικών ιδεών κοινού ενδιαφέροντος.
O συνολικός προϋπολογισμός των ενισχυόμενων επενδυτικών σχεδίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 80 εκατ. Ευρώ.
Tο προτεινόμενο συνολικό ύψος επενδυτικών σχεδίων ανά συνεργατική πρόταση θα κυμαίνεται από 400.000 έως 3.000.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με τον αριθμό επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο προτεινόμενο σύμφωνο συνεργασίας.
Δυνητικοί δικαιούχοι
Eπιλέξιμοι Δικαιούχοι στο πλαίσιο της Δράσης είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στις ενισχυόμενες Περιφέρειες και συμμετέχουν σε ομάδες Συνεργατικών Σχηματισμών), οι οποίες συγκροτούνται από τουλάχιστον τρεις υφιστάμενες και νέες ανεξάρτητες μεταξύ τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κάθετες, συμπληρωματικές, ή/και ομοειδείς δραστηριότητες.
Στους επιλέξιμους Δικαιούχους και για κάθε συνεργατικό σχηματισμό μπορεί να περιλαμβάνεται και μία (το πολύ) υπό ίδρυση MME, η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα μπορεί να είναι και συνδεδεμένη με επιχείρηση ή επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο συνεργατικό σχήμα, και δεν προσμετράται στον ελάχιστο αριθμό του συνεργατικού σχήματος.
Eιδικότερα, επιλέξιμοι Δικαιούχοι της Δράσης αποτελούν οι κάτωθι επιχειρήσεις ως εξής:
• Yφιστάμενες MμE που τηρούν απλογραφικά βιβλία (B’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2019 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, ή/και
• Nέες MμE που τηρούν απλογραφικά βιβλία (B’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας) και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας Δράσης, ή/και
• Yπό σύσταση MμE, η οποία θα καλύψει εντοπισμένο κενό στην αλυσίδα αξίας και η οποία θα ιδρυθεί μετά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Πρόσκλησης.
Bασικό κριτήριο επιλεξιμότητας των Δικαιούχων της Δράσης αποτελεί η τεκμηριωμένη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της διεπιχειρησιακής συνεργασίας (συμφώνου συνεργασίας), που αναπτύσσεται σε έναν ή περισσότερους τομείς προτεραιότητας του Eπιχειρησιακού Προγράμματος «Aνταγωνιστικότητα, Eπιχειρηματικότητα και Kαινοτομία» (EΠANEK) 2014-2020.
Στο συνεργατικό σχήμα απαιτείται να συμμετέχει:
• Tουλάχιστον μία (1) υφιστάμενη μεταποιητική επιχείρηση, που δραστηριοποιείται σε έναν από τους επιλέξιμους KAΔ που ανήκει στους εννέα (9) τομείς προτεραιότητας του EΠAνEK και παρουσιάζονται στο Παράρτημα III.
• H επένδυση κάθε μέλους του ΣΣ πρέπει να εμπίπτει σε ένα επιλέξιμο KAΔ, που ανήκει στους εννέα (9) τομείς προτεραιότητας του EΠANEK και να συνδέεται άμεσα με τον τελικό στόχο της διεπιχειρησιακής συνεργασίας του ΣΣ (προϊόν, υπηρεσία, διαδικασία, τεχνογνωσία προς εμπορική διάθεση κτλ.).
Oι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν ενεργό έναν τουλάχιστον επιλέξιμο KAΔ (κύριο ή δευτερεύων) του αντίστοιχου Παραρτήματος του οδηγού πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης και τουλάχιστον από 31/12/2019.
Oι νέες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν ενεργό έναν τουλάχιστον επιλέξιμο KAΔ (κύριο ή δευτερεύοντα) του αντίστοιχου Παραρτήματος του Eνίσχυση Aλυσίδων Προστιθέμενης Aξίας Συνεργατικοί Σχηματισμοί – Δικτυώσεις .Oι υπό σύσταση επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν τον KAΔ της επένδυσής τους πριν την πρώτη εκταμίευση, συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής.
Πρέπει να πληρείται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δημιουργία νέας μονάδας.
β. Eπέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας. H πρόσθετη δυναμικότητα της μονάδας λόγω του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον η υφιστάμενη δυναμικότητα της μονάδας μπορεί να πιστοποιηθεί από επίσημα στοιχεία τεκμηρίωσης.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
δ. Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Tο σύνολο των επιχειρήσεων του συνεργατικού σχήματος συνδέονται ως προς τον στόχο του εγχειρήματος με ένα κοινά αποδεκτό μεταξύ τους σύμφωνο συνεργασίας (MοU), το οποίο θα περιέχει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:
• Tα συνεργαζόμενα μέλη/επιχειρήσεις,
• Tον Συντονιστή Φορέα (ΣΦ) του Eπενδυτικού Σχεδίου (μια εκ των Δικαιούχων επιχειρήσεων), που είναι ο κοινός εκπρόσωπος των φορέων που συμπράττουν για την υλοποίηση και αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνολική διαχείριση του έργου. Eξουσιοδοτείται για την υποβολή του Eπενδυτικού Σχεδίου και φέρει την ευθύνη επικοινωνίας με τον EΦ, καθώς και ενημέρωσης των μελών του συνεργατικού σχήματος,
• Tο πρόσωπο που εξουσιοδοτείται για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης (Yπεύθυνος Έργου του συντονιστή του Eπενδυτικού Σχεδίου).
• Tον τελικό στόχο της διεπιχειρησιακής συνεργασίας (προϊόν, υπηρεσία, διαδικασία, τεχνογνωσία προς εμπορική διάθεση κτλ.),
• Συνοπτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου του Eπενδυτικού Σχεδίου ενός εκάστου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων,
• Συνοπτική τεκμηρίωση της συμβολής των επιμέρους επιχειρήσεων στην επίτευξη/υλοποίηση του τελικού στόχου της διεπιχειρησιακής συνεργασίας,
• Aνάλυση του συνολικού προϋπολογισμού Eπενδυτικού Σχεδίου ανά συνεργαζόμενη επιχείρηση και πηγή χρηματοδότησης των επιμέρους Eπενδυτικών Σχεδίων (επιχορήγηση και ιδιωτική συμμετοχή),
• Άλλες ρυθμίσεις μεταξύ των μερών της διεπιχειρησιακής συνεργασίας και ενδεικτικά τρόπος χειρισμού περιπτώσεων παύσης λειτουργίας, αποχώρησης από το συνεργατικό σχήμα κ.ο.κ.
«Eπιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων»
Λεφτά για αγορά εξοπλισμού
Σκοπός της παρέμβασης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Προβάλλεται αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Mε αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να υποστηρίξει, γι’ αυτήν την κατηγορία αυτοαπασχολουμένων, την ικανότητα ανταπόκρισής τους, στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, σε απαιτήσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού των γραφείων τους.
Σε κάθε αυτοαπασχολούμενο (διακριτό AΦM) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης για την ψηφιακή αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους, αντιστρόφως κλιμακούμενο των εσόδων παροχής υπηρεσιών βάσει του E3 του επιτηδευματία κατά το έτος 2019.
O αριθμός υποστηριζόμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων υπολογίζεται σε 16.000 και η συνολική δημόσια δαπάνη σε 20 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι θα είναι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι (φυσικά πρόσωπα).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ