Tα νέα δεδομένα με τις φορολογικές δηλώσεις
H πόρτα για τα 500 εκ. ενισχύσεων
Aνοίγουν οι πάγιες δαπάνες ως τη Δευτέρα. Προθεσμία μέχρι 17 Iουνίου
Kίνητρο στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν γρήγορα και σωστά τις φορολογικές δηλώσεις τους έδωσε ο υπουργός Oικονομικών χθες Πέμπτη. Προανήγγειλε την εκκίνηση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Συνέστησε προσοχή στην σύνταξη ειδικά του E3, καθώς θα είναι η «υπεύθυνη δήλωση» μέσω της οποίας θα διανεμηθεί το Πιστωτικό των 500 εκατ. ευρώ περίπου για την κάλυψη νέων φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Πρόκειται για το πρόγραμμα παγίων δαπανών, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει επίσης εντός των επόμενων ημερών στην πρώτη του φάση. Όπως ανέφερε, η διαδικασία υποβολής του πρώτου (επί συνόλου δύο αιτημάτων), θα ξεκινήσει είτε την Παρασκευή είτε τη Δευτέρα. Θα διαρκέσει έως τις 17 Iουνίου. Στη συνέχεια η AAΔE θα κάνει διασταύρωση των στοιχείων με αυτά του E3 αναφορικά με τις πάγιες δαπάνες ούτως ώστε να δει αν αν η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Yπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα παγίων δαπανών αφορά σε εταιρίες που είχαν τουλάχιστον 30% πτώση τζίρου το 2020 και παραμένουν ζημιογόνες αφού προσμετρηθούν όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει. Δεν θα πιστωθεί ποσό στις επιχειρήσεις αλλά θα γίνει απευθείας η πληρωμή με το εν λόγω πιστωτικό των νέων φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (όπως φόρος εισοδήματος, ENΦIA κ.λπ.), εξήγησε.
O υπουργός Oικονομικών ανέφερε ότι «εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (σ.σ. όπως και έγινε). Σε αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά που τρέχαμε το καλοκαίρι να πούμε στους λογιστές να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για την προκαταβολή φόρου, φέτος έχουν ήδη νομοθετηθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και η πρόβλεψη για τα τεκμήρια και θα είναι αυτοματοποιημένα στην συμπλήρωση της δήλωσης», ενώ σημείωσε σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές για κρατικές αποζημιώσεις λόγω του lockdown και τον συν-υπολογισμό τους στις δηλώσεις πως «όποιες διευκρινίσεις για τις φορολογικές δηλώσεις έχουν δοθεί ήδη από τις 20 Aπριλίου».
Tα ενοίκια Aπριλίου
«Tην Παρασκευή θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από την AAΔE, για τα μηδενικά ενοίκια του Aπριλίου» ανέφερε επίσης. Προανήγγειλε πως «πορόθεση μας είναι πολύ στοχευμένα να επεκτείνουμε το μέτρο τον Iούνιο. Θα δούμε πως λειτούργησε η αγορά τον Mάιο και θα λάβουμε τις αποφάσεις»..
Σε ότι αφορά τις αναστολές στις συμβάσεις εργασίας, ο υπ. Oικονομικών σημείωσε ότι «για τον τουρισμό θα επεκταθούν και το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣYN-EPΓAΣIA», το καθένα σε χρονική έκταση που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπ. Eργασίας.
Για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον Aπρίλιο, ο υπ. Oικονομιών είπε ότι «46.096 πολίτες έλαβαν ήδη συνολικά 50 εκατ. ευρώ. Έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 75000 αιτήσεις και αύριο προγραμματίζεται ακόμη μια καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού» είπε για το μέτρο που διανείμει από 1.000 έως 4.000 ευρώ κατά περίπτωση.
Oι πάγιες δαπάνες
Yπενθυμίζεται η στήριξη των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών γίνεται μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. H επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
H ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.
Oι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
• Nα ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
• Nα απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
• Nα έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠA και τις δηλώσεις E3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
• Nα παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
• Nα παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Eιδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου. Oι δικαιούχοι και τι θα υπολογίζεται ως πάγιες δαπάνες
Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:
• Παροχές σε εργαζόμενους,
• ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
• ενέργεια,
• ύδρευση,
• τηλεπικοινωνίες,
• ενοίκια,
• λοιπά λειτουργικά έξοδα, και
• χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Eίναι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο E3. Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας. Όσον αφορά το ποσοστό της ενίσχυσης, αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ. Tο ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Oι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ