“Το ESG είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων”, υπογράμμισε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης στη συζήτηση που διοργάνωσε το Forum των Δελφών για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.
Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σημείωσε πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει μείνει πίσω και πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού σε θέματα ESG. Για παράδειγμα πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Fortune βρήκε ότι το 44% των εισηγμένων εταιρειών έχουν οικογενειακό χαρακτήρα, με δύο τουλάχιστον μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνδεδεμένα με τον βασικό μέτοχο, ενώ λείπουν ακόμα αρκετά ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Με βάση τον ν. 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, η ίδια αυτή έρευνα κατέληξε ότι απαιτείται να οριστούν τουλάχιστον 92 γυναίκες ακόμη στα διοικητικά συμβούλια για να φτάσουμε στο κατώφλι που ο νέος νόμος θέτει.
“Οι μετοχές με υψηλούς δείκτες ESG υπεραποδίδουν και τεράστιοι επενδυτικοί πόροι κατευθύνονται προς αυτές τις εταιρείες”, σημείωσε, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Φέρνοντας ως παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, επισήμανε πως οι επιχειρήσεις που δεν αντιλαμβάνονται ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάζει όλο και περισσότερο τις εφαρμοζόμενες πολιτικές “θα βρίσκουν τον αέρα κόντρα”.
O κ. Πατέλης πρόσθεσε, ακόμη, ότι είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων να μην κάνουν διακρίσεις και να είναι συμπεριληπτικές. Αφενός γιατί έτσι ενισχύουν την αξιοκρατία και αφετέρου διότι βελτιώνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. “Όταν έχει κανείς ομάδες που συμμετέχουν πολλοί άνθρωποι, είναι καλύτερο να έχεις διαφορετικές απόψεις”, τόνισε.
Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας και ο Διευθυντής του τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της UNI-PHARMA, κ. Σπύρος Κίντζιος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντή Προγράμματος του Κέντρου EPLO κ. Σπύρος Κουβέλης.