Πώς διαμορφώνονται οι νέες επικουρικές συντάξεις

Τι περιλαμβάνει το νέο σύστημα

 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που συνδέει το ύψος των επικουρικών συντάξεων με την απόδοση των κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων και θα επενδύονται. Τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει ένα δημόσιο ταμείο.

 

Με το νέο σύστημα, όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λάβει επικουρική σύνταξη η οποία θα είναι ανάλογη με το ποσό των εισφορών που έχει καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση της επένδυσης.

 

«Δεν εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα η κοινωνική ασφάλιση»

 

«Μέσα από τον κουμπαρά και τη διαχείριση των εισφορών του, κάποιος θα μπορεί να πάρει ως ελάχιστο ποσό τις εισφορές του, που εγγυάται ο νέος φορέας. Η κριτική που γίνεται ότι το σύστημα θα είναι κεφαλαιοποιητικό και θα υπάρξουν επενδύσεις μέσα από τις ιδιωτικές εταιρίες, δεν νομίζω πως έχουν βάση. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε ένα δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, δε γίνεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον πρώτο. Θα έχει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Επίσης, προφανώς δεν εκχωρείται η κοινωνική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα, γιατί ουσιαστικά το νέο ταμείο θα λειτουργεί μέσα από τον ΕΦΚΑ. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δε γίνεται κατά την άποψή μου η σωστή προσέγγιση του προβλήματος και δεν έχει αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία από άλλες χώρες όπου ο δεύτερος πυλώνας αναπτύσσεται μέσα από τα επαγγελματικά ταμεία. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε κάτι που είναι πρωτόγνωρο», σημείωσε σχετικά ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

 

Το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι ηλικίας έως 35 ετών.

 

Σημειώνεται ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν αλλάζει τίποτα για τις σημερινές κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και για τους ασφαλισμένους άνω των 35 ετών, οι οποίοι θα λάβουν σύνταξη με το ισχύον σύστημα.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, με την αύξηση να υπολογίζεται στο 11-13%, σύμφωνα με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

 

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» του νέου ασφαλιστικού είναι το κόστος μετάβασης, το οποίο υπολογίζεται στα 49-78 δισ. ευρώ, μέχρι το 2070.

 

«Σε 10 χρόνια θα έχουμε περίπου 1 εκατ. λιγότερους ασφαλισμένους. Έχουμε να καλύψουμε ένα έλλειμα απώλειας εσόδων του παλαιού συστήματος που θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα. Το θέμα είναι αν πληρώνοντας αυτό το κόστος δημιουργείται ένα νέο ασφαλιστικό που θα ωφελήσει τους νέους», σχολίασε σχετικά ο κ. Κουτρουμάνης.

 

«Προβλήματα στα ταμεία είχαμε και τα ξέραμε από χρόνια. Αλλά αυτό που συμβαίνει με τον ΕΦΚΑ δεν έχει προηγούμενο. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Το ίδιο και με τα ΚΕΠΑ, που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, και όχι να τον ταλαιπωρούν», τόνισε ακόμα ο κ. Κουτρουμάνης αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τον ΕΦΚΑ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ