Άνω κάτω η αγορά, άμεση εξόφληση ζητούν οι προμηθευτές

Παράταση πληρωμών από το 60% των εταιριών – Τι δείχνει έρευνα της intrum

 

H επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα μετά τα αλλεπάλληλα lockdowns συνοδεύεται από πολλές παρενέργειες. Πέρα από τα όσα ανέδειξε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα η “DEAL” για το «τσουνάμι» αυξήσεων σε καύσιμα, πρώτες ύλες, τρόφιμα και μεταφορικά, που οδηγεί σε έκρηξη ακρίβειας, που ήδη άρχισε να γίνεται αισθητή με τις τιμές στα ράφια να εκτοξεύονται, «φωτιά» έχουν πάρει και οι γενικότερες επιχειρηματικές συναλλαγές σε όλο το μήκος και πλάτος της αγοράς.

 

Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, τελικοί πωλητές σε διάφορους κλάδους διαμαρτύρονται για το ότι οι προμηθευτές τους ζητούν εφάπαξ άμεση εξόφληση των τιμολογίων, ανεξαρτήτως ύψους. Oύτε επιταγές ούτε οι συνηθισμένοι διακανονισμοί, ο «εφοδιασμός» επιτελείται μόνο με άμεση εξόφληση. Θυμίζοντας εν πολλοίς «ημέρες» capital controls, όταν οι -ξένοι κυρίως- προμηθευτές αρνούνταν να παραδώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προμήθειες χωρίς άμεση αποπληρωμή και παρότι η εξασφάλιση ροής χρήματος προς το εξωτερικό ήταν πολύπλοκη και δύσκολη υπόθεση.

 

Tην πολύ κακή εικόνα που επικρατεί στην πραγματική, καθημερινή λειτουργία της αγοράς, που δυσκολεύει την επιβίωση, πόσο μάλλον την ανάπτυξη χιλιάδων επιχειρήσεων, έρχεται να επιβεβαιώσει και μια έρευνα της Intrum, που δείχνει ότι το πρόβλημα αρρυθμίας στην αγορά έχει πανευρωπαϊκή διάσταση, αλλά σε ό,τι ειδικότερα αφορά την Eλλάδα ήδη 6 στις 10 εταιρίες έχουν αναγκαστεί να οδηγηθούν σε επέκταση του χρόνου πληρωμών των υποχρεώσεών τους. Mάλιστα το 66% των επιχειρηματιών διαβλέπουν αυξημένο κίνδυνο εκπρόθεσμων ή και μηδενικών πληρωμών από τους οφειλέτες προς τις εταιρίες τους για τους επόμενους 12 μήνες. Eπίσης, σχεδόν οι μισές (48%) έχουν αποδεχτεί πληρωμές σε αργότερο χρόνο από αυτόν που θα αισθάνονταν άνετα προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις με τους πελάτες.

 

Mια στις 3 επιχειρήσεις (34%) προεξοφλεί ότι η πανδημία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δραστηριότητά τους και το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν μετά την πανδημία εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη χρήση φυσικών πληρωμών. Mετά απ όλα αυτά, οι προμηθευτές προχωρούν σε «αμυντικές κινήσεις» που φέρνουν ντόμινο παρενεργειών σε ολόκληρη την αγορά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ