Η δουλειά μας, οι αποδοχές μας , τα όνειρα μας και η ζωή μας , «στοιβάζονται» στο «Balkan express», καθώς με τις πολιτικές που επιλέγονται ολοένα και πλησιάζουμε το βαλκανικό μοντέλο παρά το ευρωπαϊκό το οποίο ήταν και ο στόχος από το 1981.
Όλα στο μισό και έχει ο Θεός
Ζωή μισή, δουλειά μισή, μισά ένσημα και έχει ο Θεός αφού σύμφωνα με τις αναφορές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΠΕ) για το πρώτο εξάμηνο του 2011, για κάθε μία θέση σταθερής απασχόλησης που χάνεται ανοίγει μισή θέση, με μισή αμοιβή και μισή ασφαλιστική κάλυψη, στην καλύτερη περίπτωση.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 79.000 λιγότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Αντιθέτως, οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 52.000 (ποσοστό αύξησης 60%) και οι θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 16.000 (ποσοστό αύξησης 78%) σε σύγκριση πάντα με το 2009.
Οι μέσες αμοιβές των νέων θέσεων επισφαλούς ή ελαστικής κατ’ ευφημισμόν εργασίας κυμαίνονται στα 440 ευρώ τον μήνα.
Αυτό το ποσό ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την εργασία 4 ημερών την εβδομάδα, που είναι και η πιο διαδεδομένη μορφή (36% των νέων μορφών απασχόλησης). Υπάρχουν και χειρότερα: Διήμερη εργασία την εβδομάδα, δηλαδή 8 μέρες το μήνα, ή, ακόμη χειρότερα, δίωρες και τρίωρες βάρδιες, και αυτές εκ περιτροπής.
Σταθερά αυξάνεται η ανεργία
Πάρα ταύτα ο δείκτης ανεργίας είχε σταθερή άνοδο το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρης θεωρεί ότι η αποδιάρθρωση που έχει συντελεστεί στις εργασιακές σχέσεις δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, που τις εφαρμόζουν εκτεταμένα.
Υπάρχουν ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος της παραγωγής είναι αμετάβλητος, αλλά το εργασιακό τους περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά.
Το μοντέλο της αποδιάρθρωσης δεν μπορεί να συγκρατήσει την ανεργία.
Μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να γίνει εργαλείο ανάπτυξης;
Η απάντηση του γραμματέα είναι αρνητική: «Η αποτυχία του μοντέλου στις γειτονικές χώρες και ειδικότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθιστά τη συνταγή της τρόικας επισφαλή».
Πέραν όμως των συνθηκών οικονομικής εξαθλίωσης που δημιουργεί η συνταγή αυτή, διαμορφώνει και όρους λανθάνοντος ανταγωνισμού ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επισφαλή θέση ή είναι στην ανεργία.
Από τις 1.000 αναφορές που έχουν γίνει το πρώτο εξάμηνο στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ οι μισές αφορούν απολύσεις με αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων από τους εργοδότες ή καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης.
Από τη σταχυολόγηση των αναφορών φαίνεται πως οι απολύσεις εστιάζονται στο προσωπικό που ανήκει στις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 35 ετών,