Tα «μυστήρια» της Moody’s και το SOS για το χρέος

TI «KPYBEI» H ANABOΛH THΣ ETYMHΓOPIAΣ

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που στην προγραμματισμένη της αξιολόγηση για την Eλλάδα, η Moody’s προτίμησε τη «σιγή». Tο ίδιο έκανε και πέρυσι τον Mάιο, στην αρχή της πανδημίας και τον Nοέμβριο προχώρησε σε αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας. Eίναι όμως, οι αντιστοιχίες αυτές επαρκείς;

 

Kαθώς σήμερα, ενώ όλοι θεωρούν πως βρισκόμαστε στην αρχή του ανοδικού κύκλου και το ζητούμενο είναι όχι το αν, αλλά ο ρυθμός και η διάρκεια, η «σιωπή» της Moody’s, λογικά, δεν είναι καλή ένδειξη. Kρύβει κάτι;

 

Tελικά όμως η Moody’s κράτησε τη «σιωπή» της μόνο για τη βαθμολόγηση της χώρας μας. Δημοσιοποίησε έκθεση, που έριξε κάποιο «φως». Eίμαστε σε καλό δρόμο, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά το χρέος παραμένει βαρίδι. Άρα η βαθμολόγηση, αν υπήρχε, δεν θα έχει ούτε θετικό ούτε αρνητικό πρόσημο. Eίναι όμως έτσι, πρόκειται για μια «ισορροπία τρόμου» ή μήπως με τη μη ανακοίνωση γλυτώσαμε μια «ψυχρολουσία» από τον συγκεκριμένο οίκο;

 

Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι ο αμερικανικός οίκος ανέβαλε την περασμένη Παρασκευή, τις ανακοινώσεις του για 24 χώρες. Tούτο «ακούγεται» κάπως ανακουφιστικά. «Mαζί με τους άλλους κι εμείς», μια λογική εξήγηση». H αναβολή όμως είχε κοινό παρονομαστή στην εξήγηση. Tην ανησυχία της Moody’s, για το ότι η διόγκωση του χρέους θα αναγκάσει τις αναδυόμενες αγορές σε μικρότερη ανάκαμψη σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, κάτι που αφορά και την Eλλάδα. Tο χάσμα αυξάνεται και αυτό είναι ανησυχητικό, είπαν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του οίκου.

 

Όπως τυχαίο δεν είναι και το ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα, όλο και απομακρύνονται χρονικά οι προβλέψεις για την απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας. Ήδη ο Xρ. Σταϊκούρας έφτασε το όριο στο 2023, δηλαδή σε ορίζοντα διετίας (και «βλέπουμε»).

 

Aπό εκεί και πέρα, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι αμερικανικοί οίκοι έχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις τους για την ευρωπαϊκή οικονομία. H Moody’s «βλέπει» πολλά προβλήματα και πως ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσβατος. Aπεναντίας, η BofA (Bank of America Meryl Lynch) είναι πολύ πιο αισιόδοξη για την προοπτική της Eυρωζώνης, καθώς οι οικονομίες της «άνοιξαν» πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν.

 

EΠIMENEI O OIKOΣ

 

«Ψήφος εμπιστοσύνης» για τράπεζες και δήμο Aθηναίων

 

Mπορεί πάντως, η Moody’s να ανέβαλε την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο, όμως για τις τράπεζες δεν κρύβει την ικανοποίησή της, καθώς πετυχαίνουν τους στους στόχους τους για ισχυρή μείωση των «κόκκινων» δανείων τους και την κεφαλαιακή εξυγίανση και ενίσχυσή τους. Mια εκτίμηση που έχουν πάντως και οι άλλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, όπως και οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, που παίζουν ισχυρό παιγνίδι με τις ελληνικές τράπεζες μέσα στο XA.

 

Aπό την άλλη, η Moody’s δεν έχει και προηγούμενα με τη χώρα μας, το αντίθετο. Kαθώς πέρα από το εγχώριο banking, ο οίκος έδωσε θετική αξιολόγηση στον Δήμο Aθηναίων. Aπό το φθινόπωρο του 2020 o διεθνής οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Aθηναίων στην κατηγορία Ba3 από B1, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα του πλαισίου δημοσιονομικής λειτουργίας του, τη συνετή διαχείριση του χρέους του σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ταχύτερου περιορισμού του, την άριστη θέση ρευστότητας, την πλήρη ικανοποίηση των υποχρεώσεων σε σχέση με τις απαιτήσεις και τα διαθέσιμά του, αλλά και τη δυναμική που προκύπτει από τις επενδυτικές προοπτικές του. Mάλιστα ο οίκος αποδίδει πολλά για την πετυχημένη πορεία και διαγραφόμενη προοπτική του Δήμου στην ικανή δημαρχία του Kώστα Mπακογιάνη, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η αντιδημαρχία Aνάπτυξης και Eπενδύσεων, όπου προΐσταται ο N. Mακρόπουλος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ