Μέσα σε όλο το αρνητικό κλίμα ου επικρατεί τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο για τη χώρα μας και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται αυτοί οι οποίοι φαίνεται να είναι στο πλευρό μας υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, είναι οι Αμερικανοί.
Ωστόσο, ακόμα και οι πιο πιστοί μας σύμμαχοι αρχίζουν να μας γυρίζουν την πλάτη. Την αρχή έκανε το πιο έγκυρο όργανο του Αμερικανικού κατεστημένου, το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών και στρατηγικών αναλύσεων, Stratfor.
Σε πρόσφατη έκθεση του το Stratfor προβλέπει την παταγώδη αποτυχία της Ελλάδας με την χρεοκοπία να μοιάζει πλέον αναπόφευκτη.
«Προετοιμασμένοι για την αποτυχία της Ελλάδας»
Συγκεκριμένα, στην ανάλυση με τίτλο «προετοιμαζόμενοι για την αποτυχία της Ελλάδος», ο αντιπρόεδρος ανάλυσης του Ινστιτούτου κ. Peter Zeihan τόνισε πως ό, τι και να κάνει η .Ε.Ε μια ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη όπως και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, με συνολικό κόστος ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον συμβουλεύει την Ε.Ε να «διώξει» την Ελλάδα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταρρεύσει η ίδια.
Από την άλλη, γίνεται σαφές ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την θέλησή της.Ωστόσο, δεδομένου ότι το μόνο που κρατά την ελληνική οικονομία και αποτρέπει την χρεοκοπία είναι η συνεχής προσφορά χρήματος διάσωσης, αυτό είναι απλώς μια τεχνική λεπτομέρεια και όχι το απόλυτο εμπόδιο. Εάν η πιστωτική βοήθεια στην Ελλάδα αποκοπεί και δεν αποχωρεί από την ευρωζώνη, θα μείνει χωρίς πόρους και χωρίς έλεγχο στο νομισματικό σύστημα. Αν φύγει , τουλάχιστον θα έχει ακόμα νομισματικό έλεγχο.
Παράλληλα, επιγραμματικά, αναφέρει πως οι τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, βάσει της έκθεσης, απαξιώνονται, ενώ χαρακτηρίζονται μη ανταγωνιστικοί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας.
Όμως καμπανάκι κρούει ο αναλυτής και στους κινδύνους που η οικονομική κρίση φέρνει σε σχέση με τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς τη γειτονική Τουρκία. Για την οποία το Stratfor θεωρεί πως έχει ξεφύγει σημαντικά από πλευράς στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος.
Εντυπωσιακή είναι η επισήμανση πάντως πως η Ελλάδα, πρέπει να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ. «Όταν έρθει εκείνη η ημέρα», επισημαίνεται « θα χρειαστεί ένα ταμείο που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα. Η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ για να διαφυλάξει άλλα κράτη από τη μετάδοση της κρίσης. Θα χρειαστεί ακόμα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση ευρωπαϊκών τραπεζών, σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Από την αναταραχή που θα δημιουργούνταν στις χρηματαγορές θα διέτρεχε τον κίνδυνο κατάρρευσης και η Ιταλία. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν 800 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Stratfor.
Συνολικά, STRATFOR εκτιμά ότι ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πρέπει να διαχειρίζεται περίπου € 2 τρις!
Τι θα γίνει αν η Ελλάδα φύγει …μόνη της;
Αν η Ελλάδα συνειδητοποιήσει ότι η αποβολή της από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη και επέλεγε την «οικιοθελή αποχώρηση»,τη χρεοκοπία ή και τα δύο, τότε πιθανό θα οδηγούμαστε σε καταρρεύσεις τραπεζών κι όχι μόνο.
Υπάρχουν δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για να ακολουθήσουν την κατάρρευση:
•Η Ιταλία με δημόσιο χρέος 120% ,έχει το υψηλότερο κατά κεφαλή χρέος στη ζώνη του ευρώ, εκτός από την Ελλάδα.
•Το Βέλγιο δεν έχει κυβέρνηση εδώ και 17 μήνες, άρα είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτεί και να εφάρμοσε μέτρα διάσωσης και λιτότητας.
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που είναι ήδη το πιο προβληματικό στον αναπτυγμένο κόσμο θα μπορούσε να καταστραφεί από έναν “χείμαρρο καταρρεύσεων” που μπορεί να προκληθεί από μία απρόσεκτη δήλωση κάποιας κυβέρνησης που θα φοβίσει τους επενδυτές.
Ακόμη πάντως κι αν οι Ευρωπαίοι αποφύγουν τις παγίδες τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης. Διαφορετικά όλα τα μέτρα που θα αναγκαστούν να λάβουν τώρα δεν θα είναι παρά μπαλώματα που θα αντιμετωπίσουν την κρίση για ένα με δύο χρόνια το πολύ.