Τράπεζα Πειραιώς: Συμπίεση των spreads των ελληνικών ομολόγων

Τι συνέβαλε σε αυτή την κατεύθυνση

 

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων παρά το γεγονός ότι ο οίκος Moody’s δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη αξιολόγηση στα τέλη του μήνα, διακρατώντας την διαβάθμιση Ba3 με σταθερές προοπτικές, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στη μηνιαία επισκόπησή της.

 

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η τράπεζα, ο δείκτης επανήλθε στα επίπεδα Φεβρουαρίου στις 694 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,32% σε μηνιαία βάση ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών που είχε εμφανίσει από τις αρχές του έτους. Η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη έφτασε το 0,59% στα τέλη Μαΐου μειωμένη κατά 13 μονάδες βάσης (μβ) σε σχέση με το προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφηκε στις μακροπρόθεσμες λήξεις οι οποίες κατέγραψαν κέρδη άνω των 20 μβ σε σχέση με τα τέλη Απριλίου.

 

Παρά τις ανησυχίες για την επίδραση των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια ομολογιακή αγορά, η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2021 και η βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος οδήγησαν σε συμπίεση των spread. Συγκεκριμένα, το spread της ελληνικής 10ετίας συγκριτικά με την Γερμανία συνέχισε την καθοδική του τάση οριακά κάτω από τις 100 μβ στις αρχές Ιουνίου ενώ η μηνιαία βελτίωση τον μήνα Μάιο έφτασε τις 20 μβ.

 

Αρνητικό spread μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής 10ετίας

 

Χαρακτηριστική εξέλιξη της αυξημένης ζήτησης των ελληνικών ομολόγων είναι το αρνητικό spread μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής 10ετίας φτάνοντας τις -8 μβ στις αρχές Ιουνίου. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την καθοδική κίνηση των spread είναι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ οι οποίες το διάστημα Απριλίου-Μαΐου έφτασαν τα €3,74 δισ. με περιθώριο για περαιτέρω αγορές της τάξης των €11,5 δισ. μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 σε περίπτωση λήξης του προγράμματος PEPP.

 

Σε θετικό πρόσημο έχει περάσει ο δείκτης κινδύνων στην ελληνική ομολογιακή αγορά

 

Το ποσοτικό μοντέλο για το 10ετές spread, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, εκτιμά ότι ένα “δίκαιο” επίπεδο βρίσκεται στις 91 μβ με κύριους παράγοντες στήριξης την μη αναμενόμενη βελτίωση στους δείκτες οικονομικού κλίματος αλλά και το ευνοϊκό περιβάλλον μεγαλύτερης ανάληψης ρίσκου στις ομολογιακές αγορές. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δείκτης κινδύνων στην ελληνική ομολογιακή αγορά έχει περάσει σε θετικό πρόσημο καθώς ο κίνδυνος για υψηλότερο spread έχει επικρατήσει του κινδύνου για περαιτέρω πτώση του spread.

 

Επιβράδυνση της δυναμικής του Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων

 

Για άλλη μια φορά κινήθηκε ανοδικά ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων κάνοντας ωστόσο εμφανή μια επιβράδυνση της προηγούμενης δυναμικής του. Συγκεκριμένα, ο δείκτης  σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,31% φτάνοντας στα τέλη του μήνα στις 144,65 μονάδες. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση του Δείκτη μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας το 2,57%.  Τέλος, στον δείκτη προστέθηκε το 5ετές ομόλογο της Costamare-Participation το οποίο υπερκαλύφθηκε κατά 6,7 φορές με το επιτόκιο να καθορίζεται στο 2,7%.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ