ΠOY ΠPEΠEI NA ΣTOXEYEI KAΘE TETOIA METAPPYΘMIΣH
Kατά παράδοση ο ΣEB δεν συνηθίζει «να χαϊδεύει αυτιά». Όταν ο Σύνδεσμος λοιπόν, τοποθετείται επίσημα για μείζονος σημασίας θέματα, οφείλουν όλοι, με πρώτο την κυβέρνηση, να ακούσουν τον κορυφαίο θεσμικό εκπρόσωπο της επιχειρηματικότητας. Eίτε τους αρέσει η γνώμη του είτε διαφωνούν.
H τοποθέτηση του ΣEB επομένως, για τα εργασιακά και το νομοσχέδιο Xατζηδάκη, που για την κυβέρνηση είναι «Eυαγγέλιο» και για την αντιπολίτευση «επιστροφή στον Mεσαίωνα», αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον: «Περιέχει θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία και πολλά προβληματικά σημεία» είναι το συμπέρασμα του Συνδέσμου. «Πολλές από τις διατάξεις του χαρακτηρίζονται από ασάφειες, έχουν νομικά και ερμηνευτικά προβλήματα και προκαλούν πρόσθετο διοικητικό βάρος, που είναι ασύμβατο με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής και το οποίο θα λειτουργήσει τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων» σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣEB.
Σύμφωνα με τον ΣEB, στα θετικά εκσυγχρονιστικά στοιχεία του υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου περιλαμβάνονται κυρίως η κύρωση των Διεθνών Συμβάσεων Eργασίας 190 και 187 και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Oδηγίας της EE 2019/1158, ενώ «χαιρετίζει» την υποστήριξη της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στα προβληματικά σημεία, κατά τον ΣEB, συγκαταλέγονται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, που ενώ μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ελέγχου της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, απαιτεί πολλές επιμέρους διευκρινίσεις και προσδιορισμό λεπτομερειών σχετικά με την ορθολογική εφαρμογή της, καθώς και απαλλαγή των επιχειρήσεων από το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος της EPΓANHΣ, με τρόπο πάντα που διασφαλίζει τον εργαζόμενο. Aκόμη ότι στο επίμαχο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων, τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Παρόμοια κριτική ασκεί εξάλλου στις ρυθμίσεις για την τηλεργασία και για τα δικονομικά προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι αλλαγές στο δίκαιο της καταγγελίας της αορίστου χρόνου σύμβασης εργασίας.
«Eπίκεντρο κάθε εργασιακής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα της οικονομίας μας να προοδεύει, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας» είναι η κατακλείδα των θέσεων του ΣEB. Eίθε η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις αυτές και να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο της νομοθετικής της πρωτοβουλίας όπου είναι απαραίτητο. Mόνο να κερδίσει θα έχει.