Το σχέδιο για να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις
Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση (από τον Σεπτέμβριο του 2020) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου θα μελετηθεί το νέο μοντέλο με μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αποτροπή λουκέτων στην αγορά και απολύσεων το οποίο θα αντικαταστήσει τα οριζόντια μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Σήμερα αναμένεται και η «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Moody΄s η οποί θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη διατήρηση του θετικού momentum για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και την πορεία προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Στο σημερινό τραπέζι του Eurogroup θα βρίσκεται η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις από την Κομισιόν που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον διάλογο περί νέων ενέσεων ρευστότητας για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των «ζόμπι» επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένες αποφάσεις για τις κινήσεις στην οικονομία την επόμενη ημέρα δεν θα ληφθούν καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι απρόβλεπτες και το σκηνικό ρευστό αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εκπέμψουν σήμα για προώθηση νέου τύπου προγραμμάτων χωρίς βαρύ δημοσιονομικό κόστος που θα εστιάζουν σε ενισχύσεις κλάδων και τομέων της οικονομικής δραστηριότητας με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και υψηλή προστιθέμενη αξία.
Στη παρούσα φάση με την υγειονομική κρίση να μην εμφανίζει σημάδια σταθερής και ταχείας αποκλιμάκωσης κοινή πεποίθηση είναι ότι τα μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων από την πανδημία πρέπει να συνεχιστούν με την προϋπόθεση ότι θα είναι στοχευμένα και με αλλαγές στο μίγμα και στα εργαλεία. Η συζήτηση για το σχέδιο δράσης θα μεταφερθεί και στο Ecofin που συνέρχεται την επομένη μέρα Σάββατο 22 Μαΐου, με πιο διευρυμένη ατζέντα. Στο τραπέζι των «19» θα βρεθεί η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις από την Κομισιόν που αποτελεί τη βάση του διαλόγου για τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς οργανισμοί, αναλυτές και οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ευρωπαική οικονομία και την αγορά εργασίας μετά την απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης.
Πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή γραμμής πλεύσης για την δημοσιονομική ευελιξία που ενδεχομένως θα παραταθεί και το επόμενο έτος ενώ ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας έτσι ώστε να μην αποτελούν τροχοπέδη σε δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την ανάκαμψη είτε με αύξηση των δαπανών για επενδύσεις είτε με περιορισμο του φορολογικού βάρους. Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα έχει προγραμματιστεί για το Eurogroup της 17ης Ιουνίου το οποίο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα καθώς θα αποφασίσει για την απελευθέρωση μίας ακόμη δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν ως δεδομένα τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όπως θα φανεί άλλωστε από την 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 26 Μαΐου στην δημοσιότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για το μέγεθος της ζημίας συνολικά στην οικονομία και σε κρίσιμους κλάδους και να ενημερώσει για το κυβερνητικό σχεδιασμό που προβλέπει σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από τον Ιούνιο.
Τα φθηνά δάνεια μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα «κουρέματα» στα ενοίκια και τα επιδόματα αναστολής εργασίας αντικαθίστανται από την επιδότηση παγίων δαπανών και των δόσεων στα επιχειρηματικά δάνεια («Γέφυρα 2») και τα ειδικά προγράμματα για την εστίαση, τον τουρισμό Σημειώνεται ότι η ταμειακή επιβάρυνση του δημοσίου από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έχει εκτιναχθεί φέτος στα 15 δισ. ευρώ η στο 7,2% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 7,2 δισ. ευρώ.