Το στέλεχος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, με σχόλιό του στο εσωτερικής κυκλοφορίας έντυπο του ΔΝΤ βεβαίωσε ότι ” πλην Ελλάδας και Ιρλανδίας, και άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα έχουν όφελος να βοηθηθούν οικονομικά από το ΔΝΤ και την ΕΕ στον αγώνα τους για την περιστολή του υπέρογκου κρατικού χρέους τους”.
“Μπορούν τα κράτη να έχουν βιώσιμα οικονομικά μεγέθη; Ασφαλώς μπορούν”, γράφει στο ίδιο σχόλιο ο Μπλανσάρ. “Μπορούν αυτό μόνα τους; Κατανοώ τη διστακτικότητα μερικών κρατών να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Όμως, τα προγράμματα αμφοτέρων, πραγματικά βοηθούν”.
“Συμφέρει τα κράτη να έχουν στη διάθεσή τους ένα ‘πλαφόν’ στα επιτόκια δανεισμού τους, βοηθώντας στη δανειοδότησή τους, αλλά και καταπραΰνοντας ταυτοχρόνως τους φόβους των δανειστών τους. Επίσης, τα προγράμματα ΕΕ και ΔΝΤ έχουν πλεονέκτημα, από το οποίο μπορεί να βοηθηθούν τα κράτη, διότι αυτά τα προγράμματα προσφέρουν επιπλέον αξιοπιστία στις δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης” όσον αφορά το “νοικοκύρεμα” του χρέους της. Έτσι, συμπλήρωσε, “μπορεί με τις δύο αυτές μεθόδους να εξυπηρετηθεί το μεσοπρόθεσμο κρατικό χρέος”.
Το λήγον ημερολογιακό έτος χαρακτηρίστηκε από την σταδιακή παροχή κοινής βοήθειας ΕΕ – ΔΝΤ προς την Ελλάδα κατ’ αρχάς (110 δισ.δολάρια) και την Ιρλανδία στη συνέχεια (85 δισ.δολάρια).