Πότε έρχεται αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ποιοι οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις που εξετάζει η κυβέρνηση

 

Τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

 

«Κρατείστε μικρό καλάθι», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τελικώς τον Ιούλιο – μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας – θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις – όποιες – αλλαγές στον κατώτατο μισθό που δεν θα ισχύσουν αμέσως αλλά στο επόμενο έτος.

 

Όπως αναφέρει ο Ο.Τ. για την συγκεκριμένη πηγή πληροφόρησης, εκφράζονται οι ισχυρισμοί ότι «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές βελτιώσεις» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας, επισημαίνοντας ότι «οι επιλογές είναι περιορισμένες λόγω της κρίσης».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι «προέχει η ανάκαμψη της οικονομίας και η επάνοδος του αναπτυξιακού κύκλου».

 

Μάλιστα, προσδιόριζε τα χρονικά περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης των επιπέδων του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023. «Για το τρέχον έτος και το επόμενο (2022) θα πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση», τόνιζε.

 

Συνεπώς ο πήχης – για την τρέχουσα περίοδο – παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το υπουργείο Εργασίας παρότι αρχικά ήταν διστακτικό, ακόμη και να εκκινήσει την τετράμηνη διαδικασία – τελικώς το αποφάσισε έστω και σε συμβολικό επίπεδο.

 

Προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων, αλλά και φορέων και επιστημονικών ινστιτούτων, στην συγκεκριμένη συγκυρία.

 

Οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική απόφαση για τον κατώτατο μισθό το βέβαιο να ότι θα είναι συγκρατημένη – πιθανώς να κινείται στα όρια του πληθωρισμού και μόνο για λόγους ψυχολογική τόνωσης. Ο χρόνος έναρξης ισχύος των νέων αμοιβών δεν προσδιορίζεται νωρίτερα από το 2022. Για το 2021 δεν φαίνεται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή.

 

Ταυτοχρόνως, τον Φεβρουάριο του 2022 και αφού θα έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, θα εκκινήσει – εκ νέου – η διαδικασία, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση του μισθού», η οποία θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας και στην ανάκαμψη της αγοράς».

 

Ο νέος αυτός μισθός θα ισχύσει από το 2023. «Του χρόνου θα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες και επιλογές» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Εργασίας.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αύξηση του μισθού

 

Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν το ύψος της αύξησης του κατώτατου – σύμφωνα με το σχετικό νόμο – είναι «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (και οι προοπτικές της για ανάπτυξη) από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

 

Μέχρι ώρας οι φορείς έχουν διαμορφώσει τις εκθέσεις τους, ενώ θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για να καταγραφούν οι προτάσεις, τα σημεία συμφωνίας , αλλά και οι διαφωνίες τους.

 

Ακολούθως, η επιτροπή υποβάλει το οριστικό πόρισμα στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, ενώ κοινοποιείται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και στον πρόεδρο της Βουλής.

 

Την τελική ευθύνη καθορισμού των νέων ορίων, έχει ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, το νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από το 2022. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και το επόμενο έτος για τη διαμόρφωση του μισθού του 2023.

 

Οι θέσεις των επιστημονικών φορέων

 

Στις θέσεις των επιστημονικών φορέων αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021, ενώ το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η όποια απόφαση για αναπροσαρμογή δεν θα πρέπει να αιφνιδιάσει.

 

Το ΙΟΒΕ τονίζει πως δεν είναι σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατο μισθού και το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως προτεραιότητα έχει η λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

 

Το ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ αναφέρεται στις ισχυρές αναταράξεις που ήδη αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και που θα συνεχίσουν να υφίσταται το επόμενο διάστημα, ενώ αντίθετο σε αυξήσεις μισθών είναι και το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ.

 

Το Εθνικό Ινστιτούτου Εργασίας (ΕΙΕΑΔ) διατυπώνει δύο σενάρια: προβλέπει «πάγωμα» του κατώτατου μισθού ή χαμηλή αύξηση της τάξεως του 1,5%.

 

Τέλος το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υποστηρίζει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2021. Πρόκειται για το ύψος στο οποίο ήταν ο κατώτατος μισθός πριν την μείωση του 2012.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ