Δωρεάν μελέτες από τη ΜΟΔ για έργα ΕΣΠΑ σε «αδύναμους» δήμους 

Μία πρόταση ανά δήμο προϋπολογισμού 50 χιλ. ευρώ

 

Μέσω του νέου ΕΣΠΑ  και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) θα παρέχεται η δυνατότητα σε «αδύναμους» δήμους και άλλους φορείς να πραγματοποιούν δωρεάν μελέτες και γενικότερα την «ωρίμανση» έργων αναπλάσεων, ενεργειακής αναβάθμισης, ψηφιακών εφαρμογών και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών. 

 

Με την πιλοτική δράση «ΩρίΜανση έργων φΟρέων με αΔυναμίες», η ΜΟΔ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών και λοιπών συμπληρωματικών τεχνικών μελετών και ενεργειών ωρίμανσης κρίσιμων έργων των φορέων στις εξής κατηγορίες:

 

ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και βιοκλιματικών έργων,

 

ανάπλασης χώρων και λοιπών περιβαλλοντικών δράσεων,

 

ψηφιακών εφαρμογών,

 

αποκατάστασης φυσικών καταστροφών,

 

αστικής αναζωογόνησης και βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.

 

Στόχος της δράσης είναι να προωθηθούν έργα σε περιοχές με υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής καθώς και βασικές δημοτικές υποδομές σε  ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους καθώς και σε δήμους που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, όπως φυσικές καταστροφές.

 

Μία πρόταση ανά δήμο προϋπολογισμού 50 χιλ. ευρώ

 

Κάθε δήμος ή άλλος φορέας μπορεί να υποβάλλει μία μόνο πρόταση για τη συγκεκριμένη δράση με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων επαρκώς αιτιολογημένων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ αλλά η ΜΟΔ μπορεί να τον αυξήσει ανάλογα με τον ενδιαφέρον. Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή μέχρι της εξαντλήσεως της αρχικά διαθέσιμης χρηματοδότησης του 1 εκατ. ευρώ.

 

Ενδεικτικές ενέργειες ανά κατηγορία έργων είναι:

 

Για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων: η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, η τακτοποίηση του κτιρίου και η σύσταση φακέλου ηλεκτρονικής ταυτότητας καθώς και την προμελέτη έργων ενεργειακής αναβάθμισης. Θα αφορά μόνο σε ιδιαίτερα σημαντικά κτίρια με επείγουσα ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης.

 

Για την ανάπλαση χώρων και λοιπών περιβαλλοντικών δράσεων: η επικαιροποίηση/συμπλήρωση/ολοκλήρωση μελετών, η σύνταξη υποστηρικτικής μελέτης, η σύνταξη/επικαιροποίηση τευχών δημοπράτησης, ώστε με την προτεινόμενη ενέργεια να ολοκληρώνεται η ωρίμανση του έργου. -Για τα έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών: συμπληρωματικές μελέτες και ενέργειες υπηρεσιών τεχνικής φύσεως για την άμεση ωρίμανση έργων αποκατάστασης.

 

Για τα έργα πληροφοριακών εφαρμογών: η σύνταξη προδιαγραφών ή κάποια συμπληρωματική ενέργεια ολοκλήρωσης πληροφοριακών εφαρμογών για την λειτουργία συγκεκριμένης δραστηριότητας του φορέα στο πλαίσιο του σκοπού του.

 

Επιπρόσθετα και για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες έργων οι δήμοι ή άλλοι φορείς μπορούν να υποβάλλουν εναλλακτικά προτάσεις ενεργειών για την παροχή υπηρεσίας νομικού συμβούλου για την ολοκλήρωση της έκδοση αδειοδοτήσεων ή της απεμπλοκής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτεί την παρέμβαση νομικού συμβούλου.

 

Άδ. Γεωργιάδης: Η ΜΟΔ στο πλευρό των «αδύναμων» δήμων

 

Η αξιοποίηση της ΜΟΔ για την αναβάθμιση της δυνατότητας των «αδύναμων δικαιούχων» και κυρίως των δήμων να υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ αποτελεί βασικό πυλώνα στην πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Στο πλαίσιο αυτό από το 2020 η ΜΟΔ απέκτησε τεχνική υπηρεσία, ενώ παρέχει και νομική υποστήριξη. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, το 2020 οι ομάδες της ΜΟΔ υποστήριξαν 279 έργα σε 99 δήμους.

 

«Δώσαμε στη ΜΟΔ τη δυνατότητα να πηγαίνει και να βοηθάει αυτούς που ονομάζουμε «αδύναμους δικαιούχους». Αναφερόμαστε κυρίως σε δήμους μικρότερης δυναμικότητας, που δεν έχουν οργανωμένες δικές τους τεχνικές υπηρεσίες για να μπορούν να ωριμάζουν τις μελέτες των έργων έτσι ώστε να διεκδικούν και να απορροφούν γρήγορα τα χρήματα. Κάθε δήμος που αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φέρει μόνος του εις πέρας αυτές τις εργασίες μπορεί να ζητάει τη συνδρομή της ΜΟΔ για να κάνει αυτή τη δουλειά», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης σε πρόσφατη ημερίδα της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ