Ελληνική ανάπτυξη: Το καλό και το κακό σενάριο

Ανάπτυξη 5% τόσο το 2021 όσο και το 2022

 

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5% τόσο το 2021 όσο και το 2022 προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. 

 

Η πρόβλεψη αφορά στο κεντρικό σενάριο και περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση του οίκου με τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

 

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 3% φέτος και 1,5% το 2022.

 

Ο DBRS αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης, με αιχμή τις αναπτυγμένες οικονομίες που έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και έχουν μειώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. «Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει να θέτει κινδύνους για την ανάκαμψη», σημειώνει ο οίκος.

 

Τα βασικά στοιχεία της εκτίμησης του οίκου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα εξής:

 

• Οι εμβολιασμοί έχουν αποδειχθεί γενικά αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης και της έντασης της COVID-19. Αυτό είναι θετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022. Ωστόσο, η εμφάνιση μεταλλάξεων της COVID-19 και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να αποτελούν πηγές κινδύνων.

 

• Η ανεργία και η στεγαστική αγορά έχουν εξελιχθεί καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι σε καλή κατάσταση, καθώς στηρίχτηκαν από τις επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.

 

• Στις αναπτυγμένες οικονομίες που ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι διαταραχές στην παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις. Αν και αυτό φαίνεται να είναι προσωρινό φαινόμενο, παρατεταμένοι περιορισμοί της προσφοράς μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον δομικό πληθωρισμό και να προκαλέσουν προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού στο μέλλον.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ