Σταϊκούρας: Το ΥΠΟΙΚ καλύπτει σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις του για άμεση εκκίνηση του έργου στο Ελληνικό

Ουσιαστικά σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών καλύπτει το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεών του για την εκκίνηση – άμεσα – του εμβληματικού αυτού έργου, ανέφερε, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών “Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, μεταξύ αφενός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και αφετέρου της Ελληνικό – Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.”

 

Υπέρ του σχεδίου νόμου τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

 

“Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών, με πίστη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του έργου και με τη δέουσα ασφάλεια που απαιτεί η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, κατά λόγο αρμοδιότητας αλλά και συναρμοδιότητας, υλοποίησε ένα πλέγμα σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων αλλά και δράσεων ωρίμανσης, στην κατεύθυνση εκκίνησης της επένδυσης”, είπε ο υπουργός Οικονομικών για την επένδυση στο Ελληνικό και υπενθύμισε στην εθνική αντιπροσωπεία όλα όσα έχουν γίνει αυτούς τους μήνες:

 

1ον. Έκδοση τεσσάρων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) Χωροθέτησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για το Ελληνικό (ΚΥΑ Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ΚΥΑ Ζώνης Ανάπτυξης Πρώην Αεροδρομίου, ΚΥΑ Ζωνών Πολεοδόμησης και ΚΥΑ Ζωνών Ανάπτυξης Παρακτίου Μετώπου).

 

2ον. Ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράδοση και διαχείριση των Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων στο Ελληνικό.

 

3ον. Ψήφιση ρυθμίσεων για την τακτοποίηση / νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑΚ) και για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης εντός του ΜΠΕΑΚ.

 

4ον. Ψήφιση ρύθμισης για την ένταξη του έργου μετεγκατάστασης της ΜΥΑΛΣ.

 

5ον. Συμφωνία ΥΠΟΙΚ, ΤΑΙΠΕΔ και ΛΑΜΔΑ επί σχεδίου διανομής της πλήρους κυριότητας στα ακίνητα που συγκροτούν τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού Αγίου Κοσμά.

 

6ον. Διόρθωση εσωτερικού ορίου στο ακίνητο της Παράκτιας Ζώνης του Αγίου Κοσμά.

 

7ον. Ψήφιση διάταξης για τη διαδικασία της διανομής και τη σύσταση του δικαιώματος επιφανείας.

 

8ον. Ψήφιση διάταξης για τη θέσπιση του θεσμού του Ανεξάρτητου Μηχανικού και του πλαισίου που ρυθμίζει την εκτέλεση και παραλαβή των έργων υποδομής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά, καθώς και τα συνοδά έργα, κτίρια και εγκαταστάσεις αυτών.

 

9ον. Ψήφιση διάταξης για τη συμπλήρωση του θεσμού της επιφάνειας.

 

10ον. Έγκριση και υπογραφή σύμβασης σχετικά με τις πρόδρομες εργασίες.

 

11ον. Υπογραφή σύμβασης για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτιρίου ΛΕΚ στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

 

12ον. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και της Τροποποιητικής Σύμβασης.

 

13ον. Συμφωνία των μερών επί των εγγράφων του SPA Direct Agreement.

 

14ον. Κύρωση της σύμβασης εισφοράς.

 

“Με το παρόν νομοσχέδιο, συμβόλαιο ή σύμβαση μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στο “Ελληνικό ΑΕ” στερείτε τις τελευταίες ανάσες, ελεύθερους χώρους, αιγιαλούς και παραλίες από τους κατοίκους ευρύτερα του Λεκανοπεδίου, επιδεινώνοντας συνολικά τη ζωή τους για να βρουν χρυσοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων”, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και επισήμανε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αδόμητο ακίνητο στην Ευρώπη. “Είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Μονακό και σχεδόν δύο φορές του Central Park στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά σε πλήρη λειτουργία με αθλητικές και επιμέρους κτηριακές εγκαταστάσεις για αναψυχή και αθλητισμό, που θα στερήσετε στους κατοίκους”, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε: “Το νέο έγκλημα που ετοιμάζεται από τη σημερινή Κυβέρνηση σε βάρος του λαού, έχει τη στήριξη και ψηφίστηκε σε όλες τις φάσεις από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. ‘Αλλωστε, η παραχώρηση του Ελληνικού φέρει τη σφραγίδα όλων των αστικών Κυβερνήσεων, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνιζόσαστε για το ποιος θα είναι ο ικανότερος να θυσιάζει στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού και αυτό κάνετε”.

 

“Η παρούσα σύμβαση αφορά κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ που δεν ελέγχουμε, αφού αποτελεί άμεση θυγατρική του υπερταμείου των ξένων, μαζί με το ΤΧΣ και την ΕΤΑΔ, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ θα διαχειριστεί το έργο της αντιπαροχής στο Ελληνικό με εισφορά των παγίων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου εκτός αυτού. “Η μεταβίβαση γίνεται χωρίς αποτίμηση, με ένα τίμημα που καθορίστηκε από την αρχική προσφορά, παρά το ότι έχουν έκτοτε μεταβληθεί οι όροι, τεκμηριώνοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα σκάνδαλο”, είπε ο Βασίλης Βιλάρδος και πρόσθεσε: “για την παραχώρηση διενεργήθηκε ένας διεθνής οργανισμός που κατέληξε σκανδαλωδώς σε έναν μόνο διαγωνιζόμενο, ο οποίος υπέβαλε την προσφορά των 915 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 415 προκαταβολή είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020, όπως επίσης στο πρώτο τρίμηνο του 2021, χωρίς να έχουν ακόμη εισπραχθεί”.

 

“Τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, οι τρεις μνημονιακές παρατάξεις, αυτό που κάνουν τώρα λίγο-πολύ είναι να πανηγυρίζουν και να συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος φέρει τη θλιβερή “μητρότητα” της ανάπτυξης και της επένδυσης του τζόγου”, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: “σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη σύμβαση με τα χέρια και τα πόδια. Πανηγυρίζουν, διότι δίνουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο αδόμητο οικόπεδο στην Ευρώπη έναντι τιμήματος 911 εκατομμυρίων ευρώ”. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι η σύμβαση μεταβίβασης καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής και γενικής διάταξης. Προχωρά, δηλαδή, με ιδιωτικό συμφωνητικό, όταν ένα απλό διαμέρισμα, μία γκαρσονιέρα, ένα χωράφι, μία απλή θέση στάθμευσης θέλει συμβολαιογραφικό δημόσιο έγγραφο, το οποίο στη συνέχεια μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο. “Εδώ η κυριότητα, η νομή και η κατοχή του “φιλέτου” του Ελληνικού, το οποίο ξεπουλιέται, γίνεται με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό. Στο μέλλον, δηλαδή, δεν αποκλείεται τέτοιες συμβάσεις να γίνονται πάνω σε μία απλή χαρτοπετσέτα”, παρατήρησε η Αγγελική Αδαμοπούλου.

 

“Είναι μια εμβληματική επένδυση για την οποία έχουν αγωνιστεί, έστω και με διαφορά φάσης και με αλλαγή στάσης, διάφορες κυβερνήσεις. Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί αυτό να περιοριστεί μόνο σε μια κοινοβουλευτική περίοδο ή σε ένα πολιτικό κόμμα”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και παρατήρησε: “Και επειδή είχαμε ακούσει πολλές δηλώσεις για κατάργηση της επένδυσης από τη μία και για μπουλντόζες που θα έμπαιναν σε μία βδομάδα από την άλλη, καλό θα είναι να κρατάμε λίγο πιο χαμηλά τους τόνους και να προσπαθούμε να λειτουργούμε συνεργατικά για μια επένδυση η οποία πραγματικά έχει εμβληματικά χαρακτηριστικά”. Ο κ. Κατρίνης είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει τοποθετηθεί πολλές φορές υπέρ αυτής της επένδυσης “για τις πολλές θέσεις εργασίας, για τη συμβολή στο ΑΕΠ και για τα φορολογικά έσοδα”. “Ο δικός μας ο ρόλος είναι να ελέγχουμε και τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους που τίθενται από τους επενδυτές και βεβαίως όλοι όσοι εμπλέκονται θα τεστάρονται, όπως τα στελέχη της Κυβέρνησης, οι εταιρείες συμβούλων, οι προμηθευτές, οι εργολάβοι και οι επενδυτές”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

 

Σχετικά με το ΔΣ των ΕΛΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ

 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ”, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο ΔΣ των ΕΛΠΕ και την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι επιλογές για τον τρόπο ορισμού των μελών του ΔΣ μιας ΑΕ οριοθετούνται σύμφωνα με τον εταιρικό νόμο 4548/2018, δηλαδή το νόμο που ψηφίστηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

“Το νόμο ζήτησα να υλοποιήσει η εταιρεία. Δεν υποστήριξα συγκεκριμένη απόφαση αλλά την ορθότητα της δρομολόγησης εφαρμογής των λειτουργιών της εταιρείας” τόνισε. Όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ των ΑΕ, παρέμπεψε στις ειδικές προβλέψεις, όπως είναι οι εταιρείες του νόμου του 2005 περί ΔΕΚΟ, επισημαίνοντας πως “γι΄αυτό και είχα καλέσει την τότε κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων”, και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφασή της να εισηγηθεί τη συγκεκριμένη τροπολογία σήμερα, λέγοντας: “Επιβεβαιώνεται σήμερα αυτό που εξ αρχής, ξεκάθαρα και με αίσθημα ευθύνης είχαμε πει, ότι επιλογές για τον τρόπο ορισμού των μελών του ΔΣ μιας ΑΕ οριοθετούνται σύμφωνα με τον εταιρικό νόμο 4548/2018. Το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουμε. Νόμος ο οποίος ψηφίστηκε επί δικών σας ημερών και σε χρόνο κατά τον οποίο τα δεδομένα, και για τη συγκεκριμένη εταιρεία -την οποία οψιγενώς και με προσχηματικό ενδιαφέρον θέσατε στο επίκεντρο- ήταν ήδη γνωστά σε εσάς”.

 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε πως η τροπολογία την οποία εισηγείται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, εισάγει δομικές παρεκκλίσεις από τον εταιρικό νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. “Όταν ψηφίζατε τότε τον εταιρικό νόμο 4548, όσο και όταν ψηφίζατε και τον δικό μας νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, το Ν. 4706/2020, δεν γνωρίζατε ότι το ΔΣ μιας εισηγμένης ΑΕ θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις; Το αγνοούσατε; Το παραβλέψατε; Ενεργείτε με εντυπωσιακή προχειρότητα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “Καταθέτετε σήμερα μια τροπολογία η οποία θα έχει εφαρμογή σε μια μόνο ΑΕ και μάλιστα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Καταθέτετε τροπολογία για διατάξεις νόμου που εισάγουν ουσιώδεις δομικές παρεκκλίσεις από τον δικό σας εταιρικό νόμο. Απίστευτη προχειρότητα. Και καταθέτετε τροπολογία για την οποία λέτε ότι προασπίζεστε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και των εργαζομένων ενώ στην πραγματικότητα δεν εξασφαλίζετε κάτι αλλά απλώς προβλέπετε τη δυνατότητα πρότασης μελών ΔΣ. Η διαφορά μεταξύ πρότασης και εκλογής, είναι γνωστή σε όλους. Σε κάθε περίπτωση είναι περισσότερο από προφανές ότι η πρότασή σας χαρακτηρίζεται από επικίνδυνη επιπολαιότητα. Δεν μπορεί να είναι κανείς και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Είτε θα πρέπει να αποδεχτείτε σήμερα ότι προχείρως νομοθετείτε και προτείνετε επιπόλαια διατάξεις, χωρίς να τις έχετε ουσιαστικά επεξεργαστεί, είτε θα πρέπει να ομολογήσετε ότι το εύρος των σύννομων ενεργειών των ΑΕ ήταν εξ αρχής γνωστό σε εσάς και τώρα, για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους, προτείνετε στοχευμένες αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για μια μόνο εισηγμένη εταιρεία. Όπως είναι προφανές, αμφότερες οι αιτιολογίες καθιστούν μη αποδεκτή τη συγκεκριμένη τροπολογία”.

 

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέβηκε στο βήμα για να χαρακτηρίσει “μείζον πολιτικό ζήτημα για τη χώρα” το ζήτημα του ΔΣ των ΕΛΠΕ. “Η συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία είναι ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο με αναπτυξιακή και εθνική σημασία”, είπε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας -συμμετέχουν σε συνεργασίες στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, συνδέονται με τα αποθέματα της χώρας, την ενεργειακή ασφάλεια, τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, τα αποθέματα υδρογονανθράκων και τις εξορύξεις, τη λειτουργία διυλιστηρίων ενώ συνδέονται με τις πρώτες ύλες, με το κόστος προϊόντων και ζωής- και γι΄αυτό το λόγο, στη συμφωνία μετόχων είχε αποτυπωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο ΔΣ με πλειοψηφία μελών, όπως μετέχουν και οι εργαζόμενοι. Η συμφωνία αυτή είχε αποτυπωθεί και στη συμφωνία με τον ιδιώτη μέτοχο και αποτυπώθηκε στα τελικά ποσοστά. Όπως όμως υπογράμμισε, η απόφαση του ΔΣ των ΕΛΠΕ τη Μ. Πέμπτη, να παραχωρηθεί το σύνολο σχεδόν της διοίκησης στον ιδιώτη, μιας και πηγαίνει στη Γενική Συνέλευση η απόφαση αυτή, σημαίνει ότι απεμπολεί το Δημόσιο την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ και ότι αφαιρεί τη δυνατότητα και από τους εργαζόμενους να μετέχουν στο ΔΣ, είναι μια πράξη πολιτικά και νομικά απαράδεκτη.

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ακόμα ότι είναι απαράδεκτο οι επτά εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου να ψηφίζουν εισήγηση που λέει ότι δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου στο ΔΣ, διότι αναιρούν την εντολή εκπροσώπησης που έχουν λάβει από το Δημόσιο. “Η στόχευση είναι προφανής. Είναι να εξυπηρετηθεί ο ιδιώτης μέτοχος. Διότι μεταφέροντας στη Γενική Συνέλευση το σύνολο της αρμοδιότητας, κρυπτόμενοι πίσω από νομιμοφανείς διαδικασίες, πρακτικά εκχωρούν ένα δικαίωμα του Δημοσίου που έχει κατοχυρωθεί”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση αυτή δεν είναι μόνο παραχώρηση δικαιώματος αλλά και περιουσίας καθώς το δικαίωμα της πλειοψηφίας στο ΔΣ προσδίδει υπεραξία στις μετοχές και συνεπώς το Δημόσιο θα χάσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο κ. Φάμελλος επέμεινε ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ στόχο έχει την εξασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου σε αυτόν τον σημαντικό όμιλο. Εξήγησε επίσης ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι “το Δημόσιο παίρνει τα 2/5 με διορισμό, σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος του 2018 και συμπληρώνει με πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση, μέχρι το 50% συν 1, έτσι ώστε να είναι υποχρεωμένη η Γενική Συνέλευση να επιλέγει από τον κατάλογο του ελληνικού Δημοσίου”, και πρακτικά η τροπολογία “αποτυπώνει τη συμφωνία μετόχων του 2003, σε μια νομοθετική ρύθμιση” και με εκπροσώπηση των εργαζομένων στο 15%.

 

Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. “Το αν έχει την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία το Δημόσιο, κρύβει την ουσία των εξελίξεων και αθωώνει τη γενική στρατηγική σύμπλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, που έχουν ταχθεί πρακτικά και ουσιαστικά υπέρ αυτής της πολιτικής και έχουν στρώσει εδώ και χρόνο το έδαφος, για τις αλλαγές αυτές”, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ. Προσέθεσε δε τα εξής: “Τα ΕΛΠΕ λειτουργούν πλήρως ως ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή και το ρόλο κάθε φορά του κράτους. Και όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι διοικήσεις είχαν ως προτεραιότητα, όχι την κοινωνία και τους εργαζόμενους αλλά τους μετόχους”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ