Η κρίσιμη προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (17 Μαΐου), η ΕΕΤΤ επιβεβαιώνει την ισχυρή προσήλωσή της στην προώθηση της Συνδεσιμότητας, ως κρίσιμης προϋπόθεσης για την κοινωνική πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η Συνδεσιμότητα αφορά στη σύνδεση όλων -φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών- με αξιόπιστα δίκτυα υψηλής χωρητικότητας και υπερυψηλών ταχυτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, νέες εφαρμογές και υπηρεσίες διευρύνουν τις δυνατότητές μας, επιτρέποντας την αδιάλειπτη πρόσβασή μας σε πληροφορίες, από πολλές και διαφορετικές συσκευές που αλληλεπιδρούν.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες και κρίσιμες ρυθμιστικές δράσεις για την ενίσχυση της Συνδεσιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ:
• Ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία, στα τέλη του 2020, τη διαγωνιστική διαδικασία για το 5G, εισάγοντας την Ελλάδα στην εποχή των υπερυψηλών ταχυτήτων.
• Τροποποίησε τον κανονισμό αδειοδότησης κατασκευών κεραιών στη ξηρά, με στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων κινητών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G.
• Μείωσε τις τιμές χονδρικής πρόσβασης σε δίκτυα νέας γενιάς και χαλκού δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο με υψηλές/υπερυψηλές ταχύτητες.
• Eισήγαγε στην ελληνική αγορά την τεχνολογία VDSL Vectoring, που αυξάνει σημαντικά το ρυθμό μετάδοσης δεδομένων και εξασφαλίζει στους συνδρομητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπερυψηλές ταχύτητες πρόσβασης.
• Διαμόρφωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη δικτύων Fiber to the Home.
• Υιοθέτησε τον Εθνικό Κανονισμό Ανοικτού Διαδικτύου, ο οποίος μεταξύ άλλων θεσμοθετεί την υποχρέωση των παρόχων για διαφάνεια στις παρεχόμενες (πραγματικές ελάχιστες, μέσες και μέγιστες) ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο και το δικαίωμα των καταναλωτών σε αποζημίωση, σε περίπτωση αποκλίσεων προς τα κάτω.
• Τροποποίησε το κανονιστικό πλαίσιο όρων χρήσης του ραδιοφάσματος για να διευκολύνει την ανάπτυξη εφαρμογών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ).
• Καθόρισε τις προϋποθέσεις εκχώρησης και χρήσης αριθμοδοτικών πόρων για την ανάπτυξη υπηρεσιών Μachine to Machine (Μ2Μ).
• Ενθαρρύνει και εποπτεύει τη διαδικασία γρήγορης μετάβασης από τις παραδοσιακές υποδομές χαλκού στα δίκτυα νέας γενιάς.
• Εξετάζει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά ευρυζωνικής πρόσβασης, με σκοπό την προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου στις υφιστάμενες συνθήκες.
• Προετοιμάζει το κανονιστικό πλαίσιο για την παροχή Καθολικής Ευρυζωνικής υπηρεσίας στην ελληνική επικράτεια.
«Με όραμα και σχέδιο, η ΕΕΤΤ εργάζεται εντατικά για την προώθηση της Συνδεσιμότητας, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον πολίτη και την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.