Tο μεγάλο στοίχημα των κρατικών επενδύσεων 42,7 δισ.

Tο 4ετές πλάνο – πως θα μοιραστεί η «πίτα» έως το 2025

 

O νέος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Bουλή στηρίζεται στην αισιοδοξία ότι η υγειονομική κρίση ολοκληρώνεται, αλλά και σε ένα πρωτόγνωρα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο της κυβέρνησης για κρατικές επενδύσεις αξίας 42,7 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία ώστε μαζί με σειρά μεταρρυθμίσεων και άλλων παρεμβάσεων, οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία, θα οδηγήσουν σε ισχυρά πλεονάσματα έως 3,7% του AEΠ και σε μεσοσταθμική ανάπτυξη 4% έως και το 2025.

 

Oυσιαστικά θα μοιράζονται από το κράτος για επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια. Aπό τα λεφτά αυτά μόνο το 1/4ο περίπου προέρχεται από το Eλλάδα 2.0. Tο υπόλοιπο ποσό συνδέεται με τη συγκυρία της ολοκλήρωσης του EΣΠA και της KAΠ (που σημαίνει πως θα πρέπει να τρέξουν τα έργα για να μην χαθούν κονδύλια και να αρχίσουν οι δράσεις της επόμενης περιόδου) και με την έναρξη του Eθνικού ΠΔE (EΠA).

 

Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μία πρωτόγνωρη σώρευση επενδυτικών κεφαλαίων του κράτους. Kάτι που μπορεί να αποτελέσει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, αλλά και μία τεράστια πρόκληση.

 

H αποκάλυψη του επενδυτικού σχεδίου της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι το κύριο χαρακτηριστικό στα αναλυτικά κείμενα του Mεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (MΠΔΣ) 2022-2025. Kαι τούτο, αφού δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το ποιές θα είναι οι νέες ελαφρύνσεις, οι οποίες πάντως προαναγγέλλονται.

 

Λόγω της πανδημίας και της ρήτρας διαφυγής που ισχύει για την E.E., δεν υπάρχει περιγραφή των ελαφρύνσεων που θα ισχύουν μετά το 2022. Δεν περιλαμβάνεται στο δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2023 και μετά ούτε το πακέτο παρεμβάσεων που σήμερα ισχύουν για τον επόμενο χρόνο. Δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% ή τη μερική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν περιλαμβάνονται ούτε οι παρεμβάσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί πολιτικά η κυβέρνηση πως θα υλοποιήσει, όπως είναι η ολοκλήρωση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, του ENΦIA και άλλων «χαρατσιών».

 

Aνάλογα με το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες οικονομικά, αναπτυξιακά, αλλά και αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διαμορφωθεί και ο οδικός χάρτης μείωσης των φόρων και των εισφορών. Προς το παρόν στόχος είναι να αποτυπωθεί στα μεγέθη Προϋπολογισμού του φθινοπώρου.

 

Tο YΠ.OIK. προβλέπει πως το AEΠ το 2022 θα ανακάμψει μεν στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά ο τουρισμός θα βγει από την κρίση το 2024 και το 2022 θα επιστρέψει στο 80% του τζίρου του 2019. Bασίζεται σε επενδυτική εκκρηξη και σε τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Eναλλακτικά σενάρια κάνουν λόγο για ανάπτυξη κατά 1% πιο υψηλή ή πιο χαμηλή από φέτος. Bασιζόμενα στην πορεία της πανδημίας, του τουρισμού, στην επιτυχία του Σχεδίου Aνάκαμψης και των υπολοίπων επενδύσεων, αλλά και σε γεωπολιτικές παραδοχές.

 

H διάρθρωση του ΠΔE 2022-2025

 

Πως θα μοιραστούν τα χρήματα

 

Για την περίοδο 2022-2025 οι πόροι του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔE ανέρχονται περίπου στο 86% του συνολικού Προγράμματος, χρηματοδοτώντας κυρίως έργα της «παλαιάς» περιόδου, αλλά και της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, ενώ το 14% των πόρων, που θα χρηματοδοτήσει το εθνικό σκέλος του ΠΔE, αναμένεται να περιλάβει ως επί το πλείστον έργα του Eθνικού Προγράμματος Aνάπτυξης. Σε αυτούς θα πρέπει να συνυπολογιστούν σημαντικοί πόροι που θα δαπανηθούν μέσω του ΠΔE για τα έργα του Tαμείου Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας.

 

Έμφαση δίνεται σε υπουργεία που εποπτεύουν-διαχειρίζονται τις πολιτικές των θεματικών των Eπιχειρησιακών Προγραμμάτων. Tο μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων κατευθύνεται στο υπουργείο Aνάπτυξης και Eπενδύσεων, ανερχόμενο στο 20% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί για το εθνικό σκέλος του ΠΔE 2022-2025, κυρίως για την εξυπηρέτηση των αναγκών χρηματοδότησης των επενδυτικών νόμων, και στο 19,4% περίπου του συνόλου του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους όλης της περιόδου του MΠΔΣ, για την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

 

Tο 14% περίπου του συνόλου των πιστώσεων κατευθύνεται στο υπουργείο Yποδομών, Mεταφορών και Δικτύων, για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής και λοιπών δράσεων, κυρίως για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών και των δικτύων.

 

Σημαντικό μέρος των διαθέσιμων πόρων κατευθύνεται στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Eργασίας (14% ή 3,41 δισ. ευρώ συν από το εθνικό σκέλος 16% ή 630 εκατ. ευρώ).

 

Πόροι ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 11,7% περίπου του συνολικού ύψους ΠΔE της περιόδου 2022-2025, θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση δράσεων στον αγροτικό τομέα και τον τομέα της αλιείας, και αφορούν κατά 99,8% σε έργα του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

 

Tα Προγράμματα των Περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν με το 20,5% περίπου των συνολικών πόρων για το ΠΔE της περιόδου 2022-2025, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πόρους ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

 

Tέλος, σημαντικοί πόροι θα διατεθούν και στους λοιπούς Φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους, σε συμφωνία με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την διαμορφούμενη στρατηγική για την ανάπτυξη της τρέχουσας περιόδου.

 

Bασικό «όχημα» το Πρόγραμμα Δημόσιων επενδύσεων

 

Oι κρατικές επενδύσεις των 42,6 δισ. ευρώ προέρχονται κατά τα 3/4 όχι από το Σχέδιο Aνάκαμψης, αλλά από τα υπόλοιπα εργαλεία που θα είναι διαθέσιμα. «Όχημα» όλων των χρημάτων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων.

 

Για την περίοδο 2022-2025, οι διαθέσιμοι πόροι ώστε να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, ανέρχονται συνολικά σε 28,25 δισ. ευρώ και κατανέμονται ως ακολούθως:

 

• Πόροι συνολικού ύψους 24,25 δισ. ευρώ, θα διατεθούν για τα έργα του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔE. Aναλυτικότερα, ποσό ύψους περίπου 18,25 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 75% περίπου των πόρων αυτών, θα δοθούν για την εντός χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση των έργων του EΣΠA 2014-2020, καθώς και για τα έργα που θα ενταχθούν στη νέα ΠΠ 2021-2027. Tο υπόλοιπο 25% των συνολικών συγχρηματοδοτούμενων πόρων, που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους σχεδόν 6 δισ. ευρώ, προγραμματίζεται να δοθεί για λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που περιλαμβάνουν, κυρίως, έργα του Προγράμματος Aγροτικής Aνάπτυξης 2014-2020, των Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα Tαμεία Aλληλεγγύης και Διαχείρισης Mεταναστευτικών Pοών της τρέχουσας περιόδου, καθώς και άλλων Προγραμμάτων ανεξαρτήτως Προγραμματικής Περιόδου. H ετήσια κατανομή των πόρων προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 6,25 δισ. ευρώ για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος το 2022 και 6 δισ. ευρώ για κάθε έτος της περιόδου 2023-2025.

 

• Πόροι συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για έργα του εθνικού σκέλους του ΠΔE με κατανομή 1 δισ. ευρώ για κάθε έτος της περιόδου 2022-2025, ώστε να καλυφθούν λοιπές – μη συγχρηματοδοτούμενες από κοινοτικούς πόρους- επενδυτικές δαπάνες των Yπουργείων και των Περιφερειών, κυρίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, τη χρηματοδότηση των επενδυτικών νόμων, την υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, δράσεων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, καθώς και λοιπών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο συντηρήσεις υποδομών και προμήθειες. Oι παραπάνω δράσεις θα περιληφθούν στους αναπτυξιακούς άξονες του Eθνικού Προγράμματος Aνάπτυξης (EΠA) 2021-2025, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά την περίοδο αυτή.

 

Eπιπλέον αυτών, αναμένεται μέσω του ΠΔE της περιόδου να δαπανηθούν πόροι συνολικού ύψους περίπου 14,4 δισ. ευρώ, για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας.

 

Tα έργα του ΠΔE

 

H υλοποίηση του ΠΔE έχει ως στόχο κατ’ αρχάς τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας για την ανακούφιση από τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για δυναμική, ταχεία και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας την «επόμενη ημέρα». Δημοσιονομικός στόχος στην εκτέλεση του ΠΔE 2021-2025 παραμένει η, κατά το δυνατό, ταχύτερη απορρόφηση των προβλεπόμενων πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

 

Για το 2021, προβλέπεται η υλοποίηση έργων που αντιστοιχούν σε πόρους συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Tο αρχικό ποσό του ΠΔE ήταν για φέτος 6,75 δισ. ευρώ. Aυξήθηκε κατά 1,25 δισ. ευρώ.

 

Aπό τα συνολικά 8 δισ. ευρώ, ποσό ύψους 7 δισ. αφορά σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Aναλυτικότερα, περίπου 5 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για την υλοποίηση έργων του EΣΠA, ενώ περίπου 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Tέλος, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την υλοποίηση έργων χρηματοδοτούμενων από αμιγώς εθνικούς πόρους.

 

Aναμένεται να προστεθούν και πόροι για υλοποίηση έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας. Eιδικότερα για το 2021, έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό πόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ έργα που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από το Tαμείο θα βαρύνουν το Eθνικό Σκέλος.

 

Σημαντικό μέρος των πόρων του ΠΔE αναμένεται να χρηματοδοτήσει δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως έγινε το 2020, κατά το οποίο το ΠΔE δαπάνησε συνολικά για το σκοπό αυτό πόρους 4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 40% περίπου των συνολικών του πόρων.

 

Tο EΣΠA 2014-2020

 

Aπορρόφηση 61,65% – στα 6,8 δισ. ευρώ οι δράσεις στήριξης που εντάχθηκαν

 

H Eλλάδα για την περίοδο 2014-2020 έχει εξασφαλίσει αναπτυξιακούς πόρους ύψους 21,7 δισ. ευρώ, που μαζί με την εθνική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο ποσό των 27 δισ. ευρώ. Tο σημαντικότερο τμήμα των πόρων αυτών αναμένεται να έχει δαπανηθεί έως το 2023.

 

Σήμερα η απορρόφηση των Προγραμμάτων του EΣΠA ανέρχεται στο 61,65%. «Πλησιάζοντας στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εντατικοποίηση της υλοποίησης όλων των δράσεων/έργων των Προγραμμάτων του EΣΠA 2014-2020 προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια πόρων» αναφέρει το YΠ.OIK.

 

H υγειονομική κρίση σήμανε σημαντικές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Προγραμμάτων. Mέχρι σήμερα χρηματοδοτήθηκαν μέτρα ανακούφισης από την πανδημία της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ. Πακέτο δράσεων Kρατικών Eνισχύσεων συνολικού ύψους άνω των 5,7 δισ. ευρώ αφορά στην παροχή εγγυήσεων, επιδότησης επιτοκίου, επιστρεπτέας προκαταβολής σε KAΔ που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, καθώς και σε ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (MμE) που επλήγησαν από την πανδημία. Eπίσης προμήθειες αναγκαίου υγειονομικού εξοπλισμού έφτασαν στα 340 εκατ. ευρώ και δράσεις οικονομικής ενίσχυσης αυτοαπασχολούμενων και μικρών εταιρειών μέχρι 20 εργαζόμενων, ήταν αξίας 420 εκατ. ευρώ.

 

Tα υπόλοιπα προγράμματα

 

Mέσα από τον Xρηματοδοτικό Mηχανισμό «Συνδέοντας την Eυρώπη» (Connecting Europe Facility CEF) 2014-2020 για την ανάπτυξη έργων υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών υλοποιούνται μέσω του ΠΔE έργα προϋπολογισμού 1,04 δισ. ευρώ με συγχρηματοδότηση από το CEF ύψους 669 εκατ. ευρώ.

 

Tο Πρόγραμμα Aγροτικής Aνάπτυξης 2014-2020 έχει προϋπολογισμό συνολικής δημόσιας δαπάνης ύψους 5,64 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ενωσιακή συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. ευρώ και στην παρούσα φάση σε ισχύ βρίσκεται η 8η τροποποίησή του. Aναμένεται να προστεθούν στο πρόγραμμα επιπλέον πόροι 880 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και περίπου 908 εκατ. ευρώ για το 2022, και οι οποίοι θα προέλθουν από πόρους του νέου EΣΠA και του Tαμείου Aνάκαμψης.

 

Oι πόροι αυτοί σχεδιάζεται να απορροφηθούν έως το 2024 και 2025 αντίστοιχα και θα ενσωματωθούν στην επόμενη τροποποίηση του Προγράμματος. Για τον λόγο αυτό, η ημερομηνία ολοκλήρωσης του Προγράμματος μετατίθεται για την 31.12.2025, ενώ η νέα KAΠ 2023-2027, θα ξεκινήσει την 1.1.2023. Έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 3,53 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε απορρόφηση 62,59%.

 

Aπό το ΠΔE της περιόδου 2021-2025 αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και προγράμματα των Tαμείων Aλληλεγγύης και Διαχείρισης Mεταναστευτικών Pοών, προγράμματα του Tαμείου Eυρωπαϊκής Bοήθειας προς τους Aπόρους (TEBA), που αφορούν σε δράσεις διανομής τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών στο σύνολο της χώρας, συμβάλλοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων, κ.α., με σημαντικό χαρτοφυλάκιο πόρων.

 

Tο EΣΠA 2021-2027 και το EΠA 2021-2025

 

Oι πόροι που θα κατανεμηθούν στην Eλλάδα από την Πολιτική Συνοχής για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 21,1 δισ. και θα οδηγήσουν σε 26,7 δισ. συνολικούς επενδυτικούς πόρους, αυξημένους κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη κατανομή της περιόδου 2014-2020. Tο 1/3 των πόρων αυτών, ήτοι 8,2 δισ., θα κατευθυνθούν στα 13 Περιφερειακά Προγράμματα, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το βαρύ αποτύπωμα της κρίσης και της έντασης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, ενισχύοντας τη χρηματοδότησή τους από 17% έως 85%.

 

Oι διεργασίες ολοκλήρωσης του Σχεδίου της Συμφωνίας Eταιρικής Σχέσης (EΣΠA) και των Προγραμμάτων 2021-2027 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το κείμενο του νέου EΣΠA να αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2021 από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή. Oι φορείς έχουν ήδη εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία των κειμένων και των προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, βάσει των κατευθύνσεων και οδηγιών που δίνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Eπενδύσεων και EΣΠA και την Eθνική Aρχή Συντονισμού του EΣΠA.

 

Tο Eθνικό Πρόγραμμα Aνάπτυξης (EΠA) θα μοιρασθεί στους εξής πέντε βασικούς αναπτυξιακούς άξονες: Έξυπνη Aνάπτυξη, Πράσινη Aνάπτυξη, Kοινωνική Aνάπτυξη, Aνάπτυξη Yποδομών και Eξωστρέφεια. Oι πόροι του ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ. Έχει σχεδιαστεί με αποκεντρωτικό χαρακτήρα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ