Οι υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες στην ευρωζώνη επιφέρουν τελικά μια διαρκή άνοδο του πληθωρισμού, αλλά θα απαιτηθούν πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες για χρόνια, καθώς η νομισματική πολιτική παραμένει περιορισμένη, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Klaas Knot.
Οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά το περασμένο έτος για να σώσουν τις οικονομίες τους από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά καθώς η οικονομία ανακάμπτει, υπάρχει μια συζήτηση για το πώς και πότε θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που ανεστάλησαν προσωρινώς.
«Τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση για να δούμε μια βιώσιμη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων», ανέφερε ο Knot σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο.
«Θα πάρει λίγο χρόνο διότι υπάρχει ακόμη τεράστια χαλαρότητα στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θεωρείται προσωρινή αλλά υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες ανόδου, εν μέρει εξαιτίας των προσπαθειών των κυβερνήσεων να μονώσουν τις οικονομίες τους.
Αντί της επιστροφής στους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να επιβαρύνουν την ΕΚΤ μετά την πανδημία, ο Knot τάχθηκε υπέρ μιας αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να δώσει στις κυβερνήσεις περισσότερη ευελιξία να ξεπεράσουν τις κρίσεις με δαπάνες.
«Καθώς το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να επιμείνει, χρειαζόμαστε έναν δομικά μεγαλύτερο ρόλο για τη δημοσιονομική πολιτική στη μακροοικονομική σταθεροποίηση στο προσεχές μέλλον», τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδία.