Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
Την ανάγκη από την αγορά για ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ που να περιλαμβάνει την επιδότηση δαπανών για την ανάπτυξη του τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο, όπως ενδεικτικά την προώθηση νέων ειδικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με κοινοποίηση στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.
Ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη τροποποίησης του υπάρχοντος προγράμματος του ΕΣΠΑ για την ίδρυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς είναι απαραίτητη η προσαρμογή των επενδυτικών σχεδίων στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία στη χώρα μας και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πόροι από τη μη υλοποίηση ενταγμένων σχεδίων.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εκ μέρους των μελών μας θα ήθελα να μεταφέρω την ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα τους λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία και πλήττει ιδιαίτερα τις τουριστικές επιχειρήσεις. Τα μέτρα που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν και θα εξακολουθήσουν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, πόσο μάλλον στον τουριστικό.
Στη θετική κατεύθυνση είναι το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και αφορά στην κάλυψη κεφαλαίου κίνησης των τουριστικών μονάδων και γενικότερα η χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την covid-19. Όμως παράλληλα άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον σχεδιασμό προγραμμάτων με εξειδίκευση στον εναλλακτικό τουρισμό, στα ώριμα θεματικά τουριστικά προϊόντα, αλλά και την ενθάρρυνση νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον θεματικό τουρισμό.
Υφίσταται η ανάγκη από την αγορά για ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ που να περιλαμβάνει την επιδότηση δαπανών για την ανάπτυξη του τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο, όπως ενδεικτικά την προώθηση νέων ειδικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, τη δυνατότητα ανάδειξης νέων ανερχόμενων προορισμών με έμφαση σε τουριστικά προϊόντα, όπως ο θαλάσσιος, ο συνεδριακός, ο αθλητικός τουρισμός, ο αγρoτουρισμός κ.λπ..
Παρά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα για την “Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων” του ΕΣΠΑ το έτος 2017, όπου κατατέθηκαν 7.300 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,3 δισ. Ευρώ, κανένα άλλο πρόγραμμα σχετικό με τον τουρισμό δεν έχει προκηρυχθεί έκτοτε. Ενώ παράλληλα δεν έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μπορέσουν οι επενδυτές που έχουν ενταχθεί στην εν λόγω δράση να προσαρμόζουν τα επενδυτικά τους σχέδια στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία στην χώρα, και να μην χαθούν πόροι από την μη υλοποίηση ενταγμένων σχεδίων. Ειδικότερα, να μπορούν οι επενδυτές να τροποποιούν το επενδυτικό τους σχέδιο, με την κατάλληλη τεκμηρίωση και αιτιολόγηση, και άρα να δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης σε διαφορετική κατηγορία δραστηριότητας. Η μετά covid εποχή απαιτεί open air activities και ώς αποτέλεσμα προέκυψε η ανάγκη στη θέση συμβατικών επενδύσεων ίδρυσης καταλυμάτων να κατευθυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις σε αγορά σκαφών , θαλάσσιου τουρισμού, αγρoτουρισμού και λοιπών εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Είναι λοιπόν σημαντικό αίτημα της αγορά η χορήγηση της δυνατότητας τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου από ίδρυση τουριστικού καταλύματος σε κάποια άλλη μορφή ενναλακτικού τουρισμού.
Επιπροσθέτως το υπουργείο απαιτείται να σχεδιάσει προς ενεργοποίηση μια ακόμη Δράση, μεγάλου προϋπολογισμού, στην οποία θα μπορέσουν να συμμετέχουν πολλές νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, το οποίο να στοχεύει στην:
Εξειδίκευση του τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, με επιπλέον κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και την επιδότηση για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού όπως τουριστικά σκάφη, ιστιοπλοϊκά, τουριστικά λεωφορεία, ορειβατικό εξοπλισμό, εξοπλισμό ποδηλασίας, αγορά ηλεκτρικών οχημάτων κλπ.
Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μέσω ενίσχυσης για ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων.
Ενίσχυση της διαδικτυακής προβολής των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με χρήση νέων τεχνολογιών, ώστε να επιτευχθεί η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου μέσω της αύξησης της ζήτησης.
Διασύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή ή και άλλες τοπικές παραγωγικές μονάδες του εκάστοτε προορισμού μέσω ενίσχυσης είτε της ίδρυσης τουριστικών επισκέψιμων αγροκτημάτων, είτε της αναβάθμισης μιας υφιστάμενης μονάδας με δραστηριότητες σχετικές με τον αγροδιατροφικό τομέα, είτε και μέσω συνεργασιών παραγωγικών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων.
Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απουσία, εδώ και πάνω από πέντε έτη, χρηματοδοτικού εργαλείου μέσω ΕΣΠΑ που να επιδοτεί τις τουριστικές επιχειρήσεις για αγορά πάγιου εξοπλισμού, όταν μάλιστα μεγάλος αριθμός έργων λόγω έλλειψης πόρων δεν εντάχθηκε και στη δράση “Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” του Επιχειρηματικού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)”, του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Μια νέα Δράση ίδρυσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού τουριστικών επιχειρήσεων με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και ο διαθέσιμος για αυτή προϋπολογισμός θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη την ελληνικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την απορροφητικότητα και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και ελπίζουμε στην ικανοποίηση των αιτημάτων των μελών μας”.