Την κατανομή επιπλέον κονδυλίων ύψους 6.146.115 ευρώ θα διαθέσουν προς την Ελλάδα η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, δότριες χώρες του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου(ΕΟΧ) 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants, για τη στήριξη των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, την υποστήριξη των κοινοτήτων Ρομά και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.
Με αφορμή τις αποφάσεις των δοτριών χωρών ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν δήλωσε:
«Τα συμπληρωματικά κονδύλια που ανακοινώνουμε σήμερα θα ενισχύσουν τον αντίκτυπο των EEA Grants σε τομείς κρίσιμους για την ελληνική οικονομία, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Θα εξακολουθήσουμε επίσης να υποστηρίζουμε την κοινωνία των πολιτών, τους ευπαθείς συνανθρώπους μας και τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εκ μέρους των δοτριών χωρών, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ελληνικές αρχές για την αποτελεσματική διαχείριση των προγραμμάτων και για τη συνεργασία μας».
Ειδικότερα, τα αποθεματικά κονδύλια των EEA Grants, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Νορβηγίας θα διατεθούν ως εξής:
– Το πρόγραμμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εξοικονόμηση Ενέργειας» με Διαχειριστή το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KΑΠΕ) λαμβάνει επιπρόσθετη επιχορήγηση ύψους 2,5 εκ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σχολείων, αθλητικών κέντρων, πανεπιστημίων και εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων
– Το πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτινων Πόρων» με Διαχειριστή την Ειδική Υπηρεσία / Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αειφορική διαχείριση του νερού.
– Το πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση Ρομά» με Διαχειριστή την Ειδική Υπηρεσία—Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν σε δράσεις ενσωμάτωσης της κοινότητας Ρομά του Δήμου Κατερίνης
– Το πρόγραμμα «Active Citizens Fund» με Διαχειριστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον οργανισμό SolidarityNow λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 1.446.115 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε έργα ενίσχυσης της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών
– Το πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωσης της Φτώχειας» με Διαχειριστή την Human Rights 360 και την ΣΟΛ Crowe λαμβάνει επιπλέον επιχορήγηση ύψους 500.000 ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη στήριξη του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας.
«Καλωσορίζουμε την κατανομή του αποθεματικού σε προγράμματα σημαντικά για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως τα προγράμματα για το περιβάλλον και την ενδυνάμωση των Ρομά. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και στις δότριες χώρες, την κοινή πεποίθηση ότι εργαζόμαστε μαζί για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων αλλά και των αξιών μας, καθώς επίσης και την αποτελεσματική διαχείριση από πλευράς των ελληνικών υπηρεσιών διαχείρισης», δήλωσε ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.
Ο ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης υπογράμμισε τη συμβολή της επιπλέον χρηματοδότησης στην “αειφορική διαχείριση του νερού”.
O ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης σημείωσε ότι «η επιπλέον χρηματοδότηση θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της νέας Εθνικής Στρατηγικής τόσο στο τομέα της στέγασης, όσο και στην ενδυνάμωση μέσω της συμμετοχής των κοινοτήτων Ρομά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
Για λιγότερο ενεργοβόρα δημόσια κτήρια και υποδομές που “θα συμβάλουν σημαντικά στον στόχο της κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050”, μίλησε ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δρ. Σπύρος Οικονόμου
Τέλος ως προς το κονδύλι που αφορά την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών ο Διευθυντής Προγράμματος του Active Citizens Fund Greece Σωτήρης Λαγανόπουλος επεσήμανε ότι “θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα και τις δυνατότητες του τομέα της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα”.
EEA Grants
O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants) αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Το ύψος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παρούσας χρηματοδοτικής περιόδου, η οποία εκτείνεται ως το 2024, είναι 116,7 εκατ. ευρώ.