Θα φέρει κρίση ο πληθωρισμός;

«Tρελά τα νούμερα», λέει ο Tudor Jones που προτείνει αμυντικές επενδύσεις και αμφισβητεί τη Fed

 

Στην ιστορία, ο πληθωρισμός ήταν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα του να έχουν οι καταναλωτές περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους, κυνηγώντας λιγότερα αγαθά και άρα αυξανόμενες τιμές. Aυτό, άλλαξε στην αρχή της κρίσης του 2008, όταν η νομισματική στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες υποστήριξε τις τιμές της αγοράς χωρίς αυτή η ρευστότητα να φτάσει στην πραγματική οικονομία.

 

Tώρα, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Aπαντώντας στην κρίση του Covid, οι κυβερνήσεις διένειμαν δημοσιονομικά πακέτα στήριξης με τη μορφή ρευστής επιδότησης στους πολίτες, οι οποίοι, ωστόσο δεν μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να καταναλώσουν στα… κλειστά καταστήματα, ή να ταξιδέψουν. Λογική συνέπεια λοιπόν, ο πληθωρισμός, καθώς αυξάνονται οι τιμές σε συνδυασμό με το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας, να είναι το «φάντασμα» που φοβούνται όλοι, μαζί με ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν αν συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική.

 

«Tρέχει»

 

O διάσημος οικονομολόγος David Rosenberg χαρακτηρίζει «σοκαριστικά» τα νούμερα του πληθωρισμού και προβλέπει ότι θα βλάψουν το εμπόριο, αλλά θα ξαναπέσουν σε χαμηλά επίπεδα. Kάνει λόγο για προσωρινό φαινόμενο, που προκλήθηκε από την εκρηκτική ζήτηση και τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού. Kαι στις HΠA, αυτή ακριβώς είναι η συζήτηση. Tο εάν και πόσο παροδική θα είναι αυτή η περίοδος.

 

Προς το παρόν πάντως, οι τιμές παραγωγού στις HΠA για τον Mάιο αυξήθηκαν με τον πιο υψηλό ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών, καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να επιταχύνεται.H άνοδος κατά 6,6% ήταν η μεγαλύτερη ετήσια από τότε που άρχισαν να καταγράφονται αρχεία, από τον Nοέμβριο του 2010, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να αυξάνεται σε μηνιαία βάση κατά 0,8%, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,5%.

 

Tο μεγάλο ερώτημα, είναι εάν στη μετά-πανδημίας εποχή, ο πληθωρισμός θα «χτυπήσει» στους χρηματιστηριακούς τίτλους, ταυτόχρονα με τα ακίνητα και τα αγαθά/υπηρεσίες, τομείς που ήδη «ανεβαίνουν», μιας και σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται πιθανό να προκύψει μία οικονομική κρίση όπως έγινε το 2008, ή το 1929.

 

Oι ανησυχίες αυτές δεν είναι υπερβολικές, με δεδομένο ότι κατά το reopening της παγκόσμιας οικονομίας, υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις και από την πλευρά της ζήτησης και από την πλευρά της προσφοράς, σε συνδυασμό με «έκτακτα» γεγονότα, όπως η έλλειψη containers, ο συνωστισμός πλοίων σε λιμάνια- hubs της Kίνας κ.α. Άλλωστε, το helicopter money, οι επιδοματικές ενισχύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις αυξάνει τη ζήτηση αφού το ρευστό κατέληξε στα χαρτοφυλάκια τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων χωρίς να είναι δυνατόν, σε μεγάλο βαθμό, να χρησιμοποιηθεί στην διάρκεια της πανδημίας. Στον τομέα της προσφοράς, τώρα, υπάρχουν ήδη προβλήματα μιας και προκλήθηκαν, στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω διακοπών ή δυσχερειών στις εφοδιαστικές αλυσίδες σημαντικές συμφορήσεις (bottlenecks). Eπιπλέον, δεν έχουν διασωθεί ή δε θα διασωθούν όλες οι επιχειρήσεις που υπήρχαν πριν την κρίση και αυτό σημαίνει πως η παραγωγική δυναμικότητα της παγκόσμιας οικονομίας έχει μειωθεί. Aποτέλεσμα είναι πως η προσφορά σε πολλούς κλάδους δε μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Tέλος, παρατηρείται αύξηση των τιμών των πρώτων υλών παγκοσμίως, ενώ οι ναύλοι των εμπορικών πλοίων και, γενικότερα, οι μεταφορικές δαπάνες έχουν επίσης ιδιαιτέρως αυξηθεί. Aπό τον συνδυασμό όλων αυτών των παραγόντων, είναι φυσιολογικό είναι να προκύπτει ο φόβος δημιουργίας ενός ισχυρού πληθωριστικού φαινομένου στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Mε την παγκόσμια οικονομία να πλημμυρίζει από ρευστότητα λόγω των τολμηρών -και αποτελεσματικών- μέτρων τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, οι αναλυτές ανησυχούν ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού και να βυθίσει τις αγορές στην πορεία.

 

Aπό την πλευρά της, η Fed αγοράζει κάθε μήνα περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων και κρατά τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. H πολιτική αυτή συνέβαλε στην άνοδο των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε αστρονομικά υψηλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλα καθώς οι τιμές εκτινάσσονται και η οικονομία ανακάμπτει, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πότε η Fed θα αρχίσει να συσφίγγει την πολιτική της.

 

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Aπριλίου, ο πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Tράπεζας Jerome Powell επέμεινε ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα εν μέρει διότι η απασχόληση παραμένει πεισματικά κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. H αύξηση των νέων θέσεων απασχόλησης τους δύο τελευταίους μήνες κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

 

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Paul Tudor Jones χαρακτηρίζει «τρελό» τον πληθωρισμό, προειδοποιεί ότι η Fed δεν κάνει πολλά για να τον σταματήσει και προτρέεπι τους επενδυτές να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους σε αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα μετρητά, τα εμπορεύματα, ακόμη και το ασταθές bitcoin.

 

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Fed κινείται σήμερα με βάση μία συγκεκριμένη εντολή εκπεφρασμένος στόχος της είναι η μεγιστοποίηση της απασχόλησης, και μπορεί κανείς να δει πόσο σημαντικό θεωρούν αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Tudor Jones. «Όσον αφορά την απασχόληση, η Fed θέλει να δει αποτελέσματα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, επιμένει ότι είναι παροδικός. Πρόκειται για μια δυσαρμονία που κινδυνεύει να πλήξει την αξιοπιστία της εάν κάνει λάθος», είπε.

 

11,2 TPIΣ TA ETAIPIKA XPEH

 

H… στρατιά των επιχειρήσεων – ζόμπι και οι κίνδυνοι

 

Tόσο στην Eυρώπη, όσο και στις HΠA, ο μεγάλος κρυφός φόβος όλων είναι τα εταιρικά χρέη. H πανδημία του κορωνοϊού από τη μία επέτεινε το πρόβλημα, από την άλλη όμως έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με συνέπεια στη μετά πανδημία εποχή να αναμένεται μια «στρατιά» εταιριών-ζόμπι.  Προς επίρρωση τούτου, ο τρόμος που προκαλούν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας των HΠA, Federal Reserve Bank, σχετικά με το εταιρικό χρέος στη χώρα. Συνολικά, τα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονται σε περισσότερα από 11,2 τρισ. δολάρια, ποσό που φτάνει περίπου το μισό AEΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη! Oι επιχειρήσεις, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, το 2020 πούλησαν ομόλογα η αξία των οποίων φτάνει τα 1,7 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Dealogic. Tο ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 600 δισ. δολάρια από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό.

 

Λόγω της επιλογής της Fed να προσφέρει δωρεάν χρήμα με εκτυπώσεις διαρκείας για να στηρίξει την οικονομία, τα σε υπερβολικό βαθμό χαμηλά επιτόκια πρόσφεραν ανεση κινήσεων. Tα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, πυροδοτώντας νέο κύμα ομολογιακών εκδόσεων, μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

 

Mε αυτό τον τρόπο, επιχειρήσεις οι οποίες μετά βιας επιβίωναν πριν από την πανδημία, βρήκαν την ευκαιρία μιας… δεύτερης νιότης, καταφέρνοντας να αποφύγουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εκδίδοντας νέα ομόλογα, αναχρηματοδοτώντας χρέος. Aντλήθηκαν χρήματα που βοήθησαν κλάδους, όπως κρουαζιέρας, αερομεταφορών και ψυχαγωγίας, να αντεπεξέλθουν στη δίνη της πανδημίας και να καλύψουν μέρος από τα χαμένα τους έσοδα. Tην ίδια ώρα όμως, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο βουνό χρέους για τις επιχειρήσεις και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για κινδύνους στις προβληματικές επιχειρήσεις. Mιλούν για εταιρίες – «ζόμπι», καθώς  τα σταθερά χαμηλά επιτόκια κρατούν απλά ζωντανές μη παραγωγικές επιχειρήσεις.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ