Την παραδοχή ότι τα νέα φορολογικά μέτρα δεν είναι δίκαια έκανε ακόμη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή το θέμα των τριτεκνων οικογενειών, ενώ τόνισε πως το χειρότερο μέτρο που πάρθηκε ποτέ δεν είναι άλλο από την εργασιακή εφεδρεία. Και όπως είπε με δραματικό πάντα ύφος πως όλα αυτά πάρθηκαν αφού η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πολύ σκληρά.
Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε πως όλο το φορολογικό μοντέλο που τέθηκε σε εφαρμογή βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα και η προσαρμογή πρέπει να είναι ανάλογη, γεγονός που δεν αποκλείει τις φορολογικές αδικίες.
Ωστόσο το θέμα των πολύτεκνων οικογενειών φαίνεται πως είναι αγκάθι καθώς καταρρίπτονται δικαιώματα ετών, σε οικογένειες που προσπαθούν να σταθούν όρθιες ενάντια στο κύμα της κρίσης.
Δέσμευση Βενιζέλου
Την φορολογική δικαιοσύνη για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες δεσμεύτηκε ότι θα φέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «το αφορολόγητο τοποθετείται στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσαρμογή ορισμένων αφορολογήτων έπρεπε να είναι ανάλογη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αφορά κυρίως τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Αυτοί είναι που υφίστανται το φορολογικό βάρος… επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε με δημοσιονομικό κόστος ανεκτό συγκεκριμένη λύση ανεκτή για τρίτεκνους και πολύτεκνους που θίγονται σήμερα από την νέα ρύθμιση για το αφορολόγητο όριο».
Επιπροσθέτως, ο υπουργός μιλώντας για το βαθμολόγιο – μισθολόγιο είπε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο αναδιαρθρώνεται το κράτος και αποκαθίστανται χρόνιες αδικίες. Παρά ταύτα σημείωσε ότι πρέπει και «η κοινωνία να αποφασίσει. Όλοι είναι κατά της μονιμότητας αλλά κανείς δεν θέλει επαναξιολόγηση.
Όλοι μιλούν για μικρότερο κράτος αλλά κανείς δεν θέλει εφεδρεία. Πρέπει να το κάνουμε, πρέπει εμείς να αποφασίσουμε δεν μπορούμε να είμαστε αμφιρρέποντες».
Η δυσκολία…για να διώξουν 30.000 άτομα
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την εργασιακή εφεδρείας ως «το πιο σκληρό μέτρο» του πολυνομοσχεδίου εξηγώντας ότι «παίρνεις ανθρώπους που έχουν σχέδιο ζωής και τους λες εσπευσμένα ότι εντάσσονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με μειωμένες αποδοχές για να ενισχύσουν κράτος και την κοινωνία» σημείωσε όμως πως «Αυτή η κατηγορία υπαλλήλων είναι αυτή που μπορεί να αντέξει λόγω ηλικίας και σημείου διαδρομής αυτό τον κραδασμό.
Θα έχουν τα πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτοί αποτελούν το μισό από τους 30.000 εφέδρων. Το υπόλοιπο θα προκύψει από αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων».
Τόνισε όμως πως προέκυψε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ότι πρόκειται για την «λιγότερο επώδυνη λύση», παραδέχθηκε ο υπουργός και όλα αυτά στο βωμό των μέτρων προς ικανοποίηση της τρόικας και των εταίρων.