Σοκ και δέος προκαλούν σε ολόκληρη την κοινωνία τα μέτρα που ανακοινώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση η οποία μετά το Δημόσιο είπε να τα βάλει και με τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι λοιπόν μετά τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και την κατάργηση φοροαπαλλαγών, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ανατρέπει εκ νέου τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό που προωθείται είναι η αποδυνάμωση- ουσιαστικά η κατάργηση- του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων-συμβάσεων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις:
1. Καταργείται η ρήτρα της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή μία εκ των βασικών διατάξεων του εργατικού δικαίου. Έως τώρα οι όροι των συλλογικών συμβάσεων ή οι όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζομένους. Με τον νέο νόμο θα ισχύουν οι δυσμενέστεροι. Δεν επιτρέπεται, όμως, οι επιχειρησιακές συμβάσεις να περιέχουν όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.
2. Δίδεται η δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων ακόμη και σε επιχειρήσεις κάτω των 50 εργαζομένων, με συμβαλλόμενο μέρος εκτός του εργοδότη είτε το επιχειρησιακό σωματείο είτε ενώσεις προσώπων αποτελούμενες από τα 3/5 των εργαζομένων.
3. Επισπεύδεται η διαδικασία ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων στον έναν μήνα από τους έξι που ισχύει σήμερα.
4. Διευκολύνεται η σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με τη μη υποχρεωτική κατάθεση αιτιολογικής έκθεσης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ).
5. Αναστέλλεται για μία διετία η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.
Οι αντιδράσεις
Για κατάργηση του εργατικού δικαίου και του Συντάγματος και αμοιβές-εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως με τα εν λόγω μέτρα, ουσιαστικά η Ελλάδα τίθεται εκτός ΕΕ και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφισή τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, «παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η τρόικα για τις συλλογικές συμβάσεις και στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει, καταργείται το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, καταργούνται οι – υπερνομοθετικής ισχύος – Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας».
«Ας μην ”κοπιάζει” άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Ελληνες εργαζομένους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού» καταλήγει.
Διαβάστε επίσης: Νέα φοροεπιδρομή με “κούρεμα” μισθών και συντάξεων