Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι κρατά απόρθητο το οχυρό της εθνικής συλλογικής σύμβασης στο ιδιωτικό τομέα. Η απαίτηση όμως της Τρόικα, για επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορεί στην πράξη να κουρέψει ακόμα και τον κατώτατο μισθό.
Και ενώ η κυβέρνηση, μέσω του κοινωνικού διάλογου, προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις, το οικονομικό επιτελείο δέχεται επίθεση ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να ψηφίσουν ρύθμιση για τριετές πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων.
Παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας εξηγούν πως «δεν θα υπάρξει ρήτρα για την μείωση των κατώτατων μισθών και για κατάργηση εθνικής συλλογικής σύμβασης. Θα δούμε το θέμα τις ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με τρόπους όπως η μείωση του μην μισθολογικού κόστους».
Στο σκληρό παζάρι με την Τρόικα, η Κυβέρνηση επιμένει ότι οι πραγματικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί, μέσω της μερικής απασχόλησης και των άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας. Όπως αποκάλυψε όμως ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ η Τρόικα θεωρεί ψευδές αν όχι συγκυριακό το επιχείρημα της κυβέρνησης και ζητά ακόμα και νομοθετική ρύθμιση για τα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα.
H Τρόικα, εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα για μείωση των κατωτάτων ορίων των μισθών φέρνοντας ως παράδειγμα χώρες όπως η Πορτογαλία που ο κατώτατος μισθός έπεσε στα 560 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι εάν μειωθούν οι μισθοί τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν εισφορές θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα φορολογικά έσοδα και θα συρρικνωθεί περεταίρω η αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμα α αυξηθούν και τα λουκέτα στην αγορά.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι μείωσης όχι του μισθολογικού, άλλα του μη μισθολογικού κόστους, είτε μέσω των εισφορών είτε μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων.
Κατά την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η μείωση και των κατωτάτων ορίων θα οδηγήσει σε συνολική συρρίκνωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%.