Παρουσιάζοντας τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι γίνεται με «το βλέμμα κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα με βάση τις γενικότερες οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν σύνταξη όπως πήραν ή θα πάρουν οι γονείς τους και μάλιστα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε, ει δυνατόν, να είναι η σύνταξη αυτή ακόμα μεγαλύτερη».
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις είναι σύμφωνη «με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης» τόνισε ο υπουργός και έρχεται ως επόμενο βήμα μετά την «παρέμβαση για τις κύριες συντάξεις, η οποία διόρθωσε αρκετές από τις ατέλειες του νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή συνολικά αλλάζει ο πρώτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος.
«Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1»
Ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν το ασφαλιστικό, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε την δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας, ωστόσο, ειδική μνεία στο δημογραφικό, το οποίο «στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχει επιδεινωθεί». «Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1 ενώ το σύστημα κάμποσες δεκαετίες πριν είχε δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε 4 εργαζομένους θα υπάρχει 1 συνταξιούχος» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι εντονότερο σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ότι εκτιμάται πως το 2030 η Ελλάδα θα έχει πάρει από την Ιταλία μια «ανεπιθύμητη πρωτιά, θα είμαστε, δηλαδή, η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης».
«Δεν γίνεται σχεδιάζοντας το μέλλον της νέας γενιάς να αγνοεί κανείς αυτή την παράμετρο» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισήμανε ότι «παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στο ασφαλιστικό μας σύστημα αυτό εξακολουθεί να μην είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καθώς και «να μη δίνει τις επιλογές που δίνει για το μέλλον τους στους ασφαλισμένος το ασφαλιστικό σύστημα των περισσότερων από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά την επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα»
Εισάγοντας το κεφαλοποιητικό σύστημα, «βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά την επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα με τον όρο «ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο ασφαλισμένο», ο οποίος, όπως είπε, «θα το συνδέσει στενότερα με τη σύνταξή του και το ύψος της και θα του επιτρέψει τελικά να πάρει καλύτερη σύνταξη».
Η εισαγωγή του συστήματος θα γίνει «σταδιακά», ξεκινώντας από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ασφαλισμένους, αυτούς δηλαδή που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας από 01/01/2022 και «από τους νέους μέχρι 35 ετών που θα επιλέξουν μόνοι τους να ενταχθούν στο νέο σύστημα» διευκρίνισε ο υπουργός. «Είναι σταδιακή εισαγωγή όπως έγινε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ίδιο ή ένα παρόμοιο σύστημα και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το οποίο συνέβη στις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια προς αυτό τον δρόμο και ακόμα ίσως θελκτικότερο είναι το παράδειγμα της Σουηδίας από το οποίο εμπνεόμαστε και το οποίο ακολουθούμε» σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.
«Τι περιμένουμε με αυτή την παρέμβαση»
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι «ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει σε σημαντικό βαθμό έλεγχο πάνω στη σύνταξή του», λέγοντας ότι «οι εξελίξεις σε σχέση με τη σύνταξή του δεν θα προχωρούν ερήμην του ίδιου του ασφαλισμένου, δεν θα αποφασίζουν άλλοι γι αυτόν, χωρίς αυτόν». Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει σαν στόχο να αποκαταστήσει «τη χαμένη εμπιστοσύνη των νέων απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό πάμε να αντιμετωπίσουμε φεύγοντας από ένα σύστημα που είναι ουσιαστικά απρόσωπο και υιοθετώντας ένα σύστημα με το οποίο θα υπάρχει άμεση σύνδεση του νέου ασφαλισμένου με τη σύνταξη του και με τον ατομικό του κουμπαρά» τόνισε ο υπουργός.
Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το νέο σύστημα του ατομικού κουμπαρά «θα δημιουργήσει μια κουλτούρα αποταμίευσης», αλλά και «τα χρήματα που θα αποταμιευτούν θα επενδυθούν με σωστότερο και με πιο επαγγελματικό τρόπο». «Έτσι θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις που σημαίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη ανάπτυξη συνολικά στην Ελλάδα, με όφελος επίσης και στο επίπεδο των δημοσίων ταμείων» σημείωσε ο υπουργός.
«Τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους» είπε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία, η οποία ακολουθείται για τη μεταρρύθμιση. «Αν κανείς δει τι έχει γίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πώς έχει εξελιχθεί αυτό το σύστημα, θα διαπιστώσει ότι έχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τη συμβατική προσέγγιση και αυτό είναι κέρδος για τους νέους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τέλος, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, «η παρέμβαση αυτή ενισχύει τελικά τη βιωσιμότητα του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς εισάγει μια ποικιλομορφία αποφεύγοντας δηλαδή το δημόσιο και οι ασφαλισμένοι να βάζουν όλα τα αυγά τους για τις κοινωνικές ασφαλίσεις στο ίδιο καλάθι» είπε ο υπουργός.
«Σύστημα διπλής εγγύησης»
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνοδεύεται από ένα «σύστημα διπλής εγγύησης», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, τόσο προς τους σημερινούς ασφαλισμένους, όσο και προς τους νέους που εισάγονται σε αυτό. Συγκεκριμένα, οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων «θα έχουν την απόλυτη στήριξη από την πλευρά του κράτους, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όσο χρειαστεί αυτή η στήριξη» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «δε θα επηρεαστεί καθόλου από τη μετάβαση στο νέο σύστημα το ύψος των συντάξεων των σημερινών ασφαλισμένων. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση γι αυτό».
Για τους εργαζόμενους που εισάγονται στο σύστημα του ατομικού κουμπαρά, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «παρόλο που πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα χρειαστεί, διότι η εμπειρία από τις άλλες χώρες δείχνει ότι οι επενδύσεις πάνε καλά στον συγκεκριμένο τομέα, για να μην υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει σύστημα κρατικής εγγύησης, ώστε ο νέος ασφαλισμένος να εισπράξει τουλάχιστον τις εισφορές τις οποίες έδωσε»
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις είναι μια αναγκαία παρέμβαση η οποία υπαγορεύεται από τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, από τις εξελίξεις στο δημογραφικό, από τις ανισορροπίες γενικότερα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και από τις πρακτικές που ακολουθούνται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «τυχόν αδιαφορία για την πορεία των πραγμάτων θα ήταν ασυγχώρητη, όχι για τα επόμενα ένα δύο τρία χρόνια αλλά για το μέλλον». Για την αδιαφορία αυτή «η νέα γενιά θα μας κατηγορούσε» σχολίασε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αδιαφορία θα συνιστούσε «η συνηγορία υπέρ ενός συστήματος που έχουμε δει και στην πατρίδα μας πώς έχει λειτουργήσει στο παρελθόν. Οι δυσάρεστες εμπειρίες είναι άλλωστε έντονα χαραγμένες στη μνήμη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».
Κλείνοντας, ο υπουργός ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου για τη συνεισφορά του στο νομοσχέδιο και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «για να γίνουμε Ευρώπη χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις πρακτικές που έχουν επικρατήσει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό κάνουμε με αυτή την μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά στο ασφαλιστικό επίπεδο».