«Σφίγγες» Σαρκοζί-Μέρκελ μετά τη συνάντηση τους

Και ενώ δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο περίμεναν τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί , για να μεταδώσουν τις αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν τα κατάφεραν, αφού οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν τίποτα πέρα από το στόχο τους που δεν είναι άλλος από τη σταθερότητα του ευρώ.

«Στόχος μας είναι η σταθερότητα του ευρώ και αναζητούμε μία σφαιρική λύση, καθώς επιδίωξή μας είναι μία επιτυχημένη σύνοδος κορυφής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσαν η γερμανίδα και καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Βερολίνο.

 

 

«Σφίγγες»


Τόσο ο κ. Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί δε θέλησαν να μπουν σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι όλα θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και επιδιώκουμε ένα σταθερό ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι αυτή η κρίση θα πρέπει να έχει μία βιώσιμη απάντηση μέχρι το τέλος του μήνα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες.

 

Για την Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δουλεύουμε σε συνεργασία με την τρόικα και αναζητούμε μία λύση μακράς πνοής.

Τέλος, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την αποφασιστικότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία – όπως τόνισε – θα πρέπει να γίνει με ίδια κριτήρια.

 

τελευταία ενημέρωση 19:32

Στη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ είναι στραμμένο το βλέμμα της Ευρώπης και κυρίως της χώρας μας καθώς είναι μια συνάντηση η οποία μπορεί να κρίνει την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα μια μέρα μετά τη συνάντηση του Σαρκοζί με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα αλλά και να χαράξουν τις νέες γραμμές άμυνας στην κρίση χρέους που απειλεί όλη την Ευρωζώνη.

 

Γι αυτό και η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτές τις τελευταίες ώρες. Μόνο που δεν είναι καθόλου σίγουρο και πάλι ότι κάτι ουσιώδες θα βγει απ’ αυτή τη συζήτηση. Η σχετική εμπειρία από άλλες, ανάλογες, συναντήσεις στο πρόσφατο παρελθόν δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Αυτή τη φορά, όμως, τα ψέματα φαίνεται ότι τελειώνουν. Και κάθε παραμικρή, νέα, καθυστέρηση, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη χώρα μας και τελικά για την ίδια την ευρωζώνη.

 

Έναν χρόνο μετά τη συνάντησή τους στις 18 Οκτωβρίου 2011 όπου είχαν συμφωνήσει πως καμία χώρα δεν θα χρεοκοπήσει πριν το 2013, οι δυο ηγέτες αναμένεται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της ελληνικής πτώχευσης.

 

Μετά και το καμπανάκι στην Ευρώπη με τις υποβαθμίσεις Ιταλίας και Ισπανίας από τον Οίκο Fitch οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς και αναβολές, πράγμα το οποίο έχουν καταλάβει πολύ καλά οι Ευρωπαίοι.

 

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα αυτό που φημολογείται πολύ έντονα ότι θα τεθεί επί τάπητος είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όχι στο 20% και 25% αλλά στο 50%.

 

Φήμες κάνουν λόγο για τρία σενάρια τα οποία επικεντρώνονται στη θωράκιση της Ιταλίας και της Ισπανίας, στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και στο «κούρεµα» του ελληνικού χρέους».

 

Αυτή τη φορά όμως, στην ατζέντα τους, θα προστεθεί και το μείζον θέμα της διαφαινόμενης νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη. Η περίπτωση της βελγο-γαλλικής Dexia είναι ενδεικτική, αλλά σε καμία περίπτωση μοναδική. Ήδη το Λονδίνο ανακοίνωσε την απόφαση του να στηρίξει με νέα μεγάλη «ένεση» κεφαλαίων τις βρετανικές τράπεζες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κάνει το ίδιο μέσω συγκαλυμμένων ομολογιών, της τάξης των 40 δισ. ευρώ.

 

Ως προειδοποίηση ερμηνεύεται και η νέα παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τα ξημερώματα της Παρασκευής, για μια πιο δυναμική απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

 

Διαβάστε επισης: Ο καλός, ο κακός και στη μέση η Ελλάδα

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ